Yılın gözdesi chia tohumu: Nasıl tüketilmelidir, faydaları nelerdir?

Tabii ki hiçbir besinin tek başına mucize olmadığını hatırlatarak başlamak istiyorum yazıma. Fakat hem zengin içeriğiyle hem de vücudumuza sağladığı faydalarla yüzümüzü güldüren bazı besinler var ki bunlardan biri de bu yıl en çok merak ettiğimiz ve diyet dediğimizde dillerden düşmeyen chia tohumu. Peki, nedir bu chia tohumu? Sağlığımıza ne faydası var? Ne kadar tüketelim? Gelin hep birlikte bir göz atalım.

Zengin besin içeriği

Chia tohumunun 2 yemek kaşığında 8 gram lif, 4,7 gram protein var. Günlük ortama 25 gram lif almamız gerektiğini düşündüğümüzde, chia güzel bir lif kaynağı alternatifi diyebiliriz. Ayrıca lif tüketiminin kalp hastalıkları, obezite ve metabolik sendrom üzerine olumlu etkileri olduğunu biliyor muydunuz? 

Chia tohumu güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir.

Bunların yanı sıra chia tohumu zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Ne yazık ki kalsiyum kaynaklarını yeterli miktarda tüketmiyoruz. Bu nedenle güzel ve pratik bir alternatif olabilir.

Bir diğer önemli nokta ise omega 3. Peki ne yapar bu omega-3?

Kan basıncını düşürür, kalp hastalıkları riskini azaltır, anti-inflamatuvar etkileri vardır, kalp koruyucudur. Omega 3 içeriği de bu denli zenginse neden tüketmeyelim değil mi?

Kan şekeri üzerine etkileri

Yapılan çalışmalarda chia tohumunun öğün sonrasını kan şekerini kontrol altına almasına destek olduğunu ve iştahta azalmaya neden olduğu belirtilmiştir.

Kilo kaybı

Yapılan çalışmalara göre chia tüketimi iştah kontrolü sağlarken bir yandan da trigliserit seviyesini düşürmektedir. Antioksidan özelliği ile de vücut direncini desteklemektedir. Yine de chia tohumunun günde 2 yemek kaşığından fazla tüketilmemesi öneriliyor.

Nasıl kullanalım?

Chia tohumunu yoğurt, süt veya suda beklettikten sonra karışım jel kıvamını alır. Meyve ile de tatlandırarak tüketebilirsiniz. Ceviz, tarçın ekleyerek puding yapabilir veya omletlerinize ekleyebilirsiniz. Öğütülmüş olanları da çorbalarda, tatlılarda ve başka pek çok tarifte kullanabilirsiniz. Kahvaltılarda veya ara öğünlerde tok tutan güzel bir alternatiftir. 

İlginizi çekebilir: Basit bir tarifle mükemmel lezzete ulaşın: Chia puding nasıl yapılır?

Kaynaklar: 
European Journal of Clinical Nutrition
Journal of Nutrition

Uzm. Dyt. Seba Sarıtepe Diyetisyen
Uzman diyetisyen. İngiltere’de Chester Üniversitesi’nde yüksek lisans okuyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu. Bebek Lisya Beauty'de beslenme danışmanlığı yapıyor. Yeni tarifler denemeyi ve bunları farklı ... Devam