Kanserle savaşmada etkili olan kabuklu yemişler

Geçtiğimiz 10 yılda, doktorlar ve diyetisyenler kabuklu yemişler ve çekirdeklerin inanılmaz faydalarını keşfetti. Antioksidan, protein, mineral bakımından zengin olan bu protein depoları, her gün mutlaka gün içerisinde tüketmeniz gereken besinlerin listesinin başında geliyor.

Kabuklu yemişlerin düzenli ve bilinçli tüketimi, aynı zamanda diyabeti de bizlerden uzak tutuyor. Diyetisyenlerin neredeyse hazırladıkları tüm diyet listelerinde mutlaka yer alan kabuklu yemişlerin; kalbi korumak, kilo vermenize yardımcı olmak, enerji vermek, açlığı gidermek ve elbette kanserle savaşmak gibi faydaları bulunuyor. Genelde tüketimi unutulan ve pek de tercih edilmeyen kabuklu yemişleri sevebilmek ve daha fazla tüketebilmek için kendinizce yöntemler bulabilirsiniz. Örneğin; salatalarınıza, kahvaltılarınıza ve bazı sevdiğiniz yemeklere ekleyerek yemişleri daha çok seveceğiniz bir şekilde tüketebilirsiniz. Bu protein depoları olan kabuklu yemişleri yakından tanımanız için onları listeledik:

Ceviz

Özellikle antioksidan açısından zengin olan ceviz ve fındık, kanserle savaşmada en etkili yemişler olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 25 adet cevizde bulunan C vitamini, 100 portakalda bulunan C vitamini miktarına denk. Bu da 8 gram ediyor. Ayrıca cevizdeki antioksidanların E vitamininden 2 ila 15 kat daha kuvvetli olduğu da araştırmalar sonucunda kanıtlanmış.

Fındık

Fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırıyor. Demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra çinko bakımından da zengin. Ayrıca içeriğinde E vitamini ile protein, Omega 3 barındırıyor. Mesane kanserini başlangıç aşamasında önleyebiliyor. Bunun dışında manganez açısından zengin olması diğer kanser türlerine karşı etkili olmasını sağlıyor.

Fıstık

Fıstık, özellikle kadınların kolon kanserine yakalanma riskini azaltabiliyor. Haftada en az iki kaşık fıstık ezmesi yemek, kadın ve erkeklerde kolon kanserine yakalanma oranını %27 – %58 azaltmada etkili. Yüksek oranda polifenolik asit ve P-Kumarik asitler, kanserojen nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide kanserine yakalanma riskini en aza çekiyor.

Antep fıstığı

Besin değerleri ve kalorisi yüksek bir besin olan antep fıstığı, içerisinde bol miktarda protein ve mineral barındırır. Antep fıstığında kolestrol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalıklarının riskini azaltır. Günlük alınan 10-15 adet antep fıstığı vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabiliyor.

Mucizevi enzimlerle doğal ilaç etkisi

Moleküler Carcinogenesis’te yayımlanmış bir makaleye göre; fındık, ceviz, badem ve fıstığın içinde bulunan enzimlerin, yapılan deneyler sonucunda kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gözlemlendi. Katalaz ve Superoksit Dismutaz adlı enzimler, kolon kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak sindirim sonrası yapılan gözlemlerde hücreleri %8 oranında öldürdü. Deneyi gerçekleştiren Doktor Michael Glei, “Bu etkiyi test ettiğimiz tüm kabuklu yemişlerde gözlemledik” diyor. British Journal of Cancer’da yapılan bir başka çalışmada, haftada iki avuç kabuklu yemiş tüketmenin Pankreas kanserinden uzak kalmaya yardımcı olduğu tespit edildi.

 

Kaynak:

mensfitness
theheartysoul

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!