2014 yılı günerji yorumu: “Kendinle yüzleş, kendin ol”

kendinle yüzleş kendin ol
2014 yılı günerji yorumu

2014 yılı, her şeyden öncesinde radikal yaklaşımların öne çıkacağı bir dönemi işaret ediyor. İnançlarınızın ve düşüncelerinizin topyekün değişime uğrayabileceği, bu anlamda çevrenizden gelen tepkilerle değişime zorlanmanız ya da içinde bulunduğunuz çevreyi değişime zorlamanız söz konusu olabilir.

Geçmişten gelen ve alışkın olunan durumların yarattığı bağlar, özgürlük duyguları ve değişim istekleri ile çatışabilir. Çatışmaları ele alırken siyahla beyaz gibi taraf tutarak yapabileceğiniz davranışların birçok ilişkinizi etkileyeceğini söyleyebiliriz.

İyimser bir yaklaşımla köklü değişimler yapmak istiyorsanız 2014 yılında bunun için çok fazla imkân bulabilirsiniz. Özellikle uzun süredir acı çektiğiniz ve bir türlü bitmeyen dertleriniz ya da sorunlarınız varsa, sizi ilerletmeyen ilişkilerinizi artık bir sonuca ulaştırmak ve yenilenmek istiyorsanız, 2014 yılında bu anlamda atılacak adımlar çok iyi sonuçlar verebilir. Bir şeyler yapmadan önce gerçekten ne istediğinize karar vermeniz çok önemli olacaktır. Alacağınız kararlar öncesinde kendi içinize dönmek ve kendinizi bilerek karar vermek sizin için çok verimli sonuçların geleceği adımları atmanızı sağlayacaktır.

“2014 yılında kendinizle korkmadan yüzleşmeniz en büyük kazancınız olacaktır.

Gerek maddi gerek manevi yönden bu yüzleşme sizi ilerletirken, bilinçaltınızda sizi rahatsız eden tüm korku ve endişelerden sıyrılıp kendi ayaklarınız üzerinde durarak ve kendi kaynaklarınızı en iyi şekilde kullanmanızı sağlayabilir. Kendinizle yüzleşmekten kaçarsanız bu sürecin sorunlarınızı derinleştirmekten ve yaşamınızı zorlaştırmaktan başka bir getirisi olmayacaktır. Kendinize yeteri kadar kaliteli zaman ayırmaya özen gösterin. Bu zamanı gerek fiziksel sağlığınız, gerekse ruhsal ve duygusal dünyanızı yeniden gözden geçirmek ve bu anlamda sizi rahatsız eden tüm duygu ve düşüncelerden kendinizi arındırmak yönünde kullanmanız iyi olacaktır.

Ayrıca kendi yaratıcığınızı açığa çıkaran, size özgün tarz ve yöntemleri benimseyip kendinizi yenilemeniz, bu anlamda sizi ilerletecek tüm olumlu duygu ve düşüncelere yaşamınızda yer açmanız gerekiyor.

2014 yılı aile ve ülke açısından çok önemli olayların olabileceği bir yıl. Aile yaşamınızda uzun süredir devam eden, kangrenleşmiş sorunların çözüme ulaştırılması açısından bu yıl yaşanacak şeyler olabilir. Bunlar sizin dışınızda gelişen olaylar sonucunda ortaya çıkabilir. Beklemediğiniz ancak sizi köklü değişimlere itecek bu olaylar esnasında kontrolcü bir karakter sergilemek yerine,  olayları gözlemleyerek, kabul etmeniz gereken durumları kabul ederek ilerlemeniz size çok fayda sağlayacaktır. Olayları kontrol etmekle vereceğiniz uğraş hem size hem de çevrenizdekilere yorucu süreçler yaşatırken, sonucunda da hiç bir şey elde edemeyebilirsiniz.

2014 yılında ne yaparsanız yapın önceliğiniz, yaptığınız şeyi “en iyi” ya da “en mükemmel” yoluyla yapmak olmalıdır. Odak noktanız sadece para olursa yaptığınız şeylerin karşılığını istediğiniz ölçüde alamayabilirsiniz. Hangi konularda profesyonelce çalışıyorsanız bu anlamda da kendinizi yenilemeniz ve bugüne kadar alışagelmiş şekilde yaptığınız şeylerden kendinizi arındırıp yeni ve daha iyi yöntemler ya da teknikler kullanmanız gerekebilir.

Üzerinde uzun süredir çalıştığınız konularda ve emek verdiğiniz alanlarda geri dönüşlerin olması muhtemeldir. Bu sürecin içinde işinizi mükemmelleştirmek ve daha iyi yapmak yolunda vereceğiniz tüm uğraşlar size ödüller getirecektir. Bu ödüller sürpriz şekilde de gelişerek önünüze gelebilir. Büyük kazançlarınızın oluşabileceği bu tip zamanlarda elde edilen kazançların biriktirilmesi çok önemli olacaktır.

“Bu yılın kişiler açısından bir diğer önemi de, kendi yaratıcılıklarını en üst düzeyde kullanabilecekleri fırsatların olması. Kendinizi tanımak bu anlamda çok önemli.”

“Yeteneklerinizi yaratıcılığınızla birleştirmek ve bunları en iyi şekilde kullanmak için neler yapabilirsiniz?” 2014 yılında bunlar üzerinde ciddi şekilde düşünmeniz ve harekete geçmeniz iyi olacaktır. Düşünmeden ve yeterince analiz etmeden harekete geçmeyin. Dış gözlem yapabilmek ve kendinizle bu anlamda yüzleşmek sizi olumlu şekilde etkiyecektir. Kendinizle yüzleşmenizin bir yaşı yoktur.

Bir şeye başlamadan önce çok hızlı sonuçlar alınabilecek ancak uzun vadede getirisi olmayacak yollar yerine, daha temelli çalışmalar size fayda sağlayacaktır. Kolay olsun diye seçeceğiniz ve kısa vadede kazanç getiren; ancak uzun vadede size hizmet etmeyecek yol, yöntem, duygu ve düşüncelerden uzak durmanız; bunun yerine daha zor gibi görünse de, kalıcı ve size hayatınız boyunca hizmet edecek yol ve yöntemleri kullanmanız iyi olacaktır. Stratejik düşünmek ve kalıcı olmak; hem ticari, hem kişisel, hem ilişkisel boyutta daha net ve iyi sonuçlar verecektir.

“İlişkiler açısından 2014 yılının önemli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.”

2013 yılında büyük aşklardan ve ilişkilerde yaşanabilecek canlılıklardan söz etmiştik. 2014 yılında daha çok bağ kurma ve uzun süreli ilişkilerden bahsedeceğiz. Gündelik ve tüketilerek yaşanan ilişkiler artık tat vermeyebilir. 2014 yılında beraberliği ve aile olmayı önemseyerek ilerlemek iyi bir tercih olabilir. Kişiler kendilerini ilişki içinde güvende hissetmek isteyebilirler. Bu da yürekten ve gönülden bağlarla birlikte resmi bağlılıkları beraberinde getirebilir. Aile olmanın önemini kavramak ve aile olarak yaşamanın ne olduğunu iyice anlamak gerekiyor. Bu yönde atılacak adımlar uzun süreli bağların kurulmasına ve kalıcı ilişkiler için zemin oluşmasına yardımcı olacaktır. Birlikteliklerde daha ciddi ve kalıcı tutumların olması muhtemeldir. Bu yönde bekârlar daha ciddi adımlar atarken, evli çiftler de ilişkilerine ve aile değerlerine her zaman olduğundan daha fazla sahip çıkarak bu değerleri geliştirmeye özen gösterebilirler.

“Teknik konularda yaşanacak ilerlemeleri kendi işinize ve yaşamınıza adapte etmek için 2014 yılında çalışmalar yapabilirsiniz. “

Özellikle çalışma alanı mühendislik, yüksek teknoloji, bilgisayar gibi konularda olanlar; bugüne kadar kullandıkları araçları ve teknikleri yenileme yoluna gidebilirler. Yeni üretimlerin, yeni bilimsel yol ve yöntemlerin yaşamınıza girebilmesi için bu alanlarda yapılacak seminer, fuar ve eğitimlerin içinde olmak çok faydalı olacaktır.

Analiz yöntemlerinde, olaylara karşı yaklaşımlarda büyük değişimler gerekebilir. Bu anlamda düşünce şeklinizi, olaylara yaklaşım tarzınızı ve bakış açınızı yenilemeniz gerekebilir. Yeni ürünler için yeni yol ve yöntemlerin nasıl kullanılacağı, bunun ne tür faydalar ve getiriler sağlayacağı gibi, verilen hizmet ve ürünlerin yeniden ele alınması yaptığınız işe çok büyük katkı sağlayacaktır.

Düşünce şeklinizde bugüne kadar bakmadığınız şekilde olaylara bakmak, sizin kendi yaratıcılığınızı ve yeteneklerinizi çok daha etkin şekilde kullanmanıza yarayacak yeni durumların ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Gerçekleşen olayların görünür tarafı ve görünmeyen tarafı mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır. Olayların göründüğü kadarıyla yapacağımız değerlendirmeler yeterli olmayabilir. Bu anlamda hisler ve sezgiler mutlaka kullanılmalıdır. Yüzeysel yaklaşımların da bu anlamda beklentileri karşılamayacağını ve özellikle derinliğine yapılan analizlerin ve olayların tüm detaylarını ele alarak yapılacak değerlendirmelerin sizin için daha doğru ve istenen sonuçları getirebileceğini söyleyebiliriz.

Merak edilen konular üzerinde uzun ve derinlemesine yapılacak titiz çalışmalar, özellikle profesyonellik açısından ayrıştırıcı ve sizi ilerletici olabilirken, ideallerinizi yansıtacak tüm enerjiyi 2014 yılında bulabilirsiniz. Uzun dönemdir bu ideallere ulaşmak için hizmet veriyorsanız, bunların bu yıl içinde meyvelerini görmeye, hatta toplamaya başlayabilirsiniz.

Özellikle 2008 yılından başlayarak devam edip süre gelen işlerde ya da oluşumlarda verilen emeklerin karşılığını görmek mümkün olabilir. Yeterince emek vermediğiniz işlerin köklenmediğini ve bu sebeple bu konularda vazgeçişlerin olabileceğini de belirtmek gerekiyor. Bu tip vazgeçişlerin oluşturacağı boşlukta kendinizi büyük bir yalnızlık içinde bulabilirsiniz. Böyle zamanlarda biraz kendinizle baş başa kalmak ve kendinizle yüzleşmeniz gerekir. Yaşanabilecek olumsuz duygularla kendinizi hırpalamak yerine, bu sürecin sizde oluşturduğu deneyimi yeni başlangıçlarda size yol gösterecek şekilde kullanmayı bilmelisiniz.

2014 yılının içinde yaşanabilecek süreçlerin asıl sonuçlarının 2015 yılında tam olarak gözlemleneceğini hatırınızda bulundurup, emeklerinizi buna göre değerlendirmeniz gerekebilir.

Kendiniz olmak, kendinizle yüzleşmek 2014 yılının tümünde karşınıza çıkacak en önemli olgu. Ezberinizi ve rutininizi kıran olayların bu yönde bir etkisi olacağını hatırınızda bulundurun. Felsefi ve spiritüel yönlerde gelişim sağlayacak çalışmaların içinde olmanız söz konusu olabilir. Maddi boyutlarda yapacağınız değerlendirmelerin mutlaka manevi boyutuyla da ele alınarak desteklenmesi gerektiğini unutmayın. Bütün yıl boyunca başkaları ile rekabet etmek yerine kendinizle yarışmak ve kendinizi aşmak durumunda olmanız gerekebilir.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

Mehmet Aktürk
Günerji ile günlerin enerjisini yorumlamaya başlamış ve ilk çalışmasını 2012 yılında kitap halinde sunmuştur. Günerji yazılarını halen www.gunerji.com adresinde ve bazı web siteleri ile ... Devam