Saçlarınıza sağlık getiren 10 besin

Tüm kadınlar; sağlıklı, parlak, yaşam dolu saçlara sahip olmak ister. Ne yazık ki; artan hava kirliliği, yanlış beslenme, dengesiz yaşam tarzı ve yetersiz saç bakımı gibi çeşitli faktörler saç dökülmelerine neden olur. Yetersiz ve yanlış beslenme, saçların hacimli olmasını engelleyen ve donuk ve kuru olmasını etkileyen önemli faktörlerin başında geliyor. Dengeli ve doğru beslenmeye ilave olarak, doğru saç bakımı ile parlak ve güçlü saçlara sahip olmanız mümkün. Saç bakımınız için evde uygulayabileceğiniz pratik detoks önerilerine göz atabilirsiniz.

saçlar 1

Selenyum, demir, potasyum, kalsiyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından zengin gıdalar, saç derisi sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Sağlıklı saç kökü demek, sağlıklı saç teli demektir. Sorunun kaynağına inmedikçe istediğinizi alamazsınız. Bu yüzden saçınızı içten dışa beslemeye özen göstermelisiniz. Bu hafta, sevgili Uplifers okuyucularımız için saçınıza sağlık getirecek 10 önemli besini listeledim.

Koyu yeşil sebzeler

Beslenme programında brokoli , ıspanak gibi koyu yeşil sebzelere yer vermelisiniz. Onlar, saçlar için doğal bir saç kremi olarak çalışan, sebum üretimi için gerekli olan A ve C vitamini kaynaklarıdır. Ayrıca demir ve kalsiyum bakımından zengindirler. Vitamin ve mineral kayıplarını önlemek için koyu yeşil sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz.

yeşil sebzeler

Somon

Saç derisi sağlığını destekleyen omega-3 yağ asitleri açısından zengin somon balığı, güçlü ve parlak saçlar için imdadınıza yetişiyor. Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği donuk ve kuru saç telinin yanında, saç kayıplarına da yol açabilir. Somonu zencefil ve sarımsakla taçlandırarak tüketebilirsiniz.

Ceviz

Ceviz, bileşimindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde saçlarına parlaklık verir. Antioksidan görevi gören biotin ve E vitamini içerir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallere karşı korurlar. Ayrıca ceviz, saç rengini koruyan bakır da içerir. Biotin açısından yetersiz beslenme, saç kaybına neden olabilir. Kahvaltıda 2 tam ceviz ile güne başlaman için artık bir nedeniniz daha var. Öğle ve akşam yemeklerinde salatalarınızda da kullanabilirsiniz.

Mercimek ve kuru fasulye

Mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller; protein, biotin, çinko ve demir içerdikleri için saç bakımı için en iyi bakım kaynaklarındandır. İstenilen sonuçları elde etmek için, haftalık beslenme programınıza 2-4 su bardağı baklagil dahil edebilirsiniz.

baklagiller

İstiridye

İstiridye, iyi bir afrodizyak kaynağı olarak bilinir; bunu yanında sağlıklı ve güçlü saçlar için de yardımcı olur. Antioksidan ve çinko açısından zengin olması, hızlı ve sağlıklı büyüyen saçlar demektir.

Yumurta

Yumurta; örnek protein diğer adıyla kaliteli bir proteindir. İçeriğindeki protein %100 emilir ve vücuda alınır. Yumurta, aynı zamanda güçlü saçlar için önemli olan biotin ve B-12 vitaminiyle de zengindir. Şartlarınız elverdiği sürece organik tavuk yumurtalarını tercih edebilirsiniz.

Havuç

Havuç, mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Beta-karoten, A vitamini öncüsüdür ve antioksidandır. Sürekli kaşınan bir saç derisine sahipseniz ve kepek gibi sorunlarınız varsa, havuç gibi beta-karoten açısından zengin besinler tüketmiyor olabilirsiniz.

Düşük yağlı süt ürünleri

Beslenme programınıza yağsız ya da az yağlı süt ve yoğurt gibi süt ürünleri eklemeniz gerekir. Bu besinler protein, kalsiyum ve kazein açısından zengindir. İnsülin direnci ve hipoglisemisi olanlar; süt ve süt ürünlerinde, yağsız yerine yarım yağlı olanları tüketebilirler. Yarım yağlı besinler, kan şekerinizi dengelemeye yardım eder ve kan şekerinizin hızla düşmesini engeller; tokluk hissi sağlar.

Tam tahıllı besinler

Tam tahıllar; B vitamini, çinko ve demir bakımından zengindir. Tam buğday unundan yapılmış ekmeği ve integral makarnayı korkmadan yiyebilirsiniz.

tam tahıllar

Kırmızı şarap

Kırmızı şarap; keratinden zengindir. Keratin, saçların sağlıklı uzaması için gerekli bir proteindir. Ayrıca bioflavonoidden de zengindir. Kırmızı şarap yüksek miktarda antioksidan içermesi sayesinde, serbest radikalleri nötralize eder.

Selin Şahin Diyetisyen
Araştırmayı, içimdeki öğrenme ateşini hep canlı tutmayı, okumayı, kalemimi kağıtla buluşturmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi kendine görev edinmiş bir diyetisyenim. Psikoloji, felsefe, moda, spor, ... Devam