Yeni yılda gezegenimize iyi davranmaya var mısınız: İyi bir yaşam için adım atın

2020 yılında kendinize ve gezegenimize bir iyilik yapın. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olsun. Elbette kilo vermeyi ve sağlığınızı korumayı düşünün ama bunun yanı sıra gezegeni de düşünün. Mesela tek kullanımlık plastiği azaltmak, restoranlarda sipariş verirken garnitür alımından kaçınmak, duş alırken musluktan akan ilk suyu bir kovada biriktirmek gibi davranışları bu yıl hayatınıza dahil edebilirsiniz. Çünkü farkında değiliz belki ama dünyamız elden gidiyor ve üzülerek söylemeliyim ki gidecek başka bir evimiz yok. Bu yüzden ben de sizlere örnek olması adına yeni yılda bir kez daha düşünmeniz gereken 3 konuya değinmek istedim.

Tek kullanımlık plastiği azaltın

Her hafta 21 gram, yaklaşık 1 kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tüketiyoruz. Mikroplastikler sıklıkla karşımıza içme suyumuzda, soframızdaki tuzda ve tabağımızdaki balıklarda çıkıyor. Yani mikroplastikler çevreyi ve soluduğumuz havayı kirletmekle kalmıyor, besin zincirimizin içine girip sağlığımızı da tehdit ediyor. Öte yandan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tek kullanımlık su ve soda şişelerinin, plastik atıkların en büyük sebeplerinden olduğunu söylüyor. Hatta 2016 yılında dünya genelinde 480 milyardan fazla plastik şişe satıldığı ifade ediliyor. Çözümü ise inan ki çok kolay, tek kullanımlık plastikleri azaltmak, onların yerine tekrar kullanılabilir şişelerden satın almak çevreye verdiğimiz zararı minimuma indirmeye yardımcı olacak. Bu yıl yeni yıl hediyesi olarak kendinize ve sevdiklerinize cam matara alarak tek kullanımlık plastiğe meydan okuyabilirsiniz.

Garnitürler israf olmasın

Yapılan araştırmalar, ana yemeğin yanında gelen garnitürlerin çoğunun israf olduğunu söylüyor. Yemek istediğiniz şey sadece balık bile olsa yanında sunulan soğan, marul ve roka gibi yeşillikler çoğunlukla tüketilmeden çöpe atılıyor. Bu da gıda israfının çığ gibi büyümesine neden oluyor. Halbuki çöpe gidecek 1 dilim soğanın bile kıymeti var. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de ise meyve ve sebzelerin %53’ü israf ediliyor. Şekli bozuk, çirkin, pörsümüş diye attığınız meyve ve sebzelere yarın muhtaç olacağız. Biz kıymetini bilmezsek, ağzımıza atacak tek bir lokmamız dahi olmayacak.

Suyumuzu koruyun

Duş almaya başladığınızda ilk 1 dakikada, diş fırçalarken 2 dakikada musluktan akan suyun, temizlik sırasında ortalama 2 kova suyun veya 2 kere sifon çekmenin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Önemsemediğiniz miktarların sayısal karşılığı 25 litreye denk geliyor. Daha da iyi anlayabilmeniz için Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre mecbur kalınması halinde temel ihtiyaçlar için günlük, kişi başı en az 25 litre suya ihtiyacımız olacak. Belki 25 litre su okuduğunuzda size çokmuş gibi gelebilir. Bu sizi yanıltmasın. Az önce okuduklarınız 25 litreye eşit miktarlar. Bu noktada suyumuzun kıymetini bilip israf etmekten kaçınmamız bugünümüzü koruduğu kadar geleceğimizi de korumaya yardımcı olacak.

Diliyorum 2020 farkındalık yılı olsun… Herkese sevdikleriyle beraber mutlu, huzurlu ve öncelikle gülümseyeceği bir yıl diliyorum…

İlginizi çekebilir: Tuzsuz bir hayat çok daha tatlı: Tuzu azaltabilmeniz için 10 öneri

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam