Yeni yıl hedeflerini gerçekleştirme rehberi: Motivasyonunuzu bulun 

Dünyanın her ülkesinde insanların yeni yıl hedefleri belirlemeleri, kendilerine yeni yılda gerçekleştirmek üzere sözler vermeleri artık bir yılbaşı klasiğidir. Ancak koca bir yıl uçar gider ve yine çoğu insan geçen yıla ait hedeflerinin çoğunu gerçekleştirememiş bir şekilde kendini yeni bir yılda bulur.

Tüm gerçekleşmemiş hedeflerin ardında yatan nedenlerden biri motivasyon kaynaklarının iyi belirlenmemesidir. Diyelim yeni yıl hedeflerinden biri kilo vermek olsun. Peki bu hedefinin ardındaki itici güç nedir? Yani sen aslında neden kilo vermek istiyorsun? Hedefinin ardındaki itici gücün ne olduğunu bulamazsan, üzgünüm ama yılbaşı hedeflerinin çoğu yine hayal olarak kalacaklar. 

Dilersen bu durumu değiştirmene yardımcı olabilirim. 

Kırtasiyeden sevdiğin bir defter al. Bu senin “2019 Yılı İçin Hedefler” defterin olacak. Defterinin ilk sayfasına 2019 yılında hayatında daha fazla görmek istediğin şeylerin bir listesini yap. Bu isteklerin, hedeflerini belirlemene yardımcı olacaklar.

Hayatında daha fazla bolluk, bereket, huzur, sağlık mı istiyorsun? Gönlünden geçen tüm istediklerini, kendini sansürlemeden, “bu olmaz” demeden serbestçe defterine yaz. Daha sonra yazdıklarını tek tek incele ve bu sefer isteklerini hedefler olarak tekrar yaz. Diyelim önümüzdeki yıl gerçekleştirmek istediğin hedeflerden biri daha sağlıklı olmak olsun. Şimdi defterinin bir başka sayfasına daha sağlıklı olmak için neler yapabilirsin onu yaz. Örneğin uyku düzenine dikkat edebilirsin, daha sağlıklı beslenebilirsin, doktor kontrollerini ihmal etmeyebilirsin. 

Hedeflerin gerçekleşmemesinin ardında yatan diğer bir nedense, hedefimiz ve hayatımızı nasıl geçirdiğimiz arasındaki uçurumdur. 

Eğer hayatında daha fazla görmek istediklerinin listesiyle, hayatını nasıl geçirdiğin arasında bir uçurum varsa hedeflerine ulaşman zor olacaktır. Diyelim hayatında daha fazla olmasını istediklerinin arasında huzur var. Ama sen durmadan hayatından şikayet eden, kendini yerli yersiz eleştiren bir insansan bu huzura nasıl ulaşacaksın? Durmadan şikayet ederek mi, yoksa kendine şefkat göstererek mi? 

Eğer hedefimizi gerçekleştirmek için güçlü bir içsel motivasyonumuz yoksa, o hedefi gerçekleştirme olasılığımız azdır. İçsel motivasyonu, dışsal faktörlerden bağımsız olarak kişinin kendi kendini motive etmesi olarak tanımlayabiliriz.

Hemen hemen herkesin yeni yıl hedef listesinde olan kilo verme örneğini kullanmaya devam edelim. Diyelim kilo verme isteğimizin ardında yatan neden, moda dergilerindeki erkeklere ya da kadınlara benzemek olsun. Büyük bir ihtimalle biz bu hedefimizi gerçekleştiremeyeceğiz. Çünkü bizi motive eden güç içsel kaynaklı değil. Öte yandan kilo verme arzumuzun arkasında yatan neden daha sağlıklı bir şekilde yaş alıp, çocuklarımızla kaliteli bir hayat geçirmekse bizim fit olmakla ilgili olan hedefimizin gerçekleşme olasılığı daha yüksek demektir. 

2014 tarihli Gallup araştırmasına göre Amerikalıların %51’i kilo vermek isterken, bu %51’lik dilimin ancak %26’sı kilo vermek için gerçekten uğraşıyor. Siz hangi tarafta olmak istiyorsunuz? Hayal kurmak bir bedel talep etmeyen bir aktiviteyken, hedefleri gerçekleştirmenin, çalışma, yorulma ve sabretme gibi bedelleri vardır. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken bedelleri ödemeye hazırsanız lütfen “Hedef Defterinize” motivasyon kaynaklarınızı yazın.

Şimdiyse hedefleriniz için bir “Hedef Panosu” yapacağız. Nasıl mı? Hedefinizle ilgili olan görselleri sevdiğiniz dergilerden kesin ve bu görselleri karton kağıda yapıştırarak bir kolaj oluşturun. Bittiğinde panonuzu her gün görebileceğiniz bir yere asın. Hedef panosu yapmanın yanı sıra, sosyal medyada hedefinizle ilgili paylaşımlar yapan hesapları da takip edip kendinizi daha da çok motive edebilirsiniz.

Motivasyonla birlikte hedeflerimizi gerçekleştirme yolculuğunda plan yapmanın da çok önemi vardır. Kilo verme hedefinizi gerçekleştirmek için nasıl bir plan yapacaksınız? Örneğin bir diyetisyenden mi yardım alacaksınız, yoksa bir spor salonuna mı yazılacaksınız? Sizi hedeflerinize götürecek yolu çok iyi planlarsanız, hedeflerinizi gerçekleştirme olasılığınız da yüksek olacaktır.

Unutmayın biz bu dünyaya yerimizde saymaya değil, kendimizi her anlamda yukarı çıkarmaya ve de geliştirmeye geldik. 2019 senesinin hepimizin tüm hedeflerini gerçekleştireceği bir sene olması dileklerimle. 

Sorularınız için bana [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. İyimser olmakla ilgili psikoloji egzersizlerini ise Instagram hesabımdan paylaşıyorum.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

İlginizi çekebilir: Kendinize iyilik yaparak mutlu olmak için zihninizi eğitin

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam