TED’in takipçileriyle paylaşmak istemediği konuşmalar

Ekonomik eşitsizlik, bilimsel materyalizm ve insan öz bilinci konularının ortak noktası nedir? Bu üç başlık da ekonomik ve sosyal hayatımızın en önemli dayanaklarını oluşturuyor. Ancak bir başka ortak noktaları daha var.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ve dünyanın farklı yerlerindeki fikirleri insanlara ulaştırmayı amaç edinmiş bir kuruluş olan TED’i birçoğumuz biliyoruz ve ilgiyle takip ediyoruz. Ancak bazen TED’in bile kamuoyundan sakınmak istediği veya kendi ismiyle paylaşmak istemediği durumlar olabiliyor. Uplifers olarak TED’in takipçileriyle paylaşmaktan vazgeçtiği konuşmaları araştırdık. İşte TED’in ekonomik eşitsizlik, bilimsel materyalizm ve öz bilinç konularında takipçileriyle paylaşmak istemediği üç konuşma:

1. Graham Hancock – Öz Bilinç Savaşı

Yazar ve araştırmacı Graham Hancock tarih, insan bilincinin doğası, Ayuaska, farklı bilinç düzeyleri gibi konularda birçok çalışmaya imza atmış bir isim. Hancock’un “Öz Bilinç Savaşı” (The War on Consciousness) başlıklı TED konuşması, insan zihninin özgürleşmesi argümanını savunuyordu. Ancak TED küratörü Chris Anderson, konuşmayı TED’in YouTube hesabından kaldırdı. Hancock ile Anderson arasındaki tartışmalardan sonra, konuşmanın tamamı değil ama bir bölümü TED’in sitesine eklendi. Peki sizce Hancock’un konuşmasının sansürlenmeye ihtiyacı var mı?

2. Rupert Sheldrake – Delilik Bilimi

TED’in kaldırdığı bir başka konuşma da yazar ve bio-kimyacı Rupert Sheldrake‘e ait. Rupert Sheldrake, söz konusu TED konuşmasında 10 bilimsel dogmadan bahsediyor ve bunların sorgulanması gerektiğini savunuyor. Sheldrake konuyu sonunda kendisinin ortaya attığı ve kolektif hafıza ve doğamızdan gelen alışkanlıkları içeren “Morfik Rezonans” teorisine getiriyor. Peki sizce Sheldrake’in konuşması dikkate değer mi, yoksa bazılarının duymaması gereken fikirleri kamuoyunun tümünden saklamak mı gerekiyor?

3. Nick Hanauer – Zenginler İş Yaratmaz

TED tarafından kaldırılan bir başka konuşma ise girişimci Nick Hanauer‘e ait. Bu konuşma aslında ilk başta TED tarafından paylaşılmış, daha sonra gelen eleştiriler üzerine kaldırılmıştı. Konuşmasında gelir eşitliği ve istihdam yaratma olgusunun arkasındaki güçlerden bahseden Hanauer, toplumdaki refah konusuna ve içinde bulunduğumu sosyal sınıflara dikkat çekiyor. Fikirleri son derece yalın ve net olmasına rağmen Hanauer’in konuşması dünyamızın mevcut hiyerarşisine bir tehdit oluşturduğu için TED tarafından kaldırıldı.

Bu üç örnek de TED’in şimdiye kadar imza attığı başarılı işleri ve yarattığı tartışma platformunu gölgeliyor dersek haksızlık etmiş oluruz. Ancak her kurumda olduğu gibi TED’in de kendi içinde zaman zaman çelişkiler yaşadığını söyleyebiliriz. Aslında bu, fikirleri araştırırken tek bir kuruma veya tek bir kişiye bağlı kalmamanın, daha geniş bir yelpazeden bakmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Kaynak:
Stumbleupon.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!