Yeterince su içtiğimize inanıyoruz, peki gerçekten öyle mi?

Evet, Evet…Yeterince su içtiğimize inanıyoruz!

Susayınca ne yaparız? Teoride su içeriz, peki gerçekte ne yaparız?

Susama hissi beynin suya ihtiyacını ifade eden, vücudun su rezervlerinin bittiğini ve görevlerini yerine getirmek için suya ihtiyaç duyduğunu ifade eden bir sinyaldir. Bu sinyali aldıktan sonra yapılması gerekilen ise suyu en saf hali ile içmek, su veya su içeriği çok yüksek besinler tüketmektir.

Beyinden gelen sinyalin mesajı açıktır. Ancak su veya su içeriği yüksek besinler yerine genelde yüksek kafeinli, şekerli, asidik vs. içeriği yüksek sıvılar içilir. Bunun su ihtiyacını karşıladığını düşünerek içiler rahat bir şekilde sıkça ve bol bol tüketilir.

Ülke olarak son derece bol sıvı tüketiriz. Gözümüzü açtığımız andan kapatıncaya kadar, tüm gün çeşitli sıvılar içilir. Yemek kültürümüzde sulu yemek ve çorba önemli yer tutar. Tüm bunların yeterince sulu olduğu ve su ihtiyacını karşıladığı düşünülür.

Günlük rutinlerimizi şöyle bir gözden geçirdiğimizde ne kadar bol sıvı aldığımızı görebilmekteyiz:

  • Sabah uyanır uyanmaz, yüz yıkanır-duş alınır ve güne başlanır. Kahvaltısını yaparken, kahvaltı niyetine veya kahvaltıdan hemen sonra çoğunlukla çay ve kahve tüketilir. Sonrasında da çay-kahve keyfi devam eder.
  • Gece boyunca susuz kalan vücut içmeye açtır. Bu nedenle sulu şeyler tüketme isteği vardır. Su, tatsız, renksiz ve kokusuzdur. Bu nedenle içine biraz kahve eklemek veya çay olarak demlemek, içim açısından daha keyifli gelir.
  • Su içeriği yüksek sıvılar uyandıktan sonra tüketilir. Öğlene kadar devam eden bu durum, öğlen yemeğinde asidik, karbondioksit ve şeker oranı yüksek sıvılar ile yer değiştirmeye başlar.
  • Öğlen yemeğinde yenen yemeğin yanında neredeyse herkes içecek içmeyi tercih eder. Bunun nedeni belki alışkanlıktan, belki yemeyi kolaylaştırmasından belki de sadece sorulduğu içindir.
  • Öğlen yemeği ile içilen içeceklerden sonra genellikle daha masadan kalkmadan yine çay-kahve tüketilir.
  • Gün içerisinde yenilen kuru gıdaların yanı sıra bolca da sıvı alınır. Sonuçta su içeriği yüksek içecekler ve günde 8 bardak su içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Akşam yemeğine kadar yine sıvı gıdalar içmeye devam edilir. Yaz aylarında buz gibi limonata, gazoz, maden suyu, soğuk çay ve kahve, gazlı içecekler gün içinde içilmeye devam edilir. Akşam yemeğinde masada da yerlerini alan bu içecekler sürekli olarak susuzluk gidermeye yardımcı olan sıvılar olarak görülür.
  • Akşam yemeği ve sonrası içilmeye devam edilir. Hatta çorba ve sulu yemek de yüksek su içeriği nedeni ile su ihtiyacını karşıladığı kabul edilir.

Evet, tüm gün gerçekten bolca sıvı tüketen bir ülkeye sahibiz. Ancak su içme alışkanlığı maalesef son derece düşüktür. İçilen diğer sıvılar ise su olarak kabul edilmektedir.

Sanki vücudumuzda bir arıtma tesisi varmış gibi, sürekli içilen sıvılardaki su miktarının vücudun ihtiyaç duyduğu su için kullanıldığı kabul edilmektedir. Bu su, yeterli görülür. Neticede içildiğinde verdiği susuzluğun giderildiği hissi yaptıklarının doğru olduğuna inanmalarına yardımcı olmaktadır.

Oysaki vücudumuzda öyle bir arıtma tesisi olmadığı gibi, içilen her kafeinli içecek fazladan su kaybına neden olmaktadır. Diğer yandan asidik, karbondioksit ve şeker oranı yüksek içecekler o kadar çok iç dengemizi zarar vermektedir ki, sadece su içerek bu dengeyi sağlanması mümkün değildir.

Su ihtiyacınızı, sadece su ile gidermek en doğrusudur. Vücudunuz tükettiğiniz sıvılardaki suyu kullanabilmek için fazladan su harcar ve sürekli susamaya devam edersiniz. Sonra, içtiğiniz sıvıların bir çeşit bağımlısı olursunuz. Belki bağımlılık denilince genelde akla alkol, sigara gibi maddeler geliyor. Çay-kahve içmenin ne gibi bir sakıncası olabilir diye bir soru akla gelebilir. Atalarımızın dediği gibi, azı karar çoğu zarardır her şeyin. Günde 1-2 bardak kahve ya da çay hem sağlıklı hem de keyiflidir, ancak ölçü kaçtığında hem etken maddelerin zararları oluşmaya başlayacaktır hem de su tüketimi azalacak hatta belki de bitecektir. Bu nedenle susama ihtiyacı su ile karşılanır, bunun dışında keyfi, sohbet ile birlikte çay-kahve ve diğer sıvılar içilirse denge sağlanması kolay olacaktır.

İlginizi çekebilir: Su içme alışkanlığı nasıl kazanılabilir?

Oya Milli Sülün
Sulak bir ülke olan Hollanda'da doğup, büyümeme rağmen, kendimi bildim bileli bir bardak su içmez, üniversite yıllarında okurken de içme suyu ile ilgili hiçbir ... Devam