Susam Yağı Kaç Kalori?

Susam Yağı

(1 gr)
9
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 0 0.00
Protein (g) 0 0.00
Yağ (g) 100 1.00
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 2 0.02
Potasyum (mg) 20 0.20
Kalsiyum (mg) 10 0.10
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0.1 0.00

 

Susam yağı, susam tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Sağlık üzerindeki faydaları nedeniyle binlerce yıldır kullanılan susam yağını hem yemeklerinizi pişirmek hem de pişirdiğiniz yemeklere farklı bir tat katmak için kullanabilirsiniz.

Susam yağının kalori ve besin değerlerini, faydalarını, susam yağını nasıl kullanabileceğinizi ve merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Susam Yağı Besin Değeri

Bir yemek kaşığı susam yağının kalori ve besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

Kalori: 120

Yağ: 14 g

Protein: 0 g

Karbonhidrat: 0 g

Şeker: 0 g

Susam Yağı Faydaları

Dünyanın her yerinde severek kullanılan yağlardan bir tanesi olan susam yağının sağlık üzerindeki faydalarından bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Kalp sağlığını destekler

Araştırmalar, doymamış yağlar bakımından zengin bir beslenme düzeninin kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu göstermektedir. Susam yağının büyük bir çoğunluğu, doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Susam yağındaki doymamış yağ asitleri olan omega-6 yağ asitleri, kalp hastalıklarını önlemek için önemli olan çoklu doymamış yağlardır. Bu nedenle doymamış yağlar bakımından zengin olan susam yağını tüketmeniz, kalp hastalığı bakımından riskinizi azaltmanız için faydalı olabilir.

Kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır

Susam yağı, özellikle diyabet hastalarında kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilmektedir. Susam yağının kısa dönemde kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilmesinin yanı sıra uzun dönemde de etkili olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Antioksidan kaynağıdır

Susam yağında bulunan sesamol ve sesaminol, sağlık üzerinde çeşitli faydaları olan antioksidanlardır. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel zararı azaltarak vücutta inflamasyon ve hastalık oluşumunu engellemeye yardımcı olmaktadır. Susam yağı, içerisinde bulunan antioksidanlarla sağlığınızı destekleyebilir.

Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir

Susam yağı, inflamasyonu azaltmak ve artrit gibi inflamasyon nedeniyle meydana gelen sorunları tedavi etmek için kullanılan bir yağdır. Vücuttaki uzun süreli inflamasyon olan kronik inflamasyon, zararlı olduğu ve zamanla hastalığa dönüşebildiği için inflamasyonu azaltmak önemlidir. Laboratuvar ortamında ve hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalara göre susam yağı, inflamatuarı azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte susam yağının bu etkisinden emin olmak için insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Güneşten gelen zararlı ışınlara karşı korunmaya yardımcı olabilir

Susam yağının güneşten gelen UV ışınlarına karşı koruma sağlamasının, antioksidan bakımından zengin olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bununla birlikte susam yağının UV ışınlarına karşı kesin olarak koruma sağladığını gösteren araştırmalar olmadığı için güneşten korunmak için güneş kremi kullanmanız önemlidir.

Dolaşım için faydalı olabilir

Susam yağının içerisinde bulunan bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemli olduğundan dolayı susam yağı tüketerek dolaşımınızı destekleyebilirsiniz. Susam yağında önemli miktarlarda bulunan bakır, vücudunuzu bu minerali etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olur. Bu sayede dolaşımınız iyileşebilir ve organlarınıza ve dokularınıza giden kan akışı daha iyi hale gelerek genel sağlığınız üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

Susam Yağının Cilde Faydaları

Susam yağı, yiyeceklerin içerisinde tüketilebildiği gibi cilde sürerek de kullanılabilmektedir. Susam yağının cilt üzerindeki faydalarının antioksidan, antimikrobiyel ve anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Susam yağının antioksidan olması, serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı olur. Bu da serbest radikallerin cilde vereceği zararın azaltılmasında faydalı olabilir. Yağın antimikrobiyel özelliği ise ciltteki zararlı mikroorganizmaların ölmesini ya da büyümelerinin yavaşlatılmasını sağlayabilir. Son olarak anti-inflamatuar özelliğinin ise ciltteki inflamasyonu ve şişkinliği azaltabileceği düşünülmektedir.

Susam yağı, komedojenik olmadığı, yani gözenekleri tıkamadığı için akneye eğilimli ciltler üzerinde de kullanılabilmektedir. Hatta susam yağının anti-inflamatuar özelliklerinin akneyle savaşmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte bu görüşü destekleyen bilimsel araştırmalar bulunmadığı için bu etkinin kesin olarak görüleceği söylenememektedir.

Susam yağında ciltte reaksiyona neden olabilecek maddeler bulunmadığı için neredeyse tüm cilt tipleri bu yağı güvenle kullanabilir. Bununla birlikte büyük alanlara sürmeden önce küçük bir alanda deneme yapmanız önemlidir.

Susam yağını cildinizde kullanmak için seyreltmenize gerek yoktur. Ancak cildinize kullanacağınız yağların içerisine başka maddeler ve kimyasallar eklenmemiş olmasına dikkat edin. Bunun için aldığınız yağın üzerinde “saf” ibaresinin olup olmadığına bakabilirsiniz.

Susam yağını cildinize masaj yaparak kullanabilir ve bu sayede cildinizin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Akne ya da akne izi için kullanmak istiyorsanız ise pamuğa bir miktar susam yağı döktükten sonra pamuğu gece boyunca etki etmesini istediğiniz bölgenin üzerinde bırakabilirsiniz.

Susam Yağının Saça Faydaları

Susam yağı cildin yanı sıra saçta da kullanılabilmektedir. Esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan susam yağının saç dökülmesi üzerinde etkili olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Susam yağını kuru saçlarınızı yumuşatmak ve pürüzsüz hale getirmek için de kullanabilirsiniz. Susam yağındaki esansiyel yağ asitleri, saç kuruluğunun ve saç derisi kuruluğunun önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Genel olarak saçlarının daha güçlü ve daha parlak olmasını isteyen herkes susam yağını kullanabilir. Susam yağını maske olarak kullanmanız, saçlarınız üzerinde koruyucu bir tabaka yaratarak saç kırılmalarının önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Susam yağını saçlarınızda kullanmak için 2-3 yemek kaşığı aldıktan sonra ister ısıtıp isterseniz de soğuk şekilde saç derinize masaj yapabilirsiniz. Saç derinize masaj yaptıktan sonra yağı özellikle kuru olan saç uçlarınıza doğru yedirebilirsiniz. Tüm saçınızı yağladıktan sonra başınıza bir havlu sarıp en az bir saat bekletin ve sonrasında her zaman olduğu gibi yıkayın.

Susam Yağı Nasıl Kullanılır?

Susam yağını pek çok yemeğin içerisinde kullanabilirsiniz. Susam yağı özellikle Asya ve Orta Doğu mutfaklarında yemeklere sıkça eklenen bir yağdır.

Susam yağını piyasada farklı şekillerde bulabilirsiniz. Rafine edilmemiş susam yağı, açık renklidir, daha yoğun bir tada sahiptir ve düşük ve orta sıcaklıkta pişecek yemekler için idealdir. Rafine edilmiş susam yağının tadı ise daha belirsizdir ve genelde kızartma için idealdir.

Kavrulmuş susam yağı ise susamların yağı çıkarılmadan önce kavrulmalarıyla elde edilir. Kavurma işlemi sayesinde yağın tadı daha baskındır ve yemeklere daha fazla lezzet katabilir. Bununla birlikte kavrulmuş susam yağının dumanlanma noktası düşük olduğu için bu yağ ile pişirme yapmamaya dikkat etmelisiniz.

Susam Yağının Zararları

Susam yağı, pek çok kişi için güvenli bir yağ olmakla birlikte bu yağın neden olabileceği zararlara dikkat etmeniz gerekir.

Susam, alerjiye neden olabilen yiyeceklerden bir tanesi olduğu için susama alerjiniz varsa susam yağı tüketmemelisiniz. Susam alerjisi olan kişiler, susam yağına ciddi bir alerjik reaksiyon gösterebilir ve bu durumda tehlikeli bir durum olan anaflaksi meydana gelebilir.

Susam yağı konusunda dikkatli olunması gereken bir diğer nokta ise kalorisidir. Susamdaki yağ asitleri sağlıklı olsa da bu yağ çok fazla tüketildiğinde kilo artışına yol açabilir. Bu nedenle susam yağını ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir.

Son olarak susam yağı, tansiyon ve kan şekerini olumlu yönde etkileyebilmekle birlikte tansiyon ya da diyabet ilacı kullanan kişilerin, susam yağı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir. Susam yağı, tansiyonunuzun ya da kan şekerinizin çok fazla düşmesine neden olabileceği için beslenme düzeninize susam yağı eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!