Yeni nesil ebeveynlik: Babaların da duyguları vardır

Son zamanlarda raflarda yerini almış, çok satanlara yavaş yavaş giren çok değerli bir kitap var: Yetişin Çocuklar.

Değerli akademisyen Selçuk Şirin tarafından yazılan bu kitabı çevremdeki herkese tavsiye etmeye başladım. Hem içeriği, hem dizini, hem de dili fevkalade bir kitap. Selçuk Hoca toplumumuz çocuklarına çok güzel bir hediye armağan etmiş. Ebeveynlerin ve ebeveyn adaylarının okuması tavsiyemdir, ebeveynlerin yanı sıra her bireyin okumasını da canı gönülden isterim.

Bu kitapta dikkatimi çeken bir noktadan yola çıkarak Uplifers’taki yazımın bu haftaki konusunu belirledim. Selçuk Hoca çeşitli istatistiklerle toplumumuzda babaların çocuk yetiştirmedeki yerini ele almış. Ve istatistikler oldukça iç karartıcı. Baba neredeyse sahnede yok. Duygusal gelişim açısından ele aldığımızda babaların çocukların duygusal gelişiminde aldıkları rol oldukça yetersiz. Bu istatistikler yeni nesil ebeveynlerde biraz değişim gösteriyor, ancak bu değişim bile gözle görülür bir gelişme olarak ele alınamıyor maalesef.

Toplumumuzda babalar eve sadece maddi gelir getiren bir figür olarak var oldu ve öyle de var olmaya devam ediyor. “Babalar duygularını ifade edemez, babalar sevgisini gösteremez, baba evin reisidir” bakış açısıyla yetişen çocuklar da ebeveynliğin bir dalından mahrum kalıyor. Danışanlarımın çoğunda, arkadaşlarımda, kısacası toplumda gördüğüm bir örüntü babanın sadece evin reisi rolüne sahip olması ve bizim bunu böylelikle kabullenmemiz. Çoğumuz “babalar böyle olur” diye düşünerek, bunu kabullenmiş ve bunu sorgulamaz hale gelmişiz. Ancak sağlıklı ebeveyn ilişkilerini ele alan çalışmalar, bilim insanları hiç de öyle demiyor. Babalar öyle olmaz, olmamalı.

Ebeveynlik, iki ebeveynin de maddi ve manevi sorumluluklarının olduğu bir olgudur. Babalar da anneler kadar sevgi verebilmeli, oyun oynayabilmeli, iletişim kurabilmelidirler. Bir çocuğun hem anneden hem babadan alacağı sevgiye ihtiyacı vardır ve babalar bunu zamanla öğrenebilir. Benim bir psikolog olarak ve bir birey olarak isteğim babaların da çocuk gelişiminde anneler kadar yer alması. Bundan yola çıkarak Uplifers’taki yazılarımda hem babalara hem annelere önerilerde bulunup, sağlıklı ebeveynlik üzerine yazılar hazırlamak istiyorum. Böyle bir seri başlatmamı ister misiniz? İsteklerinizi yorum olarak bırakın lütfen.

İlginizi çekebilir: Başarısız olmaktan neden korkarız: Altında yatan nedenleri keşfetmekle işe başlayın

Beyza Alımcı Klinik Psikolog
Klinik Psikolog Beyza Alımcı, 2017 yılında Bilkent Üniversitesi Psikoloji bölümünden Yüksek Şeref dereces ile mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince Psikoloji'nin değişik alanlarında dersler aldı. ... Devam