Sorumluluk almadan önce sınırlarınızı belirleyin

‘‘Yardım etmezsem bana kızar’’

‘‘Hayır dersem bana kırılır’’

‘‘Yapayım canım ne olacak, bana küsmesinden iyidir’’

Sorumluklarını yerine getirmeyen kişilerle çalışmak zordur. Fazla sorumluk üstlenen taraf her zaman diğerinin arkasını toplar, onu idare eder ve kusurlarını örtmeye çalışır. Bu durum oldukça yorucu ve yıpratıcı olur. Bir süre sonra bu durum, fazla sorumluluk alan taraf için memnuniyetsizliğe ve dolayısıyla iş yerinden uzaklaşma isteğine sebep olabilir. Kişinin bu durumdan kurtarabilmesi, sınırlarını belirginleştirmesi ile mümkündür.

Bir başkasının sorumluluklarını üstleniyor ve bundan hoşnutsuzluk duyuyorsanız, bu sonuç sizin eserinizdir. Taleplerin tamamını yerine getirmeye çalışmak, uyumlu olmak için kendinden vermek, onaylanma arzusuyla sizi zora sokacak istekleri bile karşılamaya çalışmak sizin mutsuzluğunuzun kaynağıdır. Mutsuzluğunuz ve yorgunluğunuz sizin aşırı verici davranışlarınızla doğru orantılıdır.

Hoşnutsuzluğunuzun geçmesini istiyorsanız kendi davranışlarınızı değiştirmeye odaklanın.

İş yerlerinde sınırların belirgin olması çok önemlidir. Sizin sorumluluğunuz kendi sınırlarınız dahilindeki işleri yapmaktır. Başkalarının sorumluluklarını üstlenmek sırtınızdaki fazladan yüktür. Sorumluluk alanınızın dışında biri iş talep edildiğinde;  durumunuzu anlatıp çekinmeden hayır deyin,  niye yapamayacağınızı izah etmek için ekstra çaba sarf etmeyin, çünkü o zaman yapabilecek olsanız yapardınız mesajını verirsiniz. Ancak sizin sorumluluğunuz dışındaki bir işi yapmamak için bu kadar açıklama yapmanız gerekmez. Siz hayır dediğinizde karşınızdaki öfkelenebilir. Onun öfke duygusuna maruz kalmamak için duygusal mesafenizi koruyun ve uzaklaşın.  Tartışmanın uzamasına izin vermeyin. İçsel olarak kendinize ‘‘onun işinin yapmayı kabul etmemem çok normal’’ deyin. Bu fikri özümsedikçe sınırlarınızı belirginleştirmeniz daha kolay olacaktır. Sınırlar belirgin oldukça, insanların sizden talep edecekleri şeyler de sınırlanacaktır.

iş yerinde sorumluluk almak

Gerçek ihtiyaç anında verdiğiniz destekle ilişkilerinizi güçlendirmeniz mümkün.

Ancak bazen bir iş arkadaşınızın gerçekten yardıma ihtiyacı olabilir. Sorumluluk sahibi olan birine yardıma ihtiyaç duyduğunda yardım etmek hoştur.  Bu ilişkileri de güçlendiren bir durumdur, üstelik çalışma ortamının huzurlu olmasını da sağlar. Yardım talep edilmesi ile suiistimal edilmek arasında ince bir çizgi vardır ve o ince çizgiye dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde hoşluk olsun diye yaptıklarınız görevinizmiş gibi algılanmaya başlar ve yapmadığınızda tuhaf karşılanabilir. Daha da ötesi, siz bile hoşluk olsun diye yaptıklarınızı göreviniz sanmaya başlayabilirsiniz ve yapmamanız sizde suçluluk hissi yaratabilir. Kendinizi bu kısır döngüden koruyun.

Unutmayın; sınırlarınızın olması sizi kötü bir insan yapmaz.  Hayır demeniz sizin kabul edilmemenize sebep olmaz. Aksine sınırlarınızın olması hem sizin kendinize öz saygınızı arttırır, hem de diğer insanların saygısını kazanırsınız.

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam