Tüm gününüzü aydınlatacak 10 sabah rutini

Yeliz Rüzgâr ile birlikte son 2 aydır üzerinde çalıştığımız çok önemli bir proje var: Tony Robbins’i Türkiye’ye getirmek. Aşmamız gereken sayısız zorluk söz konusu; çünkü daha önce hiç yapmadığımız şeyleri yapmamız ve bunu başarabilmek için de konfor alanımızdan çıkmamız gerekiyor. İşte çözmemiz gereken başlıca durumlar:

  • Tüm dünyada, 35 yıldır, milyonlarca insanın katıldığı, binlerce konuşma ve eğitim düzenlemiş bir profesyonelin yüksek organizasyon ve prodüksiyon standartları.
  • Maliyeti son derece yüksek bu etkinlik için para yaratmak (Milyonlarca TL’den bahsediyoruz).
  • Her yıl 600’ün üzerinde etkinlik yapan bir “tok satıcı” ile pazarlık yapmak.
  • “Mümkün değil”, “Yapamazsın”, “Dertsiz başına dert alıyorsun, deli misin?” diyen onlarca dostunuza (!) kulak asmamak.
  • Zaten yoğun tempoda çalışırken iş yükünün kat kat artmasıyla odak ve konsantrasyonun dağılması.

Tüm bu durumları deneyimlerken öğrendiğimiz yepyeni ve muhteşem bilgiler var ve hepsi ayrı ayrı yazı konusu olur. Yine de hepimizi ilgilendiren madde sonuncusu olsa gerek. Hayatta plan dâhilinde olmayan ve/veya beklenmedik durumlar nedeniyle yapmak zorunda olduğunuz konularda sıkışmışlık yaşadığınız olmuştur, eminim. Ben de son 2 ayda benzer bir sıkışıklık yaşıyorum.

İtiraf ediyorum!

Günlük ve haftalık planlamalarımda bu kadar başarısız olduğum başka bir 2 ay daha hatırlamıyorum. Her gün yetişmeyen bir sürü şey ve yapılmayı bekleyerek biriken onlarca işin hafta sonunu zehir etmesi. Her hafta büyüyen bu yığın her anlamda zorladı beni. Öyle ki, gece geç saatlere kadar çalışmaktan sabah rutinlerim bozuldu ve sadece 2 ay içinde duygusal durumum tamamen değişti.

Haftalık Uplifers yazılarımı bile aksatmaya başladım. Son iki ayda 8 yazı yerine sadece 3 yazı yazabilmişim. Geçen haftaki yazıyı da yazamayınca, bir durup kendime “Ne oluyor?” diye sordum. Bir bıkkınlık, vazgeçmeye teşne bir boş vermişlik, sıkkın ve depresif bir ruh hali, bir tuhaf mutsuzluk…

“Ama sen koçsun…”

Biz profesyonel koçların tamamının, yakın çevrelerinden en az bir kez duyduklarından emin olduğum bir durum var: “Ama sen koçsun. Bununla nasıl başa çıkabileceğini biliyor olmalısın.” Evet, ben bir koçum ve birçok duygusal ve psikolojik durumu da nasıl dönüştürebileceğimi biliyorum. Bununla birlikte ben de insanım ve her insan gibi benim de takıldığım, sıkıntı yaşadığım zamanlar oluyor. Bu durumda ya kendi koçumla çalışıyorum (Evet, benim de bir koçum var) ya da durup anlık bir analiz yapıyor, o anda içinde bulunduğum durumun bir fotoğrafını çekiyor ve çözüme odaklanıyorum.

Geçtiğimiz hafta içinde tam da bunu yaptım ve içinde bulunduğum durumu dışarıdan görmek ve çözüme odaklanmak için “Güçlü Sorular” sürecine sokarak kendi kendime biraz koçluk yaptım. Daha önce yetkin ve iyi bir koçla çalıştıysanız bu sürecin ne kadar etkili olduğunu çok iyi bilirsiniz.

Bu süreç sonunda; son iki ayda uygulamayı bıraktığım sabah rutinlerinin eksikliğinin beni daha tahammülsüz, daha sabırsız ve daha mız mız yaptığını fark edince; onları yeniden yapmaya başlamanın önemini deneyimleyerek anladım.

yeni uyanmış adam
Sabah rutinleri hayatınızı pozitif anlamda dönüştürmenize yardımcı olacaktır.

İşte her sabah yaptığınızda bütün gününüzü ve dolayısıyla hayatınızı pozitif anlamda dönüştürecek 10 sabah rutini:

1. Erken kalkın

Her zaman kalktığınızdan daha erken kalkmayı yeni alışkanlığınız haline getirin. Yedide kalkıyorsanız beş buçukta, 9’da kalkıyorsanız 7’de kalkmaktan bahsediyoruz. Bu en önemli kısım; çünkü sabah rutininizi uygulamak için zamana ihtiyacınız var.

Ben 06:30-07:00 gibi kalkardım ama son iki ayda gece üçlere kadar çalışınca kalkışım dokuzlara kaydı. Kalkış saatimi yeniden 07:00’ye çekiyorum, çünkü sabah rutinimi uygulamaya devam etmek istiyorum.

2) Susuzluğunuzu giderin (1 dk.)

Susamadığını düşünebilirsin, ama şunu hatırla: Susadığını düşündüğünde ya da bunun farkına vardığında vücudun çoktan susuz kalmış demektir. O yüzden su içmek için susuzluk hissini beklemeyin.

İçtiğiniz ilk bardağın da ılık olmasına özen gösterin. İdeali vücut ısısında su içmek, ama siz en azından oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Sabah sabah buz gibi su içmek bünyenize iyi gelmeyecektir. Ayrıca gün boyunca da en az 2 litre su içmeye özen gösterin.

Hatırlayın: Her bardağa birkaç damla limon sıkmak da hem hararetinizi dengeler, hem de kanınızı alkali tutmanıza destek olur.

3) Minnet/Şükran duygusunu hayatınıza katın (3 dk.)

Her sabah bu konuya birkaç dakikanızı ayırmanızın tüm gün boyunca ruh halinizi düzenleyecek muhteşem bir etkisi bulunuyor. Her sabah şükran duyduğunuz EN AZ 3 şeyi hatırlayın. Bunlar; sizi mutlu eden, müteşekkir olduğunuz, insan veya nesne, yetenek veya sağlık, küçük ya da büyük her şeyle ilgili olabilir.

Her güne sahip olduğunuz farklı 3 şeyin farkında başladığınızda yüksek bir titreşim, olumlu bir ruh hali ve yüksek öz güven tüm gününüze yayılacak! Her sabah minnet duyduğunuz 3 farklı şeyi yazdığınızda ay sonunda 90 maddelik bir şükür listeniz olacak ve inanın bana; bu listeyi okumak bile müthiş bir farkındalık yaratıyor!

4. Meditasyon yapın (10-20 dk.)

pexels-photo-25251-large
Meditasyon, namaz, nefes egzersizi hepsi size dingin bir zihin ve sakin bakış açısı katacaktır.

Ya da şöyle diyelim: ‘ ’Yüksek Ben’liğin ile bağlantı kur’. Bu meditasyon da olur, namaz da, nefes egzersizi de. İlahi gücünüze sizi bağlayan ritüelinizi her sabah yapmanız büyük önem taşıyor. Dingin bir zihin, sakin bir bakış açısı ve çözüm odaklı bir yaklaşımı gün boyu sürdürmek istiyorsanız, uyanır uyanmaz ilk iş telefona uzanıp gelen mail’lere veya Facebook’a ya da haberlere bakmak yerine birkaç dakikayı kendinize, farkındalığınıza, içsel huzur ve gücünüze bağlanmak için ayırın.

Gün boyunca kuşkusuz yapacağınız birçok şey, katılacağınız bir sürü aktivite olacaktır. Bu “bağlantı” güne daha sakin, huzurlu ve öz güveni yüksek başlamanızı sağlayacak.

5. Niyet edin (3 dk.) 

En önemli maddelerden biri de bu. O gün neye niyet ediyorsunuz? Amacınız ne? Aşağıdaki sorular yardımcı olabilir:

  • Ne için çalışacaksınız?
  • İnsanlara ne sunmak, hayatlarına ne katmak istiyorsunuz?
  • Öncelikli 3 hedefiniz nedir? Günün sonunda maddi manevi ne elde etmek istiyorsunuz?

Öncelikli hedeflerinizi ve o günkü niyetinizi biliyorsanız, hem gününüzü programlamak hem de odağınızı korumak konusunda yolun yarısından fazlasını bu kısa ritüelde halledeceksiniz.

6) Ezgersiz zamanı ( 30 dk.) 

Her sabah mutlaka fiziksel bir aktivite yaptığınızdan emin olun. Bu Tibet’in Gençlik Pınarı’nda gösterilen 5 egzersiz de olur; uygun bir yerde oturuyorsanız dışarıda tempolu yürüyüş ya da koşu da… Dilerseniz bisiklete binebilir, imkânınız varsa yüzebilir ya da ağırlık kaldırma antrenmanı, squat veya mekik gibi vücut ağırlığınızla yapacağınız bir antrenman da tercih edebilirsiniz…

Ne olursa olsun; bol bol sıçradığınızdan ve egzersiz başında ve sonunda esneme hareketleri yaptığınızdan emin olun. Esneme hareketleri kaslarınızı egzersize hazırlarken, sıçrama bütün vücut kimyanızı düzenliyor. Sıçrama konusuyla ilgili detaylı yazıyı haftaya saklayıp 10 sabah rutinine devam edelim.

7. Soğuk bir duş (10 dk.)

duş alan kadın
Düzenli soğuk duş, öz güveninizden bağışıklık sisteminize, vücudun iyileşme ve yenilenme hızından uyku düzeninize kadar sayısız konuda fayda sağlıyor.

Soğuk bir duş yapmanın hayatınıza katacağı onlarca fayda var ve bu da başlı başına bir yazı konusu. Onu da sıraya koyuyorum; şimdilik şunları bilin yeter: Öz güveninizden bağışıklık sisteminize, vücudun iyileşme ve yenilenme hızından uyku düzeninize kadar sayısız konuda inanamayacağınız faydalar sağlıyor düzenli soğuk duş. Detaylar iki hafta sonra.

8. Ajandanızı düzenleyin (10 dk.)

O günün öncelikli hedeflerini ve diğer yapman gerekenleri sana en uygun olan şekilde kaydet. Dijital ajanda, not defteri, ses kaydı vb. araçlar size yardımcı olabilir. Ve lütfen bunu yaparken (iş) gününün en az % 30’unu boş bırak. Çünkü mutlaka çözülmesi gereken bir problem, acilen müdahale etmeniz gereken bir durum ya da trafikte kaybedilen zaman gibi beklenmedik sürprizlerle karşılaşacaksınız.

Dikkat etmenizi önereceğim ikinci şey ise şu: Mümkünse size en zor gelen iş/görev ile başlayın. İlk işleri kolaylardan seçip “Yapılacaklar Listesi”ne birkaç “Tamamlandı” işareti koymak cazip gelebilir; ama araştırmalar gösteriyor ki; yapmayı en az istediğimiz ve/veya bize en zor gelen işleri ilk yapmak; gün içinde hem enerjimizin hem de mutluluk hissinin artmasına neden oluyor. Üstüne bir de erteleme alışkanlığından kurtuluyoruz!

9. E.D.A. (Günün En Değerli Aksiyonu – 5 dk.)

O günün olmazsa olmazı ne? O gün içerisinde başladıktan/yaptıktan/bitirdikten sonra çok iyi hissedeceğiniz şey ne? Ne kadar detaylı düşünüp, hissedeceğiniz şeyi ne kadar ayrıntılı öngörebilirseniz o kadar iyi!

10. En yüksek halinize girin (5 dk.)

Rutinin son adımı bu. Fizyolojik, zihinsel ve duygusal anlamda en yüksek, en güçlü halinizi imgeleyin ve tüm gün boyunca o halde kaldığınızı zihin gözünüzde görün. Bunu seçtiğiniz kelimelere dikkat ederek, odağınızı net ve kesin hale getirerek ve fizyolojinize daima özen göstererek yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıları okuyabilirsiniz:

Ayrıca şunları da hatırlayın:

  • Sevdiğiniz, tempolu, motive edici bir müzik çok işe yarar.
  • Ayna karşısında kendi gözlerinizin içine bakıp “Büyülü Cümleler” söylemek müthiş etki yaratır.
  • Tekrar ettiğiniz sürece etkisi artar; öyle ki bir sabah bunu yapmanıza gerek bile kalmadan yataktan en yüksek halinizde kalkarsınız.

Hayata güç kat !

Bunu yapabilmek için işin en önemli kısmı uygulama. Bu konuda top sizde; bu sabah rutinini alışkanlığınız haline getirmek sadece ve sadece uygulamayla mümkün. Eğer 10 maddenin 10’una aynı anda başlamak zorluyorsa; en hızlı hayatınıza katabileceğinizi düşündüğünüz 5 maddeyle başlayabilir, iki hafta sonra diğer 5 maddeyi sabah rutininize ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde sabah kalkış saatinizi de kademeli olarak erkene alabilirsiniz. İlk 1 hafta boyunca kalktığınız saatten yarım saat önce; ikinci hafta boyunca bir saat önce ve üçüncü hafta da bir buçuk saat önce kalkabilirsiniz. Tüm bu maddeleri uygulamak EN FAZLA 1,5 saatinizi alacak.

Sabah rutininin sizi daha dingin, başarılı ve öz güveni yüksek yapmasını istiyoruz; strese sokmasını değil. Acele etmeyin ve bilin ki 1 aylık istikrar bu gücü hayatınıza kalıcı olarak almanızı sağlayacak. O yüzden tam bir inanç ve taahhütle, acele etmeden, yavaş yavaş o gücü hayatınıza katın!

Daha da fazlasına hazırsanız ve yaşamınızı dönüştürecek sayısız gereçlerle mucizevi bir çalışma yapmak konusunda kendinize güveniyorsanız bana nasıl ulaşacağınızı biliyorsunuz: [email protected]

Harika bir hafta olsun!

V. Tolga Hancı
Doğma büyüme İstanbul'lu Tolga, 20 yıllık reklamcılık kariyerini danışmanlığa, ve oradan da koçluk ve eğitmenliğe dönüştürmüş bir yüksek performans stratejisti. Çalıştığı kişi ve kurumların; ... Devam