Bağışıklık sistemi için en faydalı 10 besin

Geçti cicim ayları! Geldi hastalık zamanı! Bu aralar bağışıklık için tabana kuvvet, kendinize çok iyi bakın. İşte tam da bu yüzden, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilecek besinleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kışın soğuk algınlığı ve gripten korunmanın yollarını arıyorsanız, ilk ziyaret etmeniz gereken yer pazar olmalı.

Turunçgiller

Pek çoğumuz, hasta olduğumuzda hemen ilk C vitamini kaynaklarına koşarız. C vitamini, enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülüyor. Bu nedenle beslenmenizde greyfurt, portakal, mandalina, limon, misket limonuna bolca yer verebilirsiniz. Vücudunuz C vitamini üretmediği veya saklamadığı için, sürekli günlük C vitamini almanız gerekir. Ancak önemli bir notum var: greyfurt pek çok ilaçla etkileşime geçip ilaç etkinliğini azalttığı için ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeyin.

Kırmızı biber

En fazla C vitamini portakal, limondadır diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Kırmızı dolmalık biber narenciyelere oranla iki kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olabilir. Beta karoten gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Brokoli

A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra diğer birçok antioksidan ve lif içeren brokoli, masanıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biri. Brokoliden en çok faydalanabilmenin yolu, mümkün olduğu kadar az pişirmek.

Sarımsak

Geldik, Türk mutfağının damarı sarımsağa. Bir iş görüşmesi veya toplantı olmadığı müddetçe sarımsaksız yemeğe yemek demeyen bir toplumda olduğumuza göre, elinizi hiç korkak alıştırmayın bence. Sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede bir numaralı besinlerden. Ayrıca, kan basıncının düşmesine ve damarların sertleşmesini yavaşlatmaya da yardımcı olabilir. Sarımsak bağışıklık artırıcı özellikleri, allisin adındaki bileşiğinden geliyor.

Zencefil

Zencefil son zamanlarda en sevdiğim ve mutfağımdan hiç eksilmeyen bir baharat. Boğaz ağrısını ve diğer iltihaplı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil de mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir.

Hemen sizinle şifa kürüm formüllerimden birini paylaşayım. Bu postu kaydetmeyi unutmayın. Özellikle mevsim geçişlerinde zencefili mutfağımdan eksik etmiyorum. Zencefilde bulunan “gingerol” maddesi, kuvvetli bir inflamasyon (yangı) önleyici ve antioksidan.

  • 1 parmak uzunluğunda zencefil
  • 2 adet limon
  • 500 ml’lik kavanoz

Yapılışı

Limonları incecik dilimleyin. Organik tercih edin böylece kabuklarını soymak durumunda kalmazsınız. Limonların çekirdeklerini ayıklayın. Zencefilleri de incecik dilimleyin. Kavanoza 1 sıra limon, 1 sıra zencefil olacak şekilde malzemeleri yerleştirin. Kavanozun üstüne bir parmak kalacak kadar kadar bal ile doldurun. Kavanozunu 1 gün buzdolabında bekletin. Mevsim geçişi ve hastalanacak gibi olduğunuzu hissettiğinizde 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı bu karışımdan kullanın. Çayınız hazır.

Badem

Soğuk algınlığı önleme ve savaşma timinde, E vitamini genellikle pek aklımıza gelmez ama E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Yağda çözünen bir vitamindir. Badem sağlıklı yağlara sahip olduğu için E vitamini emilimi için harika bir besindir. 

Zerdeçal

Bu parlak sarı, acımtrak baharat, bağışıklık için bire birdir. Ayrıca zerdeçalın antioksidan, doğal iltihap önleyici özellikleri zerdeçalı beynin sağlıklı kalmasını ve hafızanın keskin kalmasını sağlayan fantastik bir baharat yapar. Zerdeçalın kendine özgü rengini veren yüksek kurkumin, ayrıca egzersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olur. 

Size hemen zerdeçal shot şifa kürümü de paylaşıyorum. Bağışıklık için birebir.

  • 1 limonun suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı toz zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı karabiber

Bunların hepsini bir kavanozda şişede karıştırın. Günde 1-2 shot şeklinde içebilirsiniz. Bu tariften yaklaşık 8 shot çıkar.Su yerine Hindistan cevizi suyu (şeker eklenmemiş, doğal) kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi bizde pek bulunmayan bir meyve olmasıyla beraber sıvı ve elektrolit kaybı için tam bir şifa deposu. Bunu hazırlayıp buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsiniz. İçmeden tekrar karıştırmayı unutmayın. Baharatlar dibe çöker. İlaç kullananlar doktoruna danışarak tüketsin; hamile ve emzirenlere önerilmez. Hepimize şifa olsun.

Yeşil çay

Hem yeşil hem de siyah çaylar, bir tür antioksidan olan flavonoidlerle doludur. Yeşil çayın gerçekten de üstün olduğu kısım, bir başka güçlü antioksidan olan epigallocatechin gallat veya EGCG seviyesidir. EGCG’nin bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Yeşil çay aynı zamanda L-theanine amino asidinin iyi bir kaynağıdır. L-theanine, T hücrelerinizde mikropla mücadele bileşiklerinin üretimine yardımcı olabilir.

Kivi

Kivi doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere bir çok temel besin maddesi ile doludur. C vitamini enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini güçlendiririr. 

Ayçekirdeği

Ayçekirdeği, fosfor, magnezyum ve B-6 vitamini dahil olmak üzere pek çok faydalı içeren ile doludur. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan E vitamini açısından inanılmaz derecede yüksektir. E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun düzenlenmesi ve korunmasında çok önemlidir. Yüksek miktarda E vitamini içeren diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler var, onlara da beslenmenizde bol bol yer verebilirsiniz. 

Bağışıklığınızı nasıl güçlendirebileceğinizle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, 14 Aralık’taki atölyeme gelebilirsiniz.
Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.

Referanslar:
Nutrients. 2017 Nov 3;9(11). pii: E1211. doi: 10.3390/nu9111211., Vitamin C and Immune Function., Carr AC, Maggini S.
Biochem Soc Trans. 2018 Oct 19;46(5):1147-1159. doi: 10.1042/BST20180169. Epub 2018 Oct 8., Vitamin C and immune cell function in inflammation and cancer., Ang A, Pullar JM, Currie MJ, Vissers MCM.
Grapefruit Juice and Some Drugs Don’t Mix, FDA
Pharmacognosy Res. 2013 Jul;5(3):157-61., Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats). Al-Noory AS, Amreen AN, Hymoor S.
BBA Clin. 2016 Jun; 5: 72–78., Reduced inflammatory and muscle damage biomarkers following oral supplementation with bioavailable curcumin

İlginizi çekebilir: Bitki çayı rehberi: Kışa hazırlanmak için A’dan Z’ye bitki çayları

Deniz Alayat ICF Bütünsel Yaşam Koçu & IIN Sağlık Koçu
Ben Deniz, Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu’yum. 2016 yılının sonuna doğru bir anda kendimi çok halsiz hissetmeye başladım. Bir hafta önce günde 30 ... Devam