Zihne dayalı terapiyle bel ve sırt ağrılarından kurtulmak mümkün olabilir

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre tam 65 milyon Amerikalı kronik sırt ağrısından şikayetçi. Üstelik bu kişilerin birçoğu ağrılarından kurtulmak için her şeyi denediklerini düşünüyor; fiziksel terapi, ağrı kesiciler… Bilim insanları tarafından yapılan yeni çalışmalar ise acıyla mücadele etmek için zihin gücünü kullanma yeteneği kazandıran meditasyonun sırt ağrılarına iyi geldiğini gösteriyor.

Zihne dayalı stres yönetimi adı verilen bu teknik; meditasyon, beden farkındalığı ve yoganın birleşiminden oluşuyor ve farkındalığı artırma, fiziksel rahatsızlık veya duygusal acı bile olsa kendi deneyimlerini kabul etmeye dayanıyor. Meditasyon tekniğini kullanarak bel ağrısıyla mücadele eden kişilerde ciddi ilerlemeler kaydediliyor. Öte yandan bilişsel davranışsal terapiyi kullanarak bel ağrısıyla mücadele edenlerde ise sadece ağrının azaldığı görülüyor.

Bu konudaki “Kronik bel ağrısı çekenlerin hayatını kolaylaştıracak 5 tavsiye” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yapılan araştırma kapsamında katılımcılarla sekiz hafta boyunca iki haftalık grup çalışmaları düzenlenmiş. Altı ay sonrasında ise meditasyon yapanların sandalyeden kalkma, merdiven çıkma, çorap giyme gibi eylemleri daha kolay yaptığı ve daha az ağrı çektiği görülmüş. Bir yıl sonrasında yapılan ölçümlerde ise durumlarının daha iyiye gittiği görülmüş.

Zihne dayalı terapiyle bel ve sırt ağrılarından kurtulmak mümkün olabilir
Zihin temelli stres yönetimi ilk olarak 1970’lerde Massachusetts’ten bir bilim insanı Jon Kabat-Zinn tarafından Budist meditasyon tekniklerinin Amerikan halkı için geliştirilmesiyle ortaya çıktı.

Araştırmanın sonuçları, ağrı kesicilerle ilgili artan endişeler ve yanlış ilaç yüzünden artan ölüm oranları açısından da büyük bir önem taşıyor.

Bu konudaki “Kronik ağrı çeken çocukların ailelerine yardımcı olacak önerileri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Araştırmanın sonuçlarının yazarlarından John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Madhav Goyal “Çalışmanın sonuçları gerçekten heyecan verici çünkü bu teknikle herhangi bir ilaç gerektirmiyor ve böylelikle ilaçların yan etkilerinden de bahsedilmiyor” diyor. Dr. Goyal kronik bel ağrısından şikayet eden birçok hastanın tedavi yöntemlerini denediğinde şaşırdığını aktarıyor. Bunun sebebi ise sırt ağrısı çeken bazı kişilerin yogayı acı verici bulması. Dr. Goyal “Bu tedavi yöntemi belki herkese uygun olmayabilir ancak kendi zihinlerini kullanarak kendisi için bir şey yapmak isteyenlere büyük bir güç verebilir” diyor.

Zihin temelli stres yönetimi ilk olarak 1970’lerde Massachusetts’ten bir bilim insanı Jon Kabat-Zinn tarafından Budist meditasyon tekniklerinin Amerikan halkı için geliştirilmesiyle ortaya çıktı. Meditasyon yapanların hedefi, deneyimlerinin ve bu deneyimin onları nasıl etkilediği, bedenlerinin nasıl karşılık verdiği konusunda farkındalıklarını artırmaktır. Bu bir bakıma düşünce şeklini değiştirme anlamına geliyor. Bunu ağrının arkadaşı olma, onu artık stres yaratan bir unsur olarak görmeme olarak da düşünmek mümkün.

Bu konudaki “İnsan vücuduyla ilgili şaşırtıcı 10 gerçek” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Zihne dayalı terapiyle bel ve sırt ağrılarından kurtulmak mümkün olabilir
Meditasyon tekniğini kullanarak bel ağrısıyla mücadele eden kişilerde ciddi ilerlemeler kaydediliyor.

Zihne dayalı stres yönetiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, eğitmenlerin bu alanda uzman olmaları. Eğitimli bir uzman bulmak ise her zaman mümkün olmuyor. Ancak bu önemli noktanın, zihne dayalı çalışmalara olan ihtiyacı gölgelediğini düşünmeyin. Sırt ağrısı günümüzde dünya çapında fiziksel engellerin en önemli sebeplerinden biri olarak görülüyor. Sadece ABD’deki fiziksel engellerin ikinci sebebi sırt ağrıları. Üstelik çoğunlukla sırt ağrısının tam anlamıyla tedavi edilebilmesi için belirgin bir sebebi de bulunmuyor. Bu da haftalarca, hatta aylarca sırt ağrılarının ertelenip daha da kötüleşmesine neden oluyor.

Kaynak:
NY Times

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!