Doğum çantası nasıl hazırlanır?

Doğum, her anne-baba adayı için hayatının en önemli ve en heyecan verici anlarından biri. Bu özel günün rahat, konforlu, sağlıklı ve kontrollü geçmesi için önceden hazırlıklı olmak şart, özellikle de anne ve bebek için. Doğum çantası da bu hazırlık aşamasının en kritik unsurlarından biri; çünkü hem annenin hem bebeğin hastanede rahat etmesi ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi çok önemli.

Özellikle aniden başlayabilme ihtimali olan ve zamanı yaklaşan doğumlarda, gerekli her şeyin anne/babanın elinin altında olması, stresi azaltmaya ve hastanede ilgilenecek kişilerin işlerini kolaylaştırmaya çok büyük yardımcı. Dolayısıyla hastane veya doğum çantası hazırlamak için ne kadar erken hazırlıklara başlanırsa o kadar iyi.

İlk olarak yapmanız gereken doğum yapacağınız hastanenin size ne gibi ekipmanlar, eşyalar, anne/bebek ürünleri sağlayacağını öğrenmek. Çünkü gelişen hizmet anlayışı ile bazı hastaneler doğum yapacak annelere tam teçhizatlı doğum çantası sunabiliyor veya gerekli olabilecek eşyaların bir kısmını sağlayabiliyor. Bu nedenle nelerin hastaneniz tarafından sağlanacağını öğrenmek sizin neleri yanınızda götürmeniz gerektiği konusunda bir rehber olacaktır. Bu bilgileri edindikten sonra doğum çantasını hazırlamaya başlayabilirsiniz:

Doğru çanta seçimi

Doğum çantası seçerken, kullanışlılık ve konfor ön planda olmalıdır. Tekerlekli bir bavul, ağırlığı kolayca taşımanıza yardımcı olurken, omuz çantası veya sırt çantası gibi seçenekler de daha pratik olabilir. Çantanın geniş iç hacme sahip olması, farklı bölümlere ayrılmış olması ve kolay temizlenebilir bir malzemeden yapılmış olması da önemli bir nokta. Olası sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı olması için su geçirmez özelliğe sahip çantalardan da tercih edebilirsiniz. Hem anne çantasını hem de bebek çantasını olası karışıklıkları önlemek için ayrı hazırlayabilirsiniz.

Anne için gerekli eşyalar

Annenin konforu ve ihtiyaçları doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında büyük öneme sahip. Bu nedenle çantada bulunması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişisel bakım ihtiyaçları: Islak mendil, diş fırçası ve macunu, saç fırçası, dudak balmı, yüz yıkama jeli, nemlendirici krem, ped, havlu
  • Emzirme için gerekli olabilecek ürünler: Göğüs ucu kremi, gümüş göğüs kapağı, emzirme sütyeni, göğüs pedi
  • Konforlu giysiler: Pijama takımı, sabahlık, iç çamaşırı, çorap, tişört, eşofman altı, tayt, terlik ve/veya rahat tabanlı ayakkabı

Son olarak annenin düzenli kullandığı ve doktorun da doğum sonrasında da kullanılmasında bir sakınca görmediği kişisel ilaç ve takviyeleri de unutulmamalı. Kişisel bir su şişesi de kullanışlı olabilir veya dışarıdan şişe sulardan almayı da tercih edebilirsiniz. Eğer hastanedeki çarşaf, nevresim, yastık gibi eşyaları kullanmayı tercih etmiyorsanız kişisel eşyalarınızı da çantaya ekleyebilirsiniz.

Bebek için gerekli eşyalar

Bebek çantasının hazırlanması biraz daha uzun sürebilir, çünkü muhtemelen annenin ihtiyaçlarından biraz daha fazla ihtiyaçları olacaktır bebeklerin. Gelelim unutulmaması gereken eşyalara:

  • Bakım ürünleri: Islak mendil, bebek bezi, pamuk, alt değiştirme örtüsü, pişik kremi, bebek bakım kremi, bebek yağı, bebek şampuanı, havlu
  • Uygun kıyafetler: Zıbın, pijama, eldiven, çorap, patik, şapka, yelek, tulum, hırka, çıt çıtlı body
  • Beslenmeye dair ürünler: Önlük, müslin bez, biberon, emzik
  • Tekstil ürünleri: Bornoz, müslin bez, bebek battaniyesi, beşik için uygun boyutlarda çarşaf ve örtü

Puset, oto koltuğu, bebek arabası gibi bebekle ulaşımı kolaylaştıracak ürünleri de doğum çantasının yakınlarında tutmanızda veya arabaya önceden yerleştirmenizde fayda var. Ayrıca özellikle bebek için gerekli eşyaları yedekli hazırlamanızda ve mümkünse çifter çifter çantaya koymanızda da fayda var. Özellikle tekstil ürünlerini hazırlarken mevsim şartlarını göz önünde bulundurmayı da unutmayın.

Son olarak deneyimli annelerin tavsiyelerine de kulak verebilirsiniz. Onların hazırlamış oldukları doğum çantalarında neleri kullandıklarını, neleri kullanmadıklarını öğrenebilir, kararsız kaldığınız eşyaların gerekli mi gereksiz mi olduğunu değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca Bebek alışverişi yaparken mutlaka alınması gerekenler yazımıza da mutlaka göz atmanızı öneririz. Bebek gelmeden önce tüm hazırlıkları tamamlamak belki de pek mümkün olmayacak ve bir şeyler eksik kalacaktır ama yine de yeteri kadar hazırlık yapmak, sürecin stresini azaltmaya yardımcı olacaktır. Anne-Bebek alışveriş listemizi de inceleyebilirsiniz.

Anne ve bebek bakımına dair daha fazla yazımıza göz atmak isterseniz aşağıdaki yazılarımıza da tıklayabilirsiniz:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!