Regl günlerini iş yerinde daha rahat geçirmek için işinize yarayacak ipuçları

Zonklayan baş ağrılarından sancılı kramplara, değişen ruh halinden odaklanma güçlüğüne çeşitli olumsuz semptomlarla var olan adet günlerini bir köşede uzanıp geçirmek varken ‘yetişmesi gereken’ işlerin cirit attığı ofislere gitmenin zorluğu malum… Dünya genelinde ve ülkemizde ‘regl izni’ giderek yaygınlaşmaya başlamış olsa da henüz her iş yerinde uygulanmıyor. Haliyle, sancılı adet günlerini iş yerinde konforlu bir şekilde geçirebilmek için birtakım düzenlemeler yapmak gerekiyor. İşte bu konuda size yardımcı olacak adet günlerini iş yerinde daha rahat geçirmek için işinize yarayacak ipuçları:

İş planınızı yeniden düzenleyin

Düzenli bir adet döngünüz varsa regl başlangıcınızı önceden tahmin edebilir ve hangi günleri daha yoğun hangi günleri daha rahat geçirebileceğinizi kestirebilirsiniz. Eğer adet düzensizliği yaşıyorsanız, regl öncesi vücudunuzda meydana gelen değişimleri fark ederek adetinizin yaklaştığını tahmin edebilir ve önlemlerinizi alabilirsiniz. Adet günlerinizin yoğunluğuyla ters orantılı olacak şekilde iş yoğunluğunuzu planlayarak bu dönemi daha kolay geçirebilirsiniz. Sizi daha fazla yoracağını düşündüğünüz veya çok fazla dikkat ve odaklanma gerektiren işlerinizi adet sancılarınızın en yoğun olduğu günlerden biraz ileriye kaydırabilirsiniz. Kritik toplantılarınızı mümkünse yeniden planlayabilir, iş planınızı kendinize en uygun hale getirerek konforunuzu artırabilirsiniz.

Ekip arkadaşlarınızdan destek alın

Eğer iş planınızı yeniden düzenlemeye çalışmanıza rağmen bir türlü öncelik sırasına dizemiyorsanız; çok fazla acil veya önemli iş varsa ekip arkadaşlarınızdan size destek olmalarını isteyebilirsiniz. Dilerseniz durumunuzdan bahsedebilir, adet sancıları ile birlikte odaklanmakta ve işleri yetiştirmekte güçlü yaşadığınızı söyleyebilir ve yardım edip edemeyeceklerini sorabilirsiniz. Ekstra bir destek kendinizi hem daha az yormanıza hem de işlerin bir şekilde yetişeceğini bildiğiniz için daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, kadın iş arkadaşlarınıza da bu konuda ilham verebilir, onların da regl dönemlerinde destek istemekten çekinmemeleri için yol gösterici bir rol üstlenebilirsiniz. Öte yandan, dünyanın farklı yerlerinde uygulanan regl izninin şirketiniz için de uygun olup olmayacağını yöneticilerinizle konuşmak için bir araya gelebilirsiniz. Bu sayede iş yerinize daha pozitif bir atmosferin gelmesine de yardımcı olabilirsiniz.

Yöneticinizle konuşun

Ekip arkadaşlarınız destek olsa da olmasa da ihtiyaç duyduğunuzda yöneticinizle konuşabilirsiniz. Adet günlerinizde yaşadığınız sağlık sıkıntılarıyla daha kolay bir şekilde baş edebilmek için mümkünse ayda 1-2 gün dahi olsa evden çalışmayı talep edebilirsiniz. Veya esnek çalışma saatlerine sıcak bakıp bakmadığını sorabilirsiniz. Örneğin, sabahları daha yoğun bir sancı yaşıyorsanız birkaç saat geç gelip geç çıkmanızın uygun olup olmadığını danışabilirsiniz. Veya bir iki gün erken çıkmak için izin isteyebilirsiniz. Bu sayede yöneticinizin sizin iyi oluşunuzun işinizdeki performansınızı da olumlu yönde etkileyeceğinin farkında olmasını sağlayabilirsiniz.

Dünya genelinde birçok ülkede çoktan kabul edilmiş olan ve ülkemizde de birkaç büyük şirket tarafından uygulanmaya başlanan regl izninden bahsedebilirsiniz. Örneğin, Endonezya’da kadın çalışanların ayda 2 gün regl izni alma hakları olduğunu, Japonya’da yöneticilerin regl dönemlerinde çalışmak istemeyen kadın çalışanlarına izin vermelerinin bir zorunluluk olduğunu, Güney Kore’de çalışan kadınların ihtiyaç duymaları halinde regl izni kullanabildiklerini ve hatta bu izni kullanmadıkları takdirde ek ödeme aldıklarını anlatabilirsiniz. Dünyadan örneklerin yanı sıra ülkemizde de regl izninin artık birçok yerli ve yabancı şirketin gündeminde olduğundan ve hatta hükümetin de bu konuda çeşitli yasa tasarıları hazırladığından söz edebilirsiniz. Şirket politikası doğrultusunda böyle bir izne erişim hakkınız olup olmadığını sorgulayabilir, bu iznin yasal bir hak olarak değerlendirildiğini dile getirebilirsiniz.

Destek kiti oluşturun

İş yerinizde günlerini bildiğiniz veya beklenmedik bir anda gelme ihtimali olan regl günleriniz için bir ‘yaşam destek ünitesi’ oluşturabilirsiniz. Şöyle ki, ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi yanınıza alarak bir destek kiti oluşturabilirsiniz. Küçük bir kutu veya el çantasının içerisine hijyenik ped, regl külodu, tampon veya adet kabı (hangisi veya hangileri ile rahat hissediyorsanız) koyabilir, her ihtimale karşı yedek bir iç çamaşırı ekleyebilir, bitki çayları, bitter çikolata, küçük boy sıcak su torbası ve ağrı kesiciyi de dahil edebilirsiniz.

Doğru beslenin

Adet günlerinizi daha rahat geçirmek için iş yerinde beslenmenize ekstra özen göstermenizde fayda var. Öncelikle tuz oranı yüksek yiyeceklerden kaçının; çünkü tuzlu gıdalar su tutarak şişkinlik yaşamanıza neden olur ve bu da karın ağrılarınızı tetikleyebilir. Öte yandan kahve tüketiminizi de sınırlandırmanızda fayda var, çünkü kafein kramplarınızın şiddetini artırabilir. Kahve yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Ofis çekmecenize ekstra birkaç çeşit bitki çayı eklemek regl günlerinde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı yağlar ve C, B vitamini gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bileşenleri içeren yiyecekleri de yanınızda bulundurmanızda fayda var. Normalde iş yerine yiyecek götürme alışkanlığınız yoksa bile adet günlerinizde çantanıza bir muz ya da bir avuç kuruyemiş atabilirsiniz. Bitter çikolatadan bahsetmeye sanıyoruz ki gerek bile yok 😊. Dilerseniz ‘Çikolata, regl sancısına iyi gelir mi?‘ yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bol su için

Elbette ki su içmek her zaman ve her yerde bütüncül sağlığımız için fazlasıyla önemli, ancak regl günlerinde ekstra özen göstermekte fayda var. Dehidrasyon, halihazırda zorlayıcı geçen adet günlerinizi çekilmez kılabilir. Unutkanlık, beyin sisi, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, odaklanma güçlüğü gibi olumsuz durumlara neden olan dehidrasyonu önlemek ve regl günlerinde iş yaşantınızı daha dengeli bir şekilde yürütebilmek için bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Eğer su içmeyi sık sık unutuyorsanız telefonunuza hatırlatma kurabilir veya su takibi yapan mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

Rahat kıyafetler tercih edin

Regl döneminizde iş için giyinirken rahatlığa ve pratikliğe öncelik verin. Belinizi ya da bacaklarınızı sıkan, hareketlerinizi kısıtlayan kıyafetlerden kaçının. İçinde kendinizi çok daha iyi hissettiğiniz kıyafetler adet günlerinizi daha konforlu geçirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, sızdırma konusunda endişeleriniz varsa kendinizi daha rahat hissetmek için koyu renkli iç çamaşırı ve alt giyim parçaları seçebilirsiniz.

Hareket edin

Hareket mi!’ demeyin, adet günlerinde belki de tek isteğiniz uzanıp hiçbir şey yapmamak olsa da egzersiz yapmak, pelvik bölgeniz de dahil olmak üzere kan ve oksijen dolaşımını iyileştirerek adet kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, araştırmalara regl zamanlarında egzersiz yapmanın ruh halini iyileştirdiğini de ortaya çıkarmıştır. Spor salonuna gitmek ya da yüksek tempolu egzersiz yapmak gerçekçi olmasa da işe giderken yolunuzun bir kısmını yürüyerek ilerlemeniz ya da öğlen arasında kısa bir yürüyüş yapmanız kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Kendinize nazik davranın

Günümüzün aciliyet ve meşguliyet kültüründe iş stresinin arşa çıktığı malum. Ancak, şunu unutmamanızda fayda var ki işler bitmez 😊. Yani, bir iş bitse başka bir iş başlar, o yüzden bu sonsuz döngünün içinde önceliği her zaman kendinize vermelisiniz. Adet günlerinizde yaşadığınız sancılar, kramplar, duygu değişimleri gibi sizi zorlayan birçok faktörle mücadele ederken işlerinizi normalden daha yavaş bir tempoda yapmanız –veya yapamamanız– sizi yetersiz bir çalışan haline getirmez.

Bedeninizin ve zihninizin ihtiyaçlarını ‘deadline’lardan önce tutun ve kendinize adet günlerinizi daha rahat bir şekilde geçirmek için izin verin. Ve ihtiyaç duyduğunuzda iş yerinizde sakin bir alana geçip dinlenmek için zaman ayırmayı unutmayın.

İlginizi çekebilir: Regl sancıları için her ay tapınağa gitmek mi: Regl ve regl ağrısı konularına geniş bir bakış

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!