2019 yılının en çok okunan Live Up yazıları: Sağlıklı beslenme, bol hareket ve yenilenme ön planda

2019’un sona ermesine sayılı günler kaldı. Pek çoğumuz bugünlerde 2020 için dileklerimizi, hedeflerimizi belirlerken, bir yandan da bitmek üzere olan yılın değerlendirmesini yapıyoruz.

Geçtiğimiz yılı “Live Up” bakış açısıyla değerlendirmek isteyenler için, işte 2019’un en çok okunan Live Up yazıları:

Bir iyilik yap kendine: #21GünChallenge ile canlan, yenilen ve arın

#21GünChallenge ile amacımız arınmak, hafiflemek ve yaşam kalitemizi yükseltmek. Bu challenge’da meditasyon yapmak ve su içmek gibi temel alışkanlıklar her gün yapmamız gerekenler arasında. Challenge kelimesi gözünü korkutmasın; önerilerimiz oldukça basit ve pratik uygulanabilir. Yine de hayatını dönüştürme gücüne sahip. Her gün biriyle başla ve sonraki gün 1 tane daha ekle. 21 günün sonunda seni daha iyi bir versiyonuna ulaştıracak 21 farklı alışkanlık edinmek için bir adım atmış olacaksın. Hazırsan başlayalım.

Devamı: Bir iyilik yap kendine: #21GünChallenge ile canlan, yenilen ve arın

Kendinizi sürekli yorgun hissetmenizin nedenleri ve çözüm önerileri

Yorgunlukla mücadele etmek için kahve içiyoruz, şekerli enerji içecekleri tüketiyoruz, vitamin alıyoruz. Peki yorgunluğun aslında size başka bir şey anlatmaya çalıştığını düşündünüz mü?

Devamı: Kendinizi sürekli yorgun hissetmenizin nedenleri ve çözüm önerileri 

“Hayat bilimi” Ayurveda’nın altın baharatı: Zerdeçalın faydaları

Batı kültüründe henüz kısa bir süredir kullanılıyor olsa da; Hindistan’da, Doğu Asya’da ve Ayurveda pratiğinde yüzyıllardır kullanılan zerdeçal (curcuma longa), faydaları çok sayıda bilimsel araştırmayla da desteklenen süper besinlerden biri. Çünkü toz haliyle baharat, çay formunda ya da taze olarak tüketilebilen zerdeçalın içeriğindeki kurkumin isimli bileşenin vücuda olumlu etkileri saymakla bitmiyor.

Devamı: “Hayat bilimi” Ayurveda’nın altın baharatı: Zerdeçalın faydaları

Bu dünyaya oturmaya gelmedik: Sizi oturmaktan soğutacak 13 bilimsel bilgi

Devamlı oturmak, uzun süreli oturmak, sürekli oturmak… Sağlığımız için uzun vadede zararlı, hatta öldürücü! İşte sizi oturmaktan soğutacak 13 bilimsel bilgi…

Devamı: Bu dünyaya oturmaya gelmedik: Sizi oturmaktan soğutacak 13 bilimsel bilgi

Sağlıklı ve mutlu yaşam için daha iyi uyku: Uyku ve stres arasındaki ilişki

Kısa vadede kendini yorgunluk, dikkatsizlik, odaklanma ve hafıza problemleri ile gösteren uykusuzluğun etkileri, uzun vadede obezite,  kronik stres ve depresyona kadar varabiliyor. Kısacası yeterli ve kaliteli uyku, sizi daha mutlu, sağlıklı ve güvende kılıyor. Nasıl mı?

Devamı: Sağlıklı ve mutlu yaşam için daha iyi uyku: Uyku ve stres arasındaki ilişki

Bağırsaklarınıza iyi bakın: Dikkat etmeniz gereken 3 altın kural

Nasıl insanların iyisi, kötüsü, mutlusu, mutsuzu bir arada yaşayabiliyorsa, bağırsaklarımızda da iyi ve kötü bakteriler bir aradalar. Yani sadece iyi bakterilerden oluşan bir bağırsak florası mümkün değil. Burada asıl amaç iyileri daha baskın hale getirebilmek. Çünkü kötüler baskın olursa, başta sindirim problemleri olmak üzere, birçok sağlık sorunu yaşanmaya başlıyor.

Devamı: Bağırsaklarınıza iyi bakın: Dikkat etmeniz gereken 3 altın kural

Antioksidan deposu sağlıklı ve lezzetli: Beyaz çay nasıl tüketilmeli?

Dünya’da yapılmış olan birçok klinik deney, yüksek miktarda kateşin özellikle de EGCG içeren beyaz çayın bu bileşen ve diğer önemli çay bileşenleri sebebiyle insan sağlığına yararlarını kanıtlamıştır. Beyaz çayda bulunan antioksidanların bir grubu olan flavonoidler, kanser hücrelerinin büyümesini engellediği ve yenilerinin oluşmasını önlediği, yine içerdiği antioksidanlar nedeniyle antibakteriyel, antiviral etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Devamı: Antioksidan deposu sağlıklı ve lezzetli: Beyaz çay nasıl tüketilmeli?

Bağışıklık sistemi için en faydalı 10 besin

Geçti cicim ayları! Geldi hastalık zamanı! Bu aralar bağışıklık için tabana kuvvet, kendinize çok iyi bakın. İşte tam da bu yüzden, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilecek besinleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kışın soğuk algınlığı ve gripten korunmanın yollarını arıyorsanız, ilk ziyaret etmeniz gereken yer pazar olmalı.

Devamı: Bağışıklık sistemi için en faydalı 10 besin

Yaşam gücünüz kesintisiz aksın: Yogada pranayama ve 8 nefes egzersizi

Pranayama, yani nefes çalışmaları, yoga sisteminin diğer basamakları kadar önemli ve yoga dünyasında birçok çalışmanın içerisinde uygulanmaktadır. Aynı zamanda bir kriya, yani bedeni temizleme metodu olarak da kullanılan pranayama çalışmaları, temelinde bedende akan yaşam gücünün kesintiye uğramadan akmasına olanak sağlamak üzerine de kullanılır.

Devamı: Yaşam gücünüz kesintisiz aksın: Yogada pranayama ve 8 nefes egzersizi 

Yemekten hemen sonra canınız tatlı mı istiyor: Bu isteğin ardındaki 4 neden

Her yemekten sonra canınız tatlı bir şeyler mi istiyor? Karnınız tok bile olsa tatlı olmadan masadan kalkmak istemiyor musunuz? Korkmayın yalnız değilsiniz, birçok kişi yemekten sonra gelen tatlı isteğiyle baş etmeye çalışıyor. İşte yemekten sonra gelen bu tatlı isteğinin arkasındaki birçok farklı nedenden birkaçı…

Devamı: Yemekten hemen sonra canınız tatlı mı istiyor: Bu isteğin ardındaki 4 neden

Mindful Eating: Bilinçli yemek yeme hakkında ilham alabileceğiniz yabancı kitap önerileri

Bilinçli Farkındalık ideolojisini yemek yemeye taşıyan, yeme psikolojisini farklı bakış açılarıyla ele alan, seçtiğimiz besinlerin sağlığımıza etkisini anlatan kitaplar…

Devamı: Mindful Eating: Bilinçli yemek yeme hakkında ilham alabileceğiniz yabancı kitap önerileri

Yeme bozukluklarıyla mücadele edenler paylaşıyor: İlham veren TED konuşmaları

TEDTalks’ta yeme bozuklukları üzerine Türkçe altyazılarıyla izleyebileceğiniz bazı videolar

Devamı: Yeme bozuklarıyla mücadele edenler paylaşıyor: İlham veren TED konuşmaları

 

Daha iyi hissetmeniz, gününüzü ve hayatınızı daha güzel geçirmeniz için sağlıklı beslenme, koşu, fitness, yaşam ve yoga üzerine etkili tavsiyeler ve yazılar Live Up kategorimizde sizleri bekliyor.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!