5S metodu nedir: Japonların 5S metodu ile verimliliğinizi artırın

İster ev işlerinde ister ofis ortamında olsun, hayatın her aşamasında düzenli bir program dahilinde hareket etmek, verimliliğin artırılması için son derece önemli. Yani belirsiz bir şekilde hareket etmek, kargaşayla birlikte stresi de beraberinde getireceğinden, adım adım ilerlemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Bugün ise düzen ve disiplin eşliğinde başarıyı getirebilecek bir metottan bahsetmek istiyorum. Çalışma düzenleriyle de takdir toplayan Japonların ortaya koyduğu 5S metodu, israfı ortadan kaldırarak, çalışma alanını daha iyi organize etmek ve yönetmek için odaklanmanın ve düşünmenin bir yolunu temsil ediyor. 1960’lı yılların başında Toyota şirketinde uygulanmaya başlayan bu metot, S ile başlayan beş sözcüğü ifade ederken, temelinde düzen ve temizlik ilkelerine dayanarak yaşam kalitesini artırmaya ve çalışma koşullarını elverişli hale getirmeye odaklanıyor. Özellikle iş yerleri için büyük başarılar sağlayan 5S metodunu hayatının her alanında uygulaman mümkün.

Seiri

Bu metodun ilk aşaması ayrıştırmaktan geçiyor. Yani etrafta işe yaramayan şeylerden kurtulmaya dayalı biraz da. Eğer uzun süredir kullanılmamışsa ve senin için artık çok da işlevsel bir eşya değilse, çalışma alanından ya da hayatından uzaklaştırmanın tam da sırası. Nadiren de olsa ihtiyacın olabileceğini düşündüğün şeyleri, yerin olması halinde depolayabilirsin, ancak verimliliği artırmak adına çalışma çevrende olmaması gerekiyor. Bu şekilde dağınıklığın da önüne geçiliyor.

Seiton

Zaman zaman neyin nerede olduğunu bulamadığın için vakit kaybettiğin olmuştur. İşte bu karmaşayı ortadan kaldırmak adına eşyaları düzenlemek gerektiğini söylüyor Seiton aşaması. Hem zaman kaybını hem de kaybettiğin şeyi ararken yaşayacağın stresi minimuma indirirken, düzenleme kısmında ergonomik koşullara da dikkat edilmesi büyük bir artı kazandırıyor.

Seiso

Son üç yıldır en dikkat ettiğimiz şey temizlik. Seiso ise çalışılan alanın temiz tutulmasına odaklanıyor. O yüzden çok da zorlanacağın bir basamak olmayacak. Kullandığımız eşyaların ya da araç gereçlerin bakımı ve temizliği, onların ömrünü uzatabilmek açısından da önemli. Ayrıca dağınık bir ortamda çalışmak da pek verimli olmayacağından, gerek iş gerekse de evde çalışılan alanı sık sık temizlemeye dikkat etmek şart.

Seiketsu

Eşyaları sınıflandırdık, organizasyonu sağladık ve alanı temiz tuttuk. Geriye ne kaldı dersin? Hem organizasyon hem de süreçler için bir standart oluşturarak bu sürekliliği devam ettirmek… Yani burada ilk üç S’yi ele alarak bir program oturtmak gerekiyor. Burada oturtulan standartlar, programları, çizelgeleri ve listeleri de içerebiliyor.

Shitsuke

Hangi iş söz konusu olursa olsun başarı yakalamak için disiplinli olmak gerek. Shitsuke ise diğer 4 aşamayla birlikte sürdürülebilir bir çalışma ortamı için disiplini temsil ediyor. Yapılan işin devamlılığı, hem başlarken hem de bitirirken belli bir sistem içinde hareket edilmesi ve kaliteli bir sonucun ortaya çıkabilmesi, işte tam da bu aşamada saklı.

Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma göz atabilirsin.

İlginizi çekebilir: Sabah insanı olmak mümkün mü: Uyku düzeninizi 6 adımda değiştirin

Deniz Alayat ICF Bütünsel Yaşam Koçu & IIN Sağlık Koçu
Ben Deniz, Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu’yum. 2016 yılının sonuna doğru bir anda kendimi çok halsiz hissetmeye başladım. Bir hafta önce günde 30 ... Devam