Zayıflama sürecinde unutmamanız gereken 8 gerçek

Zayıflamak istiyorsunuz fakat bir türlü diyete başlayamıyor musunuz veya her seferinde başlayıp sonunu göremeden hatta belki de yolu yarılamadan bırakıyor musunuz? O zaman artık bu engellerle yüzleşmenizin tam zamanı…

Zayıflamak bir eylemdir

Zayıflama sürecinde en çok unuttuğunuz şey, zayıflamanın da hayatın diğer alanlarında olduğu gibi zorlayan, sabır gerektiren, yaşamınız ve sağlığınız için olması gereken bir eylem olduğu… Yani hayatınızda çoğu amacınızı gerçekleştirmek için uğraştığınız gibi, zayıflarken de çabalamalı ve istediğiniz sonucu elde edene kadar bırakmamalısınız. Başka amaçlarınız için çabalarken kendinizi nasıl motive ediyorsanız, diyet sürecinde de kendinizi motive etmelisiniz. Diyet yapmak motivasyon ister. O motivasyonu kendiniz sağlamalısınız. Elbette ki hayatımızda amaçladığınız çoğu şey gibi bir süre sonra motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. İşte bu noktada ne için başladığınızı ve neyi hedeflediğinizi kendinize hatırlatmalısınız.

Başaracağınıza inanın.

İçinizden de olsa olumsuz düşünmeyin. Kilo veremeyeceğim diyen her danışanıma, olumlu düşünün diyorum. Çünkü biliyorum ki o kendine inanmazsa amacına ulaşamaz. Endişeyi, başarısız tecrübelerinizi bırakın ve ne istediğinize odaklanın. Neden zayıflamak istediğinizi güzelce düşünüp madde madde yazın. En ufak bir motivasyon kaybı yaşadığınızda, yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyup hatırlamak size devam etme gücü verir.

Kilo veremeyeceğim diyen her danışanıma, olumlu düşünün diyorum. Çünkü biliyorum ki o kendine inanmazsa amacına ulaşamaz.
Zamana takılmayın.

Hedefinize ne zaman ulaşacağınıza takılıp gözünüzü korkutmayın. Bu süreçte her geçen zaman size olumlu bir sürü değişiklik ekleyecek ve emin olun bu sürece girmemiş olsaydınız istemediğiniz kilo artışları devam edecekti. Unutmayın siz hedefinize her geçen gün biraz daha yaklaşıyorsunuz.

Dürüst davranın.

Başlangıç noktası çok önemlidir. Öncelikle başlayacağınız diyet programı zaaflarınıza uygun olmalıdır. Kendinize, diyetisyeninize itiraf edin, çünkü herkesin kilo alma nedeni başkadır ve bunu söylemezseniz karşınızdaki bilemez ve daha da kötüsü kendinizi kandırmış olursunuz ve yarı yolda kalırsınız. Kiminiz düzensiz beslendiğinden, kiminiz sadece tatlı yediğinden, kiminiz tuzluya düşkünlüğünden, kiminiz gece yediğinden, kiminiz de sadece hareketsizlikten kilo alabilir. Burada kendinizle yüzleşmeniz çok önemli, zaaflarınıza yenik düşmeden ilerleyeceğiniz bir beslenme programı sizi hedefe götürür. Bu sayede daha az tökezler, daha kendinden emin ilerlersiniz.

Diyet sabit ilerlemez!

Çoğu zaman diyetlerin başlangıcında kilolar hızlı gider, fakat ideale yaklaştıkça yavaşlamalar meydana gelir. Buna rağmen diyetin başlarında neden hızlı kilo veriyorum diye sorulmazken sonuna doğru neden yavaş gidiyor diye sorulmaya başlanır. Kilo verme sürecinde işler her zaman beklendiği gibi gitmez. Yani “bugün şu kadar kalori aldım şu kadar harcadım o zaman şu kadar veririm” şeklinde ilerlemez. Vücudunuz hesap makinesi gibi çalışmaz. Bazen her şey gayet yolunda görünse bile kilo veremediğiniz hatta aldığınız bile olur. O noktada da neyin yeterli gelmediğini arayıp bulmalısınız.

Bu da sürecin bir parçasıdır. Diyet süreci hayatınızdaki diğer bir sürü eylem gibi engebeli bilinmez bir yol ve ancak engebelerden çıktığınızda asıl güzelliklere ulaşırsınız.

İlginizi çekebilir: Diyet yaparken tartıda azalmayan kilolar nasıl gider?

Diyette verdiğiniz kiloları diyet yapan başka arkadaşlarınızla kıyaslamayın.
Farklı olduğunuzu bilin.

Herkesin metabolizması farklıdır. Diyet yaparken verdiğiniz kiloları diyet yapan başka arkadaşlarınızla kıyaslamayın. Siz arkadaşlarınız ile aynı özelliklere mi sahipsiniz ki aynı hızda kilo vermeyi bekliyorsunuz? Sizi diğerlerinden diğerlerini de sizden farklı kılan sağlık durumu, kan değerleri, yaş, cinsiyet, uyku, iş yaşamı, kullanılan ilaçlar gibi birçok kişisel faktör var. Çoğu kişi sizden daha hızlı kilo verebilir fakat sizin de onlardan daha iyi olduğunuz durumlar vardır. Hızlı kilo verme beklentisine girmeyin. Unutmayın fazla kilolarınız bir gecede gelmediği gibi bir gecede de gitmeyecektir. Siz elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olun ve sabredin, gerisini vücudunuz zaten halledecektir.

Yiyeceklere bağlanmayın.

Hepimizin çok sevdiği bir takım yiyecekler var, evet. Fakat önemli olan bu yiyeceklere bağlanmamaktır. Yani diyete girince sevdiğiniz yiyeceklerden ne kadar mahrum kalacağınızı hesaplamayın. Siz diyetteyken onlar tükenmeyecek, hep vardılar yine var olacaklar. Kendinize ödül olarak belirli zamanlarda sevdiğiniz yiyecekleri vererek hem daha keyif alırsınız hem de en önemlisi motive olursunuz.

Kendinize eziyet etmeyin.

Diyete ihtiyacı olan insanlar çoğu zaman yiyeceklere ve yeme eylemine çok anlam yüklerler. İşte bu sebepten de kilo alırlar. Peki neden yemek yemeyi böyle severken diyetteyken yediğiniz yemeklere özenmiyor ve hızlı hızlı yiyorsunuz? Yavaş yavaş her lokmanın tadına vararak yiyin ve tabiki yediğiniz yemekleri çeşitlendirerek daha az kalorili bir şekilde lezzetlendirin, unutmayın doymak önce gözde başlar. Doyun ki, daha sofradan kalkmadan sonraki öğünde ne yiyeceğini kara kara düşünen insanlardan olmayın.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Dyt. Buket Koçoğlu Diyetisyen
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların ... Devam