10 adımda başarıyı yakalama sanatı

1600’lü yıllarda yaşayan İspanyol Baltasar Gracian tarafından kaleme alınan, felsefe alanında değer taşıyan 300 aforizmaya yer verdiği, günümüzde hala geçerliliğini koruyan ve yol gösterici sözlere sahip olan “Akıllı Yaşam Sanatı”* adıyla dilimize çevrilen kitabından “Başarılı olmak isteyenlere 10 söz ve açıklamaları”.

“Kolay işlere zor, zor işlere kolaymış gibi girişin”

Birincisi kendinize güveninizin zedelenmemesi, ikincisi baştan pes etmemeniz için gereklidir. Yapılmamış bir işin nasıl yapılacağını düşünmek ve sabırla çalışmak imkansızlıkları alt eder. Bekleyen iş gözünüzde büyür.

“İş yapın ve yaptığınızı herkes görsün”

Doğru olan şey bile yeterince doğru gibi görünmezse kimsenin ilgisini çekmez. Görülmeyen şey yok sayılır. İşe yaramak ve başkalarına nasıl gösterileceğini bilmek, işe yaramaktan iki kat fazladır.

“Sözler ve icraatlar birleşince insan mükemmelleşir”

konuşmak kolay, icraat zordur. Hareketler hayatın materyalleri, sözlerse hayatın süsleridir. Yapılan icraatlar kalıcı, en çarpıcı sözler bile geçicidir. Laf üreten insanla iş üreten insanı ayırın.

“İşleri oluruna bırakma sanatı”

İşleri oluruna bırakmak, aslında adım adım başarıya ulaşmaktır. Küçük bir havuz, küçük bir hareketle bulanıklaştığında, sizin müdahalenizle değil ona hiç dokunmamanız sayesinde durulur, temizlenir. Karışıklıkları gidermenin en iyi yolu bir süre oluruna bırakmaktır.

“Her şeyin sonunun iyi bittiğini görün”

Bazıları oyunu kazanmaktan ziyade mücadele etmeye önem verir. Dünya çabaları umursamaz, sadece başarıp başaramadığınızla ilgilenir. İyi bir son her şeyin güzel görünmesini sağlar.

“Arkadaşlarınızı seçin”

İnsan sahip olduğu arkadaşlara bakılarak değerlendirilebilir. Arkadaş seçimini şansa bırakmayanlar akıllı arkadaşların endişeleri yok ettiğini, işe yaramayan bir arkadaşın bu endişeleri yoktan var edeceğini bilir.

“Hoşsohbet olun”

İnsan zekasını en net biçimde ortaya koyabileceği eylem olan konuşma için özen gösterin. Sohbet ederek bir şeyler kazanabilir veya kaybedebilirsiniz. İnsanların düşüncelerini yargılayıcı ve karşınızdakinin itibarını zedeleyici sözlerden kaçının.

“Kendinize güvenmeyi bilin”

Kendini bilen insan zayıf yönlerini nasıl kuvvetlendireceğini de bilir. Yüreğini cesaretle ortaya koyan kişinin endişeleri azalır, geri çekilmeden yoluna devam eder.

“Kendinizi tanıyın”

Yeteneklerinizi, kapasitenizi, kararlarınızı ve eğilimlerinizi doğru değerlendirin. Kendinizi tanımazsanız kontrol de edemezsiniz. Kendi hakkınızdaki düşünceleriniz size ayna olsun. Aklınızın gücünü ve işlerin üstünden gelme kapasitenizi öğrenin. Temelinizi sağlam atın, zihninizi ferah tutun.

“Kalbinize güvenin”

Bir soruna daha iyi çare bulamıyorsanız, kalbinize güvenmekten korkmanın ne anlamı var?

*Baltasar Gracian, Akıllı Yaşama Sanatı, Maya Kitap, 2016

 

İlginizi çekebilir: Gerçek başarı hissiyata dayanmaz, fark edilir

Eğitim Danışmanı Burçak Çakmak
A Sınıfı Eğitim kurumunda yönetici ve eğitim danışmanı. 7. sınıftan itibaren öğrencilere verimli ve düzenli ders çalışmayı öğreterek programlarını takip ediyor. Liseye Geçiş ve ... Devam