Yemek sonrası yürüyüş, sağlığınızı nasıl etkiler?

Egzersizin sağlık üzerine olumlu etkileri defalarca kanıtlanmıştır. Son yıllarda sağlık ve fitness topluluğunda artan bir eğilim çeşitli sağlık faydalarını sağlamak adına her yemekten sonra kısa bir yürüyüş yapmak olmuştur. Bu yazıda da yürümenin spesifik sağlık etkileri üzerine durulmaktadır.

Potansiyel yararları

Egzersiz, birçok olumlu sağlık yararları ile birleşmektedir. Yemek sonrası az da olsa hafif tempolu yürüyüş de buna dahil olmaktadır.

Sindirimi iyileştirir.

Yemek sonrası yürüyüşün en önemli yararı sindirim üzerinedir. Beden hareketi yiyeceklerin içeride hızlıca sindirilmesine destek olan mide ve bağırsak hareketliliğini uyarır. Buna ilaveten yemek üzerine düşük tempoludan orta tempoluya giden egzersiz de gastrointestinal sistem, kolorekteral kanser, kabızlık, divertikülit, irritabl barsak sendromu, mide yanması, ülser gibi hastalıklardan korur.

Kan şekerini dengeleyebilir.

Diğer önemli bir faydası ise yemek sonrası kan şekerini düzenler. Bu faydası özellikle tip 1 ve tip 2 diyabet hastası olan kişiler için, insülin veya ağızdan alınan medikal ilaç tedavisinin miktarlarının ayarlanmasında çok önemlidir. Yemek sonrası yapılan yürüyüş, ilaç tedavisine olan gereksinimi azaltacaktır. 2016 yılında yapılan bir çalışmada tip 2 diyabeti olan kişilerin her yemek sonrası 10 dakika kadar hafif bir yürüyüş yapmaları, günün herhangi bir saatinde yaptıkları 30 dakikalık yürüyüşten daha iyi bir kan şekeri dengesi sağlamış olduğu saptanmış. Yemek sonrası yürüyüş diyabet hastalarında özellikle bir etki sağlarken, kan şekerinin azalmış olmasının da olumlu başka etkilerini de kendilerinde hissederler.

Kalp hastalıkları riskini azaltır.

Fiziksel aktivite yıllardır kalp sağlığına da dikkat çekmektedir. Özellikle düzenli egzersiz yapmak, kalp krizi ve inme riskini azaltırken aynı zamanda kan basıncını ve kötü kolesterolü (LDL) azaltır. Yapılan bir çalışmada zaman zaman yapılan birkaç egzersiz döngüsü bile, düzenli yapılan egzersiz kadar kalp hastalığı risk faktörlerinden kan trigliserit düzeyinde azalma sağladığı gösterilmiş.

Kilo kaybını destekler.

Egzersiz, kilo vermede uygun bir beslenme programı ile oldukça etkili bir rol oynar. Kilo vermeyi desteklemesi, kalori kısıtlı bir beslenmenin yanısıra, aldığınızdan daha fazla da kalır yakmak anlamına gelir.

Kan basıncını dengeler.

Yemek sonrası yürüyüş, kan basıncını belirli derecelerde dengelenmesine yardımcı olur. Birkaç çalışma günde 3 kez, 10’ ar dakikalık yürüyüşlerin özellikle etkilediği sonucuna ulaşmış. Başka bir ayırt edici çalışma ise sedantel bireylerde yürüyüşe başlamanın, sistolik kan basıncını, %13 ile %21 ilk bir oranda azalttığını göstermiş. Mevcut verilere dayanarak, yemek sonrası yürüyüş yapanların kan basıncı düşük olma potansiyellerinin olacağını söylemek mümkün.

En iyi yürüyüş zamanı ne zamandır?

Genel faydaları göz önünde bulundurulduğunda yürüyüşün en ideal zamanı yemek sonrası olarak görülmektedir. Bu zamanda yapılan yürüyüşler, yediklerinizi sindirmeye çalışırken, aynı zamanda kan şekeri dengesi ile iyi bir sindirim düzeni sağlayacaktır. Yemek sonrası yürüyüşe ile başlama zamanınızı ise akşam yemeği sonrası seçerseniz uykunuza da destek olursunuz.

Ne kadar yürünmeli?

Yemek sonrası yürüyüşü öneren uzmanlar, ilk başlarken her yemek sonrası 10’ar dakikalık zamanlarda başlayıp, zamanla artırılması gerektiğini de öneriyorlar. En iyi planlama da her gün, her öğün sonrasına paylaştırılmış 10 dakikalar ile toplamda 30 dakikalık yürüyüş ile potansiyel tüm etkilerini sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Yemek yedikten sonra neden aç hissederiz ve ne yapabiliriz?

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam