Yaşam güvenli alandan çıkınca başlar

Acaba yanlış bir ortamda, yanlış bir işte, hatta yanlış ilişki içinde olan kaç kişi, güvenli alandan kurtulmak için o çok zor olan adımı atmaya karar verip istediğini yapabilme cesaretini gösterir?

Güvenli alan aslında nedir?

Güvenli alan her zaman kelime anlamı gibi olumlu değildir. Güvenli alanda kalma ihtiyacı, sizi aslında hiç de hoşnut olmadığınız durumlarda kalmaya mahkum edebilir. Güvenli alanda kalmak, mutsuz hissetmenize rağmen içinde bulunduğunuz ilişkiyi sürdürmeye çalışmaktır. Güvenli alanda kalmak, keyifsiz ve huzursuz hissetmenize rağmen aynı iş yerinde çalışmaya devam etmektir. Güvenli alanda kalmak, yaşamınızdan hoşnut olmamanıza rağmen aynı şeyleri yapmaya devam etmenizdir.

Yaşam güvenli alandan çıkınca başlar.
Güvenli alanda olmak her zaman mutlu ve rahat olmak demek değildir.

Bilinen ve tanıdık olan şeyler her zaman insanın kendisini daha güvende hissetmesine yol açar. Kişi memnun olmasa bile içinde bulunduğu ortama alışmıştır, neler yapabileceğini ve neler olabileceğini bilir; ama değiştiği takdirde nelerle karşılaşacağını, karşılaştıkları ile nasıl başa çıkacağını, nasıl davranması gerektiğini bilemez.

Güvenli alanda kalmamıza korku duygusu sebep olur. Bu korku o kadar şiddetlidir ki, olumsuz duygular hissetmenize rağmen içinde bulunduğunuz alanda kalırsınız. Oysa olumlu duygulara geçebilmek için içinde bulunulan alandan çıkılması gerekir.

Ya yanlız kalırsam?, “Ya pişman olursam?” ya da “Ya başka iş bulamazsam?” şeklinde düşünmek mutlu olmadığınız alanda kalmanıza sebep olur.

Kendinize şu soruları sorarak yolunuzu bulabilirsiniz:

“Şimdi yalnız hissetmiyor musun ki?”

“Şuan pişmanlık duygusundan daha iyi duygular içinde misin?”

“Ait olabileceğin tek iş yeri burası mı?”

“Sonsuza dek iş bulamaz mısın?”

“Burada çalışmaya başlamadan önce de bir şekilde yaşamını sürdürmüyor muydun?”

Yeni bir şeye alışmak ve uyum sağlamak zaman alır ancak yaşam boyu tek bir yolda yürümektense diğer yollara girebilme cesareti kişiyi geliştirir ve yaşamı zenginleştirir. Hem kim bilir belki diğer yol, yürüdüğünüzden daha iyidir. Hep aynı yolda yürüdüğünüz sürece diğer yolların nasıl olduğunu hiç bir zaman bilemezsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

İlişkilerinizde sevilmek için hata yapıyor olabilirsiniz

Hayatı daha anlamlı yaşayabilmek için korkularınızla yüzleşin

Yaşam kalitenizi yükseltmek için sorunlarınızın çözümünü ertelemeyin

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam