Doğal bir içecek: Evde kefir yapımı

Doğal ortamda antrenman yapmak, doğal malzeme kullanmak, dışarıda koşmak ve çadırda kalmak küçüklüğümden beri en zevk aldığım aktiviteler. Küçük yaşlardan beri doğal gıdalar yemeye alışkınım. İsviçre’de yaşarken bahçeden topladığımız organik meyve ve sebzelerle, dayımın çiftliğindeki ineklerin sütleriyle ve köydeki peynircinin taze peynirleriyle büyüdüm.

Türkiye’ye geldiğimde de doğal ve yeni bir çok farklı lezzet keşfettim: nar suyu, incir, semizotu, reyhan, börülce ve kefir. İsviçre’de o kadar süt, süt ürünleri, peynir, hatta sütlü limonata bile varken (Rivella) kefire benzer hiç bir ürün yok. Bu hafif ekşimsi tadı olan içecek üç sene önce dikkatimi çekti. İlk zamanlarda hazır ve marketlerde satılan kefir tüketiyordum.

Kefir özellikle sporcular için çok faydalı, protein ve esansiyel aminoasit oranı oldukça yüksek olan bir içecek. Antrenman yapmadan önce bir bardak kefir ve bir yeşil elma tüketiyorum. Kahvaltıda süte alternatif olarak kullanabileceğiniz kefiri, iki yemek kaşığı yulaf ile tatlandırdığınızda oldukça besleyici bir öğün elde edebilirsiniz. İsterseniz greyfurt, nar veya portakal da ekleyebilirsiniz.

kahvaltı_kefir_nar_greyfrurt_yulaf

Altı aydır her gün evde kendi kefirimi yapıyorum. Kafkas arkadaşlarımdan orijinal kefir mayası aldım ve kendim kefir yapmaya başladım. Her gün bir bardak mutlaka içiyorum. Bağışıklık sistemimin kuvvetlendiğini hissediyorum. Ayrıca kendimi daha enerjik hissetmemi ve cildimin daha parlak olmasını sağlıyor.

Kefir B vitaminleri, K vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin ve folik asit yönünden oldukça zengin bir gıda. Bildiğiniz gibi yeterli B vitamini alınması böbrek, ciğer, sinir sistemi ve cilt düzenlenmesi açısından oldukça önemli.

Kendi kefirinizi evinizde yapabilmeniz için, bu haftaki yazımda sizlerle kefir yapımını paylaşmak istedim. Kefir yapımı çok kolay hem de çok keyifli.

1) Kefir mayasını marketlerde bulabilirsiniz. Doğal olduğundan emin olmak istiyorsanız benimle iletişime geçip çoğalttığım mayalardan edinebilirsiniz.

2) Kefir mayasını cam bir kavanoza koyun ve üstüne süt ekleyin. Kavanozu kapattın. Önemli olan kapağın cam veya plastik olması.

6_kefir_süt eklemek

3) Kavanozu ışıksız ve oda sıcaklığında, sabit bir yere koyun.

8_kefir_dolabına koyun

4) En az 24 saat beklettiğinizden emin olun.

5) Plastik süzgeç ile maya tanelerini süzün.

2_kefir_süzerken

6) Süzgeçte sadece maya kaldığında mayayı tekrar kavanoza koyun ve üstüne süt ekleyin. Yukarıdaki prosedürü tekrar edin.

kefir mayası

7) Yaptığınız kefiri buzdolabına koyun ve en fazla 3 gün içerisinde tüketin.

Birkaç tavsiye daha:

  • Süt olarak camdaki günlük sütü tercih edin ve bulursanız tamamen doğal süt kullanın.
  • Üç günde bir kavanozu sıcak su ile yıkayın. Haftada bir mayayı içme suyu ile yıkayın.
  • Bir günden fazla evde değilseniz ve kefir yapamazsanız, maya üstüne süt ekledikten sonra kavanozu buzdolabına koyun. Maya bu şekilde 9-10 gün bekleyebilir.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Coraline Chapatte Sporcu
İsviçreliyim ama neredeyse 10 senedir Türkiye'de oturup çalışıyorum. Neuchatel'de 4 sene ekonomi okudum. İsviçre'de doğan her çocuk bütün sporları küçük yaşta öğrenir. Bu yüzden ... Devam