Yeni favori aktiviteniz olmaya aday bir kavram: Aralıklı sessizlik

Aralıklı orucu duyduk, peki ya aralıklı sessizlik? Son dönemlerde, çok çalışıyorum ve yoğun bir stresin altındayım. Geçenlerde yazmıştım, pandemi başladığından beri, alanım pandemi ile çok ilgili olduğu için çok yoğun çalışmaya ve kendime neredeyse hiç vakit ayıramamaya başlamıştım. Bu dönemde, beş dakika bile sessizce oturmamın bana çok iyi geldiğini fark ettim. Sadece bu kadar. Kendimi niyetler yazmaya, nefesime odaklanmaya veya bir mantrayı tekrar etmeye zorlamıyorum. Sadece beş dakika sessizlik, ihtiyacım olduğunda bu süre daha da uzayabiliyor. Bu alana yer açmanın ve aralıklı sessizliği hayatıma adapte etmenin, üretkenliğimi, yaratıcılığımı ve performansımı arttırdığını fark ettim.

Biliyorum, bu yeni bir şey değil, ama yine de bugünlerde aralıklı oruca atıfta bulunarak, buna “aralıklı sessizlik” deniyor. Peki, aralıklı sessizlik tam olarak nedir?

İşte bu uygulamanın potansiyel faydaları ve bunu yapmanın en etkili yolu hakkında bilmen gerekenleri anlattım. Sen de “Söz gümüşse, sükut altındır” diyenlerden misin? Aralıklı sessizlik hakkında düşündüklerini merak ediyorum.

Aralıklı sessizlik nedir?

Tıpkı aralıklı oruca benzeyen bu sistemde bu kez beslenmeye değil konuşmaya ara veriliyor. Kendinizi günlük hayatın gürültüsünden uzak tutmak adına belirli bir süre sessizce oturmak ya da yürümek üzerine yapılan bir meditasyon şekli. Eğer kendini sürekli iletişim halinde olmak zorunda hissediyor ve bir noktada yoruluyorsan, bu yöntem tam da sana göre.

Nasıl işe yarıyor?

Hiçbir şey yapmadan sessizce oturmak, beyin fonksiyonlarımızın sağlığı üzerinde de dinlendirici bir etkiye sahip. Tıpkı konuşmak gibi ara sıra sessizliğe de ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerek.

Faydaları neler?

En başta öfke, üzüntü gibi negatif duygularınla daha kolay baş edebilme konusunda destek oluyor aralıklı sessizlik. Meditasyonu hayatına adapte ettikten sonra insanlarla iletişim kurma becerilerinin de geliştiği ortaya konmuş.

Araştırmalar ne diyor?

Heart dergisinde 2006 yılında yayınlanan bir araştırmada, katılımcıların müzik dinlerken çeşitli yaşamsal belirtileri ölçüldü ve şarkılar arasında iki dakikalık bir sessizliğin tansiyonu ve kalp atış hızını düşürdüğünü ve rahatlamaya yardımcı olduğunu bulundu. Brain Structure and Function dergisindeki 2015 tarihli bir makalede ise sessizliğin hipokampusta (beynin öğrenme, hafıza ve duyguları idare eden bölümü) yeni nöronların büyümesini nasıl uyardığını açıklanıyor.

Nasıl yapılır?

Gün içinde kendin için en uygun saati tercih edebilirsin. Sirkadiyen ritmi de tetiklemek için en doğru zaman aslında gün doğarken… Süreyi kendin belirleyebilirsin. İstersen telefonundaki zamanlayıcıdan da yararlanabilirsin. Her sabah işe başlamadan önce 10 dakika boyunca gözlerini kapatıp sessizliği dinleyerek işe başlayabilirsin veya öğle molasında kendine 5 dakika sessizlik anı yaratabilirsin.

Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.

Bilimsel Referanslar:
Doi: 10.2307/1419346
PMID: 16199412
PMID: 24292324

 

İlginizi çekebilir: Akşamları ne yapsak: Monotonluktan uzaklaşmak için 8 öneri

Deniz Alayat ICF Bütünsel Yaşam Koçu & IIN Sağlık Koçu
Ben Deniz, Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu’yum. 2016 yılının sonuna doğru bir anda kendimi çok halsiz hissetmeye başladım. Bir hafta önce günde 30 ... Devam