2018 wellness trendleri: Farkındalık ve detoks şekil değiştiriyor

Sağlıklı ilgili yeni trendlerin tercih edildiği, yeni sağlık cihazlarının ortaya çıktığı ve “wellness” konusunun giderek daha fazla önem kazandığı bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2017 yılında zihinsel olarak sağlıklı olmanın önemi daha fazla anlaşıldı ve yoga ile meditasyon gibi zihinsel olarak fayda sağlayan uygulamalara olan ilgi arttı. Zorlu egzersizler geride bırakılırken, yavaş, etkili ve mental olarak iyi hissettiren egzersizler ilgi gördü. Peki ya 2018 yılının wellness trendleri neler olacak? Sağlığımızı etkileyen ve seçimlerimizi belirleyen wellness trendlerinde 2018 yılında bizi neler bekliyor?

2017’nin wellness trendleri olan farkındalık ve detoks 2018 yılında şekil değiştiriyor.
Şifalı baharatlar

2017 yılında çok konuşulan wellness konularından biri olan enflamasyon (iltihap) ve mide-bağırsak sağlığıydı. Bunu korumaya yardımcı olarak uzmanlar şifalı baharatların değerinin daha iyi anlaşılacağını söylüyor. Eski zamanlardan beri, yemeklere kaloriye sebep olmadan lezzet katmada kullanılan baharatlar, antioksidan almanın da etkili bir yolu. Ancak son dönemlerde iltihaplanmalar ve kronik stres çok daha yaygın hale gelerek gündeme oturdu. Doğal olarak da, bu rahatsızlıklara fayda sağlayacak tedaviler de dikkat çekmeye devam edecek. Örneğin, 2018 yılında çok daha fazla sayıda kafede ‘zerdeçallı latte’ ile karşılaşacağız. Şifalı baharatların değerinin anlaşılasıyla sabah kahvelerinden smoothie’lere, birçok baharat kullanımı yaygınlaşacak. En popülerleri ise şimdilik, tarçın, zerdeçal, karabiber gibi görünüyor.

Zerdeçalla tanışmak isteyenler için 3 öneri: 

Zerdeçal sarısı depresyon tedavisinde kullanılabilir mi?

Sütün en sağlıklı şekli: Zerdeçallı süt

Mucize bitki zerdeçalla her güne 1 tarif

Holistik sağlık uzmanlıkları

Holistik (bütüncül) sağlık yaklaşımıyla birlikte, holistik sağlık uzmanlıkları da dikkat çekmeye hazırlanıyor. Kızılötesi sauna, akupunktur, Reiki masajı, meditasyon, cryotherapy ve elbette doğal güzellik ürünleri ise başı çekenlerden. Kızılötesi saunanın 45 dakikalık bir kızılötesi ışığıyla vücuda detoks yaptığı ve çevresel toksinleri geleneksel saunaya göre 7 kat daha fazla attığı iddia ediliyor. Ayrıca 600’den fazla kalori yaktırdığı ifade ediliyor. Wellness uzmanları, tüm bu bütünsel yaklaşımların yanı sıra enerjiyle çalışan reiki gibi çalışmaların da önem kazanacağını belirtiyor.

İlginizi çekebilir: Dünyaca ünlü isimlerin uyguladığo 4500 yıllık soğuk tedavi: CryoTherapy

İş yerinde de giyilebilen atletik kıyafetler

2017 yılında spor giyimde taytlar hızla yükselişe girdi. Taytları her yerde giyme trendiyse giderek yaygınlaştı. 2018 yılında bu trend devam edecek! Ancak birkaç dokunuşla iş hayatına daha uyumlu hale gelerek çok daha şık ve stil sahibi spor kıyafetlerin yaygınlaşması bekleniyor. Bu sayede insanlar iş ve özel hayat arasındaki ayrımların giderek azaldığı bir dönemde, atletik ve şık kıyafetlerle hem ofiste rahat hissedecek hem de yürüyüş, yoga ve meditasyon gibi pratiklere gün içinde daha fazla yer verme imkanı bulacak.

Fonksiyonel içecekler

Sağlığına önem veren bilinçli tüketiciler, vitamin içecekleri ve çayları hakkında artık daha bilgili. Bu yüzden de piyasadaki içecekler giderek daha sağlıklı ve besleyici hale gelecek. Böylece fonksiyonel içeceklerin önemi artacak. Uzmanlar kombu çayı gibi sağlıklı içeceklerin de 2018 yılına damga vuracağının sinyalini veriyor.

Kristaller
Değerli taş ve kristallerin gücünü hafife almayın!

Yeni yılda hayatımızda kristallere daha fazla yer vereceğiz. Bu kristaller milyonlarca lira değerindeki mücevherler anlamına gelmiyor. Bu yıl çok fazla kullanılacak olan değerli taş ve kristaller, içerisinde kimyasal bir yapısı olduğuna ve enerji barındırdığına inanılan taşlar! Her bir kristalin farklı bir süper gücü var. Örneğin ismini Amazon nehrinden alan doğal amazonit taşı, detoks yapmak istediğinizde iyi. Kristal kuvars taşının konsantrasyon artırdığı ve Ametist ilginç bir şekilde sarhoşluğu engellediğine inanılıyor! İster bir takı olarak üzerinizde taşıyın, isterseniz de evinizde ya da ofisinizde dekoratif olarak yer verin. Ancak 2018 yılında mutlaka ama mutlaka kristallere hayatınızda yer verin!

Sessizlik

Atalarımız boşuna “Söz gümüşse sükut altındır” dememiş. Şehir hayatının kaosu ve gürültü kirliliğinin her geçen gün artmasıyla artık sessizlik de altın değerinde kabul ediliyor. 2018 yılında da sessizlik en önemli trend haline gelecek. Yalnızca bir wellness trendi değil aynı zamanda yeni lüks olan sessizlik sağlık konusunda da vazgeçilmez olacak. Bu ortamı sağlayabilen wellness retreat’leri, sessiz spalar ise başrolde olacak.

Lüksün yeni adı: Sessizlik

İlginizi çekebilir: Sen hiç 10 gün susup sadece kendinle baş başa kaldın mı? 

Dijital detoks

Sessizliğin en yakın arkadaşı da dijital detoks olacak. 2018 yılı ve sonrasında dijital detoks çok daha gerekli hale gelecek. Artık bir bağımlılık haline gelen bu durum, anksiyete ve stresin de başlıca sebeplerinden. Özellikle uyku üzerinde negatif etkisi olan dijital bağımlılığın sağlığımız üzerideki negatif etkilerinin daha çok farkına varılacak ve dijital detoks en çok tavsiye edilen tedavi yöntemlerinden biri haline gelecek.

Dijital detoks hakkında okuyabileceğiniz yazılar: 

Dijital detoks beyinde ve bedende ne tür değişiklik yaratıyor?

Hayatınızın 5 farklı alanında detoks yaparak sizi zehirleyen şeylerden arının

Teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni korku: “Hayalet titreşim sendromu”

Yeni farkındalık: “Nezaket”

Mindfulness yani farkındalık uzun zamandır radarımızda! Önemi ve faydaları ise bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Hatta ‘mindful’ kelimesi artık hayatımızdaki tüm eylemleri kapsar hale geldi. Mindful yeme, mindful seks ve mindful nefes yalnızca ilk akla gelenler… Farkındalığa bu kadar önem verince haliyle çevremizdeki insanlarla olan ilişkilerimize yeni bir soluk getirmemek de olmaz! Bu yüzden nezaket ve kibarlık farkındalığın ilişkilere yansımış bir hali olarak karşımıza çıkıyor. İlişki demişken yalnızca çevremizdekilere nazik olmaktan da bahsetmiyoruz. Kendimizle olan ilişkimizi daha kaliteli ve anlamlı hale getirmek için kendimize karşı sevgi dolu olmamız, kendimizi kucaklamamız ve kendimize karşı nazik olmak da 2018 yılında daha fazla önem kazanacak!

Nezaket konusunda göz atabileceğiniz yazılar: 

Kendinize nazik davranmanın 6 muhteşem faydası

Kaba insanlara söyleyebileceğiz 7 nazik şey

İş yaşamında nezaketsizlik bulaşıcı bir hastalık gibi yayılıyor

Hayvan dostlarımızla birlikte egzersiz yapmak
Onlar en tatlı ve en pozitif egzersiz arkadaşı!

Yoga yaparken kedisi ya da köpeği ona salça olan kişilerin yaşadığı komik durumları sosyal medya üzerinden görmüş olabilirsiniz. Her ne kadar konsantrasyonları bozulmuş gibi gözükse de aslında bu psikolojik olarak çok olumlu etkileri olan bir egzersiz şekli. 2018 yılında hayvan hakları daha da önem kazanacak ve elbette üzerimizdeki pozitif etkileri nedeniyle onlar en yakın egzersiz partnerimiz olacak.

Boks

Boks hali hazırda 2017 yılında da yükselişe geçen bir spor oldu. Ancak 2017 yılında daha yavaş ve sakin egzersizler trenddi. 2018 yılında ise hareketli ve güçlü egzersizler öne çıkacak. Özel dersler ya da grup dersleri olarak yaygınlaşması bekleniyor. Özellikle çok daha fazla kadının bu sporda uzmanlaşacağı düşünülüyor.

Güçlü egzersizler 2018 yılında yeniden önem kazanacak.
Aile spor dersleri

Aile yogası ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Bu ailelerin birlikte eğlenceli, kaliteli ve sağlıklı bir şekilde zaman geçirebildiği aktivite giderek daha yaygın hale gelecek. Ailenizle birlikte güzel zaman geçirirken farkında olmadan kalori yaktığınızı görmek de çok mutlu hissettirecek!

Aralıklı oruç (intermittent fasting)

Türkçeye ‘aralıklı oruç’ şeklinde çevrilen intermittent fasting son zamanlarda adından sık sık söz ettirmeye başlasa da, aslında insanlık kadar eski bir beslenme şekli. Güne kahvaltı atlanarak başlanılması ve yemek yenilen sürenin kısıtlı olması, ona aralıklı oruç isminin verilme nedeni. Aralıklı oruç da 2018 yılında daha fazla konuşulacak ve yılın popüler wellness trendleri arasında olacak.

İlginizi çekebilir: İnsanlık kadar eski: Aralıklı oruç

 

Kaynaklar:
My Domaine
Art of Healthy Living
Brit & co

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!