Yöneticiler için iş yerinde ağlayan bir çalışana doğru yaklaşım rehberi

İş yerindeki stres, hepimizde çok değişik duygular uyandırıyor. Sevinç, hüzün, öfke, hayal kırıklığı bunlardan sadece birkaçı. Ancak iş yerinde hangi duyguyu yaşarsak yaşayalım, genel kanı ofiste gözyaşlarına, umutsuzluğa veya yenilgi hissine kapılmış bir kişiyi görmememiz gerektiği şeklinde. Eğer bir yöneticiyseniz ve bir çalışanın ağlamasına neden olduysanız, ilk amacınız bunun tekrarlanmasına izin vermemek olmalı. Peki nasıl?

Yönetici koçu ve kariyer danışmanı Doktor Anna Ranieri de Harvard Business Review‘de “İnsanlar iş yerinde neden ağlar” başlıklı makalesinde bu noktaya değiniyor. Uplifers olarak, bu makaleyi sizin için derledik:

Bir işveren olarak herhangi bir çalışanınızın bir daha ağlamasını istemiyorsanız, öncelikle ne olduğunu anlamanız gerekir. Çalışanınızın ağlamasına tam olarak sebep olan şey nedir? Gözyaşları bir üzüntünün simgesi de olabilir veya bir başka duyguyu saklamaya da çalışabilir. Öfke, kızgınlık, güçsüz hissetme, endişe, kendine güven eksikliği veya olumsuz bir imaja sahip olduğunu düşünmek bu duygulardan bazıları. Ağlayan kişinin davranışsal ve duygusal makyajının altındaki gerçeği ve aynı zamanda o kişinin içinde bulunduğu durumu düşünmeliyiz. Bu kişi gerçekten ne istiyor?
Duygusuz patronuna bir tane patlatmak mi, yoksa işi bırakıp gitmek mi? İş yerinde insanları genellikle ağlatan sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün:

Yöneticiler için iş yerinde ağlayan bir çalışana doğru yaklaşım rehberi
Bir çalışanın ağlamasına neden olduysanız, ilk amacınız bunun tekrarlanmasına izin vermemek olmalı.

Zorlu bir yönetici

Zeki ve yetenekli bir yönetici olarak görülmek oldukça güzel bir şey. Ancak şunu unutmayın, bu özellikleriniz yüzünden çalışanlarınız tarafından çıtayı çok fazla yükselten ve sizin yüksek standartlarınıza uyamadıkları için korkulan bir yönetici olarak görülebilirsiniz. Böyle bir durumda çalışanınıza yeteneklerini geliştirmesi için söyledikleriniz “Asla bir üst seviyeye yükselemeyeceksin” şeklinde algılanıp, yaşadıkları umutsuzluk yüzünden onları ağlatmaya neden olabilir. Bazı zorlu yöneticiler ise çalışanlarını motive etmek için onları korkutma yolunu seçer.

Kurum kültürü ve farklılıklar

Aile, sosyal grup, coğrafi bölgelerde olduğu gibi her iş yerinin de kendine has kültürü ve davranış beklentileri vardır. Bazı kurumlarda eleştiri normal karşılanıp, karşısındakinde çok nadir savunma hissi yaratırken, bazı kurumlarda eleştiri hassasiyete neden olabilir. Eğer yeni bir yöneticiyseniz, çalışanlarınız sizden daha fazla hassasiyet beklerken, siz fazlasıyla doğrudan bir eleştiri yöneltmiş olabilirsiniz.

Profesyonel hayatla özel hayatın kesişmesi

İnsanlar özel hayatlarında karşılaştıkları zorlukları çoğu zaman iş yerinde belli etmezler. Son çeyrek sonuçlarının beklenilen gibi çıkmadığını söylediğinizde ağlayan birisi varsa, büyük ihtimalle buradaki sorun iş yerinin maddi beklentilerinin karşılanamamış olması değildir. Ancak hayatındaki birçok şeyi başaramadığını düşünebilir. Yönetici bu uyarıyı yönelttiği sırada çalışan kişi ciddi bir hastalıkla mücadele ediyor olabilir, yakın bir arkadaşını veya bir aile üyesini kaybetmiş olabilir.

Çalışanınızın ağlamasının kaynağı ne olursa olsun, gerçekte sorunun ne olduğunu bulmak önemli. Bunu yapmanın formülü de oldukça basit; öncelikle çalışanınızı dinleyin. Sakince konuşabileceğiniz bir yer bulun ve ona ne olduğunu sorun. Onun size anlattıklarını dikkatle dinleyin. Birçok çalışan, gözyaşları içinde karşısına çıktığı yöneticisinin onu gerçekten dinlemek istemesi sayesinde, işvereniyle aralarında inanılmaz bir güven bağı oluştuğunu söylüyor.

Yöneticiler için iş yerinde ağlayan bir çalışana doğru yaklaşım rehberi
Çalışanınız hassas bir insansa veya zor zamanlar geçiriyorsa bunu aklınızda tutun, not alın.

Ardından çalışanınıza karşı empati kurun ve öğrenmeye çalışın. Gözyaşları içinde size içini döken bu kişiyi gerçekten anlamak, iş yerinde o hep hayalini kurduğunuz yönetici olmanızı sağlayabilir.

Özür dileyin. Eğer davranışınız kötüyse veya böyle yorumlanmaya açıksa, söylediğiniz sözlerden duyduğunuz pişmanlığı anlatın. Eğer çalışanınızın gerçek ağlama nedeni ofis dışındaki bir sorunla ilgiliyse de onun hislerini anladığını ve onun için her şeyin en iyisini dilediğinizi anlatn.

Gözyaşlarını silmelerine yardım edin. Kadın veya erkek olsun, kimse iş yerin ağlamış gözlerle görünmek istemez ve bunun aşağılayıcı olabileceğini düşünür. Geçmişe geri dönüp, bu yaşananları geri almak da mümkün değil. Ancak yapabileceğiniz şey, tekrar birinin ağlamasına neden olmamak ve ağlayan kişinin gözyaşlarını silmesine yardımcı olmak. Çalışanınızın ağlamasına neden olan olay, herkesin gözleri önünde yaşanmışsa, diğer çalışanları da toplayıp bir konuşma yapabilir ve uygun bir dille özür dileyebilirsiniz.

Çalışanınız hassas bir insansa veya zor zamanlar geçiriyorsa bunu aklınızda tutun, not alın. Zaman zaman bu kişiye karşı daha dikkatli olmaya özen gösterin. Bu özen, sizinle birlikte çalışan insanları her zaman istekli ve zorluklarla mücadeleye hazır bir şekilde tutacaktır.

Resmin bütününe bakın. Ağlayan çalışanınızla ilişkinizi düzeltmek için elinizden geleni yaptıktan sonra bir de çalışanlarınızın karşılaştığı stres faktörlerini düşünün. Bu sayede onları daha fazla dinlemeniz gerektiğini farkedebilir, gerçek düşüncelerinizi çalışanlarınıza aktarabilir, kurum kültürünü değiştirebilirsiniz. Çalışanlarınıza, burada kimsenin ağlamak zorunda olmadığını gösterin.

Kaynak:
Harvard Business Review

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!