Yemekten hemen sonra canınız tatlı mı istiyor: Bu isteğin ardındaki 4 neden

Her yemekten sonra canınız tatlı bir şeyler mi istiyor? Karnınız tok bile olsa tatlı olmadan masadan kalkmak istemiyor musunuz? Korkmayın yalnız değilsiniz, birçok kişi yemekten sonra gelen tatlı isteğiyle baş etmeye çalışıyor. İşte yemekten sonra gelen bu tatlı isteğinin arkasındaki birçok farklı nedenden birkaçı;

Yeme alışkanlığı

Eğer sürekli yemeklerden sonra tatlı bir şeyler tüketiyorsanız, bu durum sizin için bir yeme alışkanlığı haline dönüşmüş olabilir. Düzenli olarak şeker içeren besin tüketimi, beyinde bu tür yiyecekler için özlemi otomatik olarak tetikler. Genelde bu durumdaki kişiler yemek sonunu tatlı tat ile ilişkilendirir ve her yemek sonrası bir tatlı tat arar.

Psikolojik sebepler

Yemek yememizin tek nedeninin fizyolojik açlık olmadığını artık çok iyi biliyoruz. Bazı duygular yemek yeme isteğini ve hatta tatlı tüketimini de tetikliyor. Yemekten sonraki tatlı isteği, ruh hali ile ilişkili bir nörotransmitter olan serotonin üretiminin artmasından da kaynaklanabilir. Bazı besinlerde bulunan aminoasitler triptofanın emilimini artırır. Triptofan da serotonin üretiminde rol oynar. Şeker içeren besinler serotonin seviyelerinin yükselmesine neden olur ve kendinizi daha mutlu ve sakin hissetmenize yardımcı olur.

Düzensiz kan şekeri

Tükettiğiniz yemeğin içeriği de yemekten sonraki tatlı isteğiniz üzerinde etkili olabilir. Yemeğiniz çoğunlukla basit karbonhidratlardan oluşuyorsa, tükettiğiniz öğünün glisemik indeksi yüksekse, kan şekeri aniden yükselir, daha sonra da hızlıca düşer. Kan şekerinin bu şekilde dalgalanması da yemekten sonra tatlı isteğini tetikleyebilir. 

Fizyolojik sebepler

Eğer gün içinde sık sık tatlı isteği yaşıyorsanız bu durum fizyolojik bir sebebe de dayanıyor olabilir. Her yemekten sonra tatlı isteğine, gün içinde tatlı krizleri ve karın bölgesi yağlanma da eşlik ediyorsa mutlaka bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanıyla görüşün.

Peki neler yapabiliriz?

  • Öğünlerinizde kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olan kompleks karbonhidratlara ve düşük glisemik indeksli besinlere yer verin. Bu besinler yavaş sindirilir ve kan şekeri seviyenizin dalgalanmasını önler. Beyaz ekmek ve pirinç yerine, tam tane tahıllı ekmekleri ve bulgur, karabuğday gibi tahılları tercih edin.
  • Öğünlerinizi yüksek protein içeriğine sahip olan besinler ile zenginleştirin. Yumurta, tavuk, balık, süt ürünleri ve baklagiller daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak besinler arasındadır.
  • Tokluk hissinin daha iyi hissedilebilmesi ve tatlı isteğinin bastırılması için mutlaka yemekleri çok iyi ve uzun süre çiğneyin. Gerekirse her lokmadan sonra çatal bıçağı bırakın ve kendinize öğünün tadını almak için zaman tanıyın.
  • Kendinize tatlı konusunda yasaklar ve keskin kurallar koymayın. Unutmayın, yasaklar her zaman tüketme isteğini daha fazla tetikler. Yapılan çalışmalar, herhangi bir besin kısıtlandığında o besine karşı tüketme arzusunun ve besinin tüketilen miktarın artacağını gösteriyor. Bu sebeple sevdiğiniz tatlı ya da besinleri sıklığına ve porsiyonuna dikkat ederek beslenmenize eklemeyi ihmal etmeyin.
  • Yemek sonrası yapacağınız ara öğünlerde tatlı isteğinizi bastıracak alternatifler hazırlayabilirsiniz. Yoğurt, meyve, tarçın üçlüsü benim favorilerimden, denemenizi tavsiye ederim.
  • Açlık ve susuzluk kavramlarının birbirine karışabildiğini de biliyoruz. Gün içinde, yemek öncesi, sonrası ve sırasında yeterli miktarda su içmeyi ihmal etmeyin. Hatta yemek sonrası bir bardak bitki çayı veya maden suyu da tatlı isteğinizle baş etmeye yardımcı olabilir. Dilerseniz, suyunuzu veya çayınızı taze meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
  • Son olarak okuduğum bazı bloglar yemekten sonraki tatlı isteğini önlemede, diş fırçalamanın da rolü olduğunu söylüyor. Yemekten hemen sonra, hatta mümkünse tarçınlı bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalamayı deneyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Tarçın deyip geçmeyin: Tarçının faydaları ve tarçın çayı demlemenin incelikleri

Betül Karakuş Diyetisyen
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, ... Devam