Yalnızlık hakkında ilginç bulgular ve uzmanlardan yalnızlıkla başa çıkmak için etkili öneriler

Sosyal bir varlık olan insanın hayatını huzurlu ve mutlu şekilde sürdürebilmesi için diğerleriyle belli bir oranda bağ kurmaya ihtiyacı vardır. Belli bir oranda diyoruz, çünkü başkalarına duyulan ihtiyaç kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kimi geniş arkadaş çevreleri ararken, kimileri ise yalnızlığını ancak romantik bir ilişkinin dindirebileceğini düşünür ve hisseder. Kimileri içinse, sevgi dolu bir koca ve iyi bir arkadaş ortamına rağmen, çocuklarının yuvadan uçup gitmesi yalnızlığın gelip çöreklenmesi için yeter de artar bile…

Gelip geçici bir ruh hali olarak yalnızlığı ve bunun hangi noktalarda psikolojik bir rahatsızlığı işaret edebileceğini siz Uplifers okurları için inceledik. Ayrıca, yalnızlıkla başa çıkmak için birkaç uzman önerisi listeledik.

Reçete gerektiren bir duygu durumu: Kronik yalnızlık

Yalnızlık, bir ruh hali olarak psikolog ve psikiyatrlar kadar varoluş felsefecilerinin ve sosyologların da dikkatini çekmiş bir konu. Zaman zaman yalnız hissetmek oldukça doğal karşılanırken, bu durumun sürekli olmasının tıp literatüründe bir adı var: Kronik yalnızlık. Bu, profesyonel yardım gerektiren ciddi bir durum olabilir ve depresyon, alkol ya da benzer bağımlılıklara varan sonuçlar doğurabilir.

Uzmanlar, yeterli sosyal bağa sahip olamamanın fiziksel çıktıları da olabileceğini belirtiyor. Çünkü kronik yalnızlığa bağlı olarak fazlaca salgılanan stres hormonları, tüm organları etkileyebiliyor. Bunun sonucunda yüksek tansiyon, kalp damar sorunları, odaklanma, öğrenme ve hafıza sorunları gibi pek çok rahatsızlığın ortaya çıkması olası.

Chicago Üniversitesi’nden psikolog John Cacioppo’nun yalnızlık üzerine yaptığı araştırmalar, aşağıdaki ilginç bulguları ortaya koydu:

  • Hekimler, kendilerini çevrelerinden soyutlanmış gibi hissetmeyen, destek verecek bir ailesi olan hastaların tedaviye daha iyi yanıt verdiğini söylüyor.
  • Biriyle beraber yaşamak gençlerde ve yaşlılarda intihar eğilimini azaltıyor.
  • Aynı stres unsurlarının varlığında, yalnız kişiler kendilerini daha çok stres ve endişe altında hissediyorlar.
  • Yalnızlık hissi uyku düzenine olumsuz etki ederek uykunun süre ve kalitesini azaltıyor.
  • Kronik yalnızlıktan muzdarip kişilerin sosyal etkileşimleri de giderek daha yetersiz ve tatminden uzak gelmeye başlıyor. Bu da onların zamanla daha yalnız hissetmelerine neden oluyor ve kısırdöngü bu şekilde devam ediyor.
Zaman zaman yalnız hissetmek oldukça doğal karşılanırken, bu durumun sürekli olmasının tıp literatüründe bir adı var: Kronik yalnızlık.

Yalnızlıkla baş etmek için birkaç uzman önerisi

Yıllardır eğitmenlik yapan ve terapi seansları düzenleyen hipnoterapist Dr. Irene Conlan “Yalnızlık sadece bir his değil, bir tavır da olabilir.” diyor ve ekliyor: “Sürekli olarak yalnızlık hisseden kişilerin özgüven sorunları olma olasılığı yüksek.”

Dr. Conlan, yalnızlık hissine karşı şu önerilerde bulunuyor:

  • Psikolojik olarak iyi olmak fiziksel olarak da iyi olmayı gerektirir. Sağlığınıza özen gösterin. Egzersiz yapın. Hatta mümkünse egzersizi başkalarıyla yapma yolları arayın.
  • Karamsarlık ve kötümser düşünceler, gelip geçici olan yalnızlık hissini körükleyerek daha uzun sürmesine neden olur.
  • Kendinize bakmayı ve kendinizi sorgulamayı unutmayın. Kim olduğunuz, kendinizi nasıl tanımladığınız, amacınız önemlidir. Sizi neyin mutlu ettiği, diğer insanlara duyduğunuz ihtiyacın ne kadar olduğunu bilmek de kendinizi tanımaktan geçer.
  • Gönüllü aktivitelere katılın. Başkalarına yardım etmek kadar, size ihtiyaç duyulduğunu hissetmek de özgüveninizi tazeleyecektir. Hem gönüllülük işleri çoğunlukla takım çalışması ve sosyal etkileşim içerir.
  • İletişime açık olun ve bunu gösterin. Beden dilinizin ve yüz ifadelerinizin insanları itmeyecek şekilde olmasına dikkat edin. Bu, zamanla bir alışkanlık olarak yerleşecektir.

İlginizi çekebilir: Öz güveninizi artırmak için başvurmanız gereken vücut dili önerileri

Kaynaklar:

The Self Improvement Blog

Psychology Today

Develop Good Habits

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!