Yaşlanma korkusuyla nasıl başa çıkılır?

Yaşlanma, normal şartlar altında her insanın karşılaştığı biyolojik, psikolojik ve sosyal bir süreç olarak tanımlanıyor. Bu süreç, hücrelerden organlara kadar insan vücudunun tamamında gerçekleşiyor. Fizyolojik değişimlere ek olarak, bu süreç dahilinde ruhun da yaşlandığını söyleyebiliriz.

Yaşlanma süreci yaşamsal faaliyetlerin aksamasına sebep olduğu için pek çok insan yaşlanmaktan korkuyor. Gerontofobi olarak bilinen yaşlanma korkusunun altında farklı nedenler de yatabiliyor. Örneğin, bazı insanlar dış görünüşlerinin çirkinleşeceğini düşünüyorlar yaşlandıklarında ve bu durum onları gerontofobiye sürüklüyor. Bununla birlikte, genç bireyler gibi eğlenemeyecek olma durumu da gerontofobinin doğmasına sebep olabiliyor. Her ne kadar yaşlanma korkusu farklı durumlar/olaylar doğrultusunda açığa çıksa da bu korkuyla başa çıkmak için çeşitli ipuçları bulunuyor. Gelin, yaşlanma korkusuna karşı nasıl savaş açabileceğinizi bu yazımızla öğrenin!

Yeteri kadar su tüketin

Her gün sabah programlarından gazetelere kadar pek çok yerde yeterli miktarda su içmenin önemi vurgulanıyor. Yetişkin bir kadının günlük yaklaşık 2 litre su içmesi gerekirken yetişkin bir erkeğin her gün yaklaşık 3 litre su içmesi gerekiyor. Bu miktarlara dikkat ederek su tüketilmesi sonucunda cilt parlaklık kazanıyor ve vücuttaki ödem atılıyor. Ayrıca, su tüketimiyle organların düzgün bir şekilde çalışması destekleniyor ve yüksek tansiyon ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkların çözüme kavuşturulmasına da katkı sağlanıyor. Anlayacağınız, yeteri kadar su içerek yaşlanma süreci geciktirilebiliyor! Bu nedenle, yaşlanmaktan korkuyorsanız kilonuzun ve cinsiyetinizin ihtiyacı olan su miktarını vücudunuza almaya özen gösterebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ilık su mu soğuk su mu: Suyu nasıl içelim?

Dengeli ve düzenli beslenin

Su içmenin önemini vurguladıktan sonra, düzgün ve doğru bir beslenme rutininin kritikliğinden de bahsetmemiz gerekiyor. Eğer çok fazla kalori alırsanız kilo alma sürecini hızlandırırsınız. Bu sürecin hızlanmasıyla da yaşlılığa bir tık daha yaklaşırsınız. Bu yüzden, tüketeceğiniz gıdaların kalorilerine dikkat ederek onları elinize almalısınız. Ayrıca, çok şekerli, yağlı ve tuzlu besinlerin de yaşlanma sürecini erken başlattığını bu noktada belirtmek istiyoruz. Bu besinler, fiziksel sağlık problemlerine sebep olduğu gibi ruhun yorulmasına da yol açıyor. Ruh yorulduğu zaman hem fiziksel hem de psikolojik bir halsizlik insanın üzerine çöküyor. Tabii, bu halsizlik sonucunda da pek çok insanın korkulu rüyası olan yaşlılık baş gösteriyor. Eğer yaşlanma sürecini ertelemek istiyorsanız sindirim sisteminizin çalışmasına katkı sağlayacak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve size enerji verecek besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz; yeteri kadar meyve ve sebze tüketerek vücudunuza dost olabilirsiniz ve yaşlılığı savuşturabilirsiniz!

Hareketsiz kalmayın

Sık sık abur cubur tüketmek ve yeteri kadar su içmemek gibi hareketsizlik de yaşlılığın dostu. Eğer yeteri kadar egzersiz yapmaya özen göstermezseniz hem yaşlanma sürecinizi hızlandırırsınız hem de ağrılarla dolu bir yaşlılık geçirirsiniz. Bu nedenle, kaslarınızı güçlendirmek adına basit hareketlerden yardım almaya başlayabilirsiniz. Örneğin, bir binanın üst katlarına çıkacağınız zaman asansörü kullanmak yerine merdivenlerden çıkabilirsiniz. Buna ek olarak, yürüyerek ya da bisikletle gidebileceğiniz mesafeleri bir nimet gibi görebilirsiniz. Bir başka deyişle, gideceğiniz lokasyonlara arabayla ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak yerine egzersiz yaparak varabilirsiniz. Ayrıca, gün içinde evinizin yakınındaki bir parkta tempolu yürüyüş yaparak da boş vakitlerinizi değerlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bilimsel araştırmalara göre yaşlılık döneminde zihin sağlığını destekleyen hobiler

Hobileriniz olsun

Yaşlanma süreci, sadece fiziksel aktivitelerle imve kazanmıyor; ruhunuza iyi gelmeyen şeyleri alışkanlık haline getirmeniz durumunda da hızlı bir şekilde yaşlanabiliyorsunuz. Bu yüzden, psikolojinizin zarar görmesine ve ruh halinizin dengesiz bir hal kazanmasına sebep olabilecek aktivitelerden uzaklaşarak ruhunuzu dinlendirecek ve size keyif verecek faaliyetlere yönelebilirsiniz. Örneğin, kaybettiğiniz kitap okuma alışkanlığınızı yeniden kazanmak için çabalayabilirsiniz ya da bir spor türünü kendinize hobi olarak edinebilirsiniz. Müzik dinlemek ya da uyumadan önce ılık bir duş almak gibi bütçenizi çok zorlamayacak alışkanlıkları da yaşlanma sürecinizi geciktirmek ve yaşlılığınızı güzel geçirmek adına göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz durumları hayatınıza entegre ettikten sonra, iletişimin ve uykunun önemini de fark etmelisiniz. Enerjinizi toplamak adına yaklaşık 8 saat uyumalısınız ve sevdiklerinizle iletişiminizi asla kesmemelisiniz. Unutmayın ki, değer verdiğiniz insanları düzenli olarak yanınızda görmek yaşlanma sürecinizi hafifletebilir.

İlginizi çekebilir: Zihnini aktif, hafızayı güçlü, beyni genç tutmanın yolları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!