Vücut saatinizi bozmamak için vazgeçmeniz gereken huy: Alarm erteleme

Pek çoğumuz gece yatmadan büyük bir kararlılıkla “sabah kesin şu saatte kalkacağım” diyerek alarm kursak da, sabahları alarm çalar çalmaz uyanmak çok zor gelir. Özellikle de yetişmemiz gereken bir işimiz ya da toplantımız varsa, sıcak yataktan çıkmak neredeyse imkansız gibidir. Bunun için bu acıyı hafifletmek için başvurduğumuz bir yol vardır: Alarmı ertelemek!

5- 10 dakikalık ertelemeler arasında vücut ne tam anlamıyla ayılabiliyor ne de derin bir uykuya dalabiliyor.

Alarm çaldığında onu erteleyerek “5 dakika daha”, “10 dakika daha” diyerek kendimizi daha iyi hissedeceğimizi düşünürüz. Ancak bilimsel araştırmalar bunun hiç de öyle olmadığını gözler önüne seriyor.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Independent’ta yer alan bir araştırmaya göre, alarmı erteledikten sonra tekrar uyuklamaya başlamak yorgunluğu artırıyor ve daha uykulu gezmenize sebep oluyor! 5- 10 dakikalık ertelemeler arasında vücut ne tam anlamıyla ayılabiliyor ne de derin bir uykuya dalabiliyor. Bu da beynimizin alarmın ne anlama geldiğini şaşırmasına sebep olup vücut saatimizin bozulmasını tetikliyor.

Davranış bilimci Dan Ariely, alarmınızı gerçekten uyanmaya ihtiyacınız olan saate kurun diye uyarıyor ve ekliyor “Sabah saat 7’de güne başlamak istiyorsunuz ancak alarmınızı saat 6.40’a kuruyorsunuz. Belki de ertelemelerle birlikte 7.15 gibi zar zor uyanıyorsunuz. Erteleme stratejisini uygularsanız, vücudunuz alarmı duymak ve uyanmak arasındaki tepkiyi öğrenemez. Genel olarak vücutlarımız tek bir kurala uyma konusunda daha iyi iş çıkarıyor. Bunun için alarmı duyduğunuz an yataktan çıkın.

5-10 dakikalık vakti esneme hareketleri yaparak vücudunuzu canlandırmak ve zihninizi yeni güne hazırlamak için değerlendirebilirsiniz.

Alarm erteleyerek bize keyif verdiğini düşündüğümüz bu ekstra dakikalar aslında bize iyiliktense zarar veriyor. Alarm çalar çalmaz yataktan kalkamıyorsanız, yine yatakta oyalanabilirsiniz. Ancak tekrar uykuya dönmek yerine bu 5-10 dakikalık vakti esneme hareketleri yaparak vücudunuzu canlandırmak ve zihninizi yeni güne hazırlamak için değerlendirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi yeni güne daha hazır hissetmeniz mümkün.

Uyku uzmanlarına göre, yataktan çıkmak için hazır hissetmiyorsanız bu aynı zamanda uykunuzu yeterince alamadığınız anlamına geliyor. Bu yüzden hem alarm erteleme huyunuzdan vazgeçmenizi hem de 7-9 saat arası uyku uyumanızı öneriyorlar.

Kaynaklar:
The Independent
Wall Street Journal
Business Insider

 

İlginizi çekebilir: Sabahları enerjik uyanmak için izleyebileceğiniz 6 yol 

İlginizi çekebilir: Mükemmel bir şekilde uyanmanıza yardımcı olacak basit bir yöntem: 90 dakika kuralı

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!