Postürümüzü nasıl daha iyi hale getirebiliriz?

Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimine postür denir. Bragg postür analizine göre vücut kısımlarının duruşu birçok bölgeye ayrılmaktadır: Başın duruşu, omuzların duruşu, omurganın duruşu, pelvik bölgenin duruşu, ayak bileklerinin duruşu, boynun duruşu, sırtın duruşu, gövdenin duruşu, karın bölgesinin duruşu, belin duruşu.

Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postüre statik postür, hareketler sırasında vücut pozisyonuna dinamik postür denir. Doğru ve iyi postür demek, minimum enerjinin kullanıldığı, ligamentler, kemikler ve eklemlerde minimum zedelenmenin olduğu ve ağırlık merkezinin destek yüzeyi üzerinde tutulduğu pozisyondur. Bunu sağlamak için egzersiz yapmak çok önemlidir.

Postür; solunum, dolaşım, beslenme ve sindirim sistemi fonksiyonlarını etkiler. Örneğin kambur duruşu olan bir kişide solunum bozuklukları, dolaşım bozuklukları, sindirim bozuklukları ve ağrılar gözlenebilir. Doğru postür; kas, tendon ve kemiklerin fazla yüklenmesini önler. Postür aynı zamanda, kişinin psikolojik durumu konusunda da fikir verir.

Ailesel ve gelişimsel faktörler, boy, vücut tipi, spor aktiviteleri, iş koşulları, kişisel özellikler, psikolojik özellikler postürü etkiler. Postürün daha iyi hale getirilmesi kişinin hayat kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Postür bozukluklarının düzeltilmesinde eğitim, ergonomik koşulların düzeltilmesi, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri çok çok önemlidir.

Germe ve kuvvetlendirme egzersizlerine örnek olarak aşağıdaki videoyu uygulayabilirsiniz:

1-Minute Exercises to Improve Posture and Reduce Back Pain

Sevgiler…

İlginizi çekebilir: Duruşunuzu düzeltin: Sırt ağrılarına egzersiz önerileri

Emsal Salık Tıp Doktoru
Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ... Devam