Yamaç paraşütü eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler

Her Türk gencinin hayatında yapmak istediği iki sıra dışı spordan birisidir yamaç paraşütü… Bir diğeri de serbest paraşüt ama onu daha önce yazdığıma göre sırada yamaç paraşütü var. Size Fethiye’de tandemden değil kendi eğitiminizi alabileceğiniz yerlerden ve kendi eğitim aldığım zamanki tecrübelerimden bahsedeceğim bu hafta.

Yamaç paraşütü kursu kısa adıyla yamaç kursu birkaç basamaktan oluşuyor. Her basamak eğitimin sonunda size izin verilen limitlerle uçabiliyorsunuz. Ben temel eğitimi almıştım. Bu eğitimi almamdaki sebep mikrolift planörlerin kalkış mantığını kavramaktı. Mikrolift planör ne mi? O başka bir yazının konusu 🙂

Tüm bu bilgilerin kaynağı “sağlam” bir insandan geliyor. Sevgili dostum ve bu branşta bence gerçek bir fenomen olan aynı zamanda Gelişmekte Olan spor Branşları Federasyonu’na bağlı Hava Sporları Yamaç Paraşütü Branş Başkanı olan Abdullah Yıldız‘dan bahsediyorum. Kendisine fenomen dememin bir sebebi de Sakarya Serdivan merkezli Fenomen Hava Sporları firmasının sahibi olması. Tam bir havacılık aşığıdır. Havada tek motorlu bir uçakla karşılaştığında yamaç paraşütü ile olduğu yerde daire çizerek yol verecek kadar da bilekli, tecrübeli ve esprili pilottur.

1
Yamaç paraşütü yer dersi eğitiminde amaç donanıma alışmak ve tepenizdeki kanada düzgün sevk ve idare verebilmektir.
Yamaç paraşütü temel eğitimi

Bu programda 20 saat kadar yer dersi eğitimi alarak teorik kısım tamamlanıyor. Sonrasında aynı uçmayı öğrenen yavru kuşlar misali yerde donanımınızı kuşanarak kanadınızı havalandırıp kontrol etmeyi öğreniyorsunuz. Ben Bolu’da Çepni yaylasında yerde ilk kez donanımımı kuşandığımda ağzım kulaklarımda, sanki daha önce hiç uçmamış gibi, üzerimde uçuşan kanada kilitlendiğimi daha dün gibi hatırlıyorum. O an bile koşarak bir dağın yamacından kendimi boşluğa nasıl bırakacağımı hayal edemiyordum. Bu çalışmada amaç donanıma alışmak ve tepenizdeki kanada düzgün sevk ve idare verebilmektir. Sonrasında gördüğünüz teorik derslerden normal usuller ve acil durumlar başlıklı sınavları oluyorsunuz. Bunu da atlattıktan sonra uçuş başlıyoooooooor.

2
Yer eğitimi sonundaki sınavları atlattıktan sonra uçuş başlıyor.

Öyle hemen Babadağ‘dan atlamak yok. Daha yavru kuş olduğunuz için önce 20-30 metrelik tepelerden çıkış yapıyorsunuz. Bu şekilde en az 7-12 arası çıkış yaparak temel eğitimi sonlandırıyorsunuz. Bu 7-12 uçuş sırasında tepe yüksekliği gittikçe artıyor. Ben son çıkışımı 165 metrelik bir tepeden yapmıştım. “Yahu 165 metre de nedir?” demeyin. Koşup ayaklarınızın altı bir anda boşaldığı zaman 165 metre oluyor 165 bin metre…

Bu kurs sonunda edindiğiniz eğitim sayesinde belli rüzgar limitlerinde 600 metre yüksekliğe kadar olan kalkış noktalarından bireysel olarak kalkış ve uçuş yapabiliyorsunuz. Fakat hemen 600 metreye çıkmak yerine tecrübe kazandıkça çıkış nokta yüksekliğinizi artırmanızı tavsiye ederim.

3
Temel eğitimin tamamı yoğun bir şekilde giderseniz 8-12 gün arasında tamamlanıyor.

Bu sizi kesmedi mi? Babadağ’a çıkıp ya da daha yüksek dağlara çıkarak oralardan uçmak mı istiyorsunuz? O zaman yamaç paraşütü pilot eğitimi almanız gerekiyor. Temel eğitimin tamamına sürekli ve yoğun bir şekilde giderseniz 8-12 gün arasında eğitim tamamlanıyor.

Yamaç paraşütü pilot eğitimi

Bu kısım biraz daha uzun sürüyor fakat ufak hafta sonu kampları şeklinde de düzenlenerek bir ilkbahar-yaz sezonu sonunda eğitimi tamamlayabiliyorsunuz. Eğitim iki kısımdan oluşuyor. Birincisi, P3 yani orta düzey pilot safhası. Bu eğitim kapsamında öğrencilere havada kalma, ters kalkış teknikleri, kendi inisiyatifinde uçuş ve iniş planlayabilmesini içeren bir eğitim programı hazırlanmış. 15 saatlik ders programı ile yer çalışmaları ortalama 3-4 gün sürüyor. İlk 20 uçuşta eğitmen gözetimindeki öğrenciye kendi kalkış hazırlıklarını yapabilmesi ve kalkış, uçuş, iniş tekniğini kusursuz bir şekilde uygulayabilmesi öğretiliyor. Eğitim havada dönüş manevralarının uygulanması ve ters kalkış tekniğinin geliştirilmesi ile devam eder.

4
Orta düzey pilot safhasında havada kalma, ters kalkış teknikleri, kendi inisiyatifinde uçuş ve iniş planlama eğitimleri veriliyor.

Orta düzey pilot adayları temel yelken uçuşuna başlarlar. Yelken uçuşu; uygun tepelerde rüzgarın tepe önünde oluşturduğu direnç nedeniyle yükselen havanın içinde kalarak yapılan uçuş tekniğidir. Bu hava akımlarının yardımıyla kursiyerlerin sahip oldukları irtifayı koruyarak ya da irtifa alarak tepe önlerinde saatlerce uçuş yapabilmeleri mümkündür. Öğrenci pilotların hava hissinin oluştuğu ve asıl uçuşa başladıkları bu seviyede artan rüzgar ve irtifa limitleri çerçevesinde en az 40 uçuş yaptırılır. Uçuş sayısı artırılırken havada kalma süresinin artması bu eğitimin en önemli unsurlarından biridir. Kursiyerin orta düzey pilot safhası sürecinde en az 10 saat havada kalma süresine ulaşması hedeflenir.

İkincisi ise P4 yani pilot seviyesi safhası. Orta seviye pilot yeterliliklerini tamamlayan pilot adayları emniyetli irtifa alma, termikte yelken uçuşu, termik uçuşu, tepe inişi tekniklerini içeren 15 saat nazari ders eğitimine alınırlar. Pilot adaylarının bu safhada kendi uçuş teknikleri belirgin olarak olgunlaşır ve uçuşlarının yüzde 70’inin kendi inisiyatiflerinde yapabilecekleri seviyeye yükseltilmesi hedeflenir. Pilot adayları orta şiddetli türbülans ve termik şartlarında 20-30 sorti uçuş yaparak tecrübe kazanırlar ve uçuş tekniklerini geliştirirler.

5
Pilot seviyesi eğitiminde emniyetli irtifa alma, termikte yelken uçuşu, termik uçuşu, tepe inişi tekniklerini öğretiliyor.

Hafta sonu mangal-piknik yapmak yerine bireysel olarak ya da eşiniz, sevgiliniz hatta 16 yaşından büyük ise çocuğunuz ile birlikte sıra dışı bir deneyim ve spor kazanmak için bu eğitimlere başlayabilirsiniz. Kimsenin göremediği açılardan dünyaya bakmak, sırtınızda kanadınızla vahşi kuşlar gibi dağlara tırmanarak tepelerden uçmak gibi arkadaşlarınızı kıskandıracak ve sizi doyasıya mutlu edecek bir aktivite yapmak, daha iyi hissetmek, daha iyi yaşamak her zaman mümkün…

“Kursu aldım da sonra nasıl bu spora devam edeceğiz?” diye düşünenler için de iyi bir haberim var. Ülkemizde bu spora ait birçok malzeme satış noktası var. Bunlardan birisi de Abdullah’ın firması.

Soru, görüş ve önerileriniz için

Twitter: @irfanozanongun
İnstagram: irfanozanongun

İrfan Ozan Ongun
1982 yılında İstanbul’da doğdum. Emekli gazeteci anne ve babanın iki çocuğundan birisiyim. İlk maket uçağımı dört yaşımda babamla birlikte yaptım. 1999 yılından 2009 yılına ... Devam