Yoga öğretisinin kadim bilgeliğinde zihnin 4 farklı boyutu

Hint ilminin çağlardır süregelen bilgeliğinin bir ürünü olan yoga, yalnızca bedensel değil, aynı zamanda zihinsel bir aktivitedir. Bu nedenle, yoganın öğretileri bedenin yanı sıra zihni de kapsar ve onu yorumlar. Yoga öğretisinde beyin, yalnızca bir organdır, asıl olansa zihindir. Ve zihnin 4 boyutu vardır. Bu boyutları anlamadan tam anlamıyla bir farkındalığa erişmekse imkansızdır. 

Yoga Öğretisinin Kadim Bilgeliğinde Zihnin 4 Farklı Boyutu

Buddi

Buddi, yoga öğretisinde zihnin ilk boyutudur ve zeka anlamına gelir. Hindistan’ın ünlü gurularından Sadhguru, bunu keskin bir bıçağa benzetmektedir. Buddi, karşılaştığı her şeyi bir bıçak gibi parçalarına ayırır ve onun bilgisine erişmeye çalışır.

Yoga öğretisinin kadim bilgeliğinde zihnin 4 farklı boyutu

Ahankara

Zihnin sonraki boyutu ise ahankara’dır. Ahankara, Sadhguru’ya göre; sanılanın aksine ego demek değildir. Ahankara, kimliği ifade eder ve kimlik, kendimizi tanımladığımız şey olduğu için oldukça önemlidir. Yoga öğretisinde ahankara ile buddi arasında sıkı bir bağ vardır; çünkü eğer buddi bir bıçaksa, ahankara onu tutan eldir. Kimliğinizi algılama şeklinizse, o bıçağı nasıl kullanacağınızı belirler. Bu şekilde yıkıcı sonuçlara da yol açabilirsiniz ya da üretici de olabilirsiniz.

Sadhguru’ya göre; küçük yaşlardan itibaren çocuklara doğru bir kimlik algısı kazandırılması gerekir. Buna göre; birey, küçüklüğünden itibaren kendisinin bir kozmos olduğunu bilmelidir.

Manus

Manus, zihnin üçüncü boyutudur ve hafızayı simgeler. Yoga öğretisinde hafızanın sahip olduğu 8 farklı boyutun hepsi manus’ta yer alır. Yogaya göre; eğer yeterince dikkatimizi verirsek, yeryüzünde yaşanmış olan her şeyin hafızamızda yer aldığını görebiliriz.

Chitta

Yogaya göre zihnin son boyutu ise chitta’dır. Hafızanın aksine sınırsız olan chitta, kendisini sınırlayacak hiçbir şeyi de kabul etmez. Kimliğimiz, aslında bir hafıza sorunudur. Kadın ya da erkek olmamız, ten rengimiz ve bunun gibi her şey hafızayla ilgilidir. Hafıza ise sınırları olan bir boyuttur. Ancak chitta, bizi bir anlamda sınırlandıran bu tür özelliklere bağlı kalmadan düşünebilmemizi sağlar.

Sadhguru’dan zihnin yoga öğretisindeki anlamı ve özellikleri ile ilgili daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:  

Mind: A Yogic Perspective – Sadhguru at MIT

İlginizi çekebilir: Zihinsel ve bedensel farkındalık için 10 dakikalık meditasyon videosu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!