“Hayat; siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir” John Lennon

Son zamanlarda etrafımda birçok insandan duyuyorum; bir sürü kişi bir sonraki adımını düşünürken olduğu zemini kaçırıyor.

Gerçek yaşantılardan verebileceğimiz örneklerden bazıları:

  • Arkadaşınızla sohbet ederken yarınki toplantı için ne giyeceğinizi düşünmek,
  • Duştayken suyun rahatlatıcı etkisinden ayrışıp bütün haftanın planını yapmak,
  • Doktor rahat bir nefes almanızı söylerken dönüş yolunu düşünmek,
  • Sevgilinizle hafta sonu yemek planı yaparken sizin o sırada trafik, kıyafet, mekan, kimlerin geleceği, ertesi günkü işlerinizi vs düşünmek gibi.

Bu konuyu düşünürken; yeni çıkan teknolojik akım olan VR (sanal gerçeklik) gözlükleri geliyor aklıma..

Bu yeni teknolojik buluşta da beden ve zihnin bütüncül olmaması, birbirini desteklememesi söz konusu. Henüz VR gözlükleriyle ilgili bu konuda bir araştırma olmasa da; beden ve zihin bütünselliğinin eksik olmasının sonucunda, fiziksel ve psikolojik zararlarının olabileceğini düşünüyorum. Tıpkı alışveriş merkezleri ile ilgili yazımda kaleme aldığım gibi doğamıza aykırı bir işleyişten bahsedebiliriz.

Zihinle bedenin senkronizasyonu

Biz bir anı yaşarken, zihnimiz başka bir anı yaşadığında; bütünsellik, tıpkı VR aletlerinde deneyimlediğimiz gibi kayboluyor. VR gözlükleri, beynimizde sanal gerçekliği duyularla yaratırken biz kendimize bunu düşüncelerimizle yaratıyoruz. Zihnimiz yarını yaşarken bedenimiz arkadaşımızı dinlemeye çalışıyor.

Bunu kendimize yaşatmamamız için anda kalabilmeyi, bazen geleceği geldiği ile kabul etmeyi öğrenmemiz gerekir. Bunu kendinize öğretebilmek için ilk adım olarak; kendinize plan yapmak için zaman ayırmanızı önerebilirim. Bu zamanın, başka anlarla karışmaması için özel olarak ayrışması faydalı olabilmektedir. Böylece plan yapma, yapılacakları düşünme ihtiyacınızı karşılamış olabilirsiniz. Kontrolü ve planı bırakamayan insanlara bu planların da bozulabileceğini, değişebileceğini, aksayabileceğini; dolayısıyla esnek olabileceklerini de hatırlatmakta fayda vardır.

İlgili yazı: Zihin ve beden etkileşiminin düşünce yapısı üzerindeki etkileri 

Uzm. Klinik Psikolog Berfin Bozkurt Psikolog
Berfin Bozkurt, Fransa Strasbourg Üniversitesi’nde Psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’de Klinik Psikoloji dalında yüksek lisans derecesi almıştır. Fide Danışmanlık Merkezi’nde çocuk, genç ve yetişkinlerle ... Devam