Pilates ve diğer spor dalları: Sporcular neden pilates yapmalı?

“Her meslekte kabiliyetlerimiz çerçevesinde en büyük başarıları elde etmek için, yeteneklerimizin sınırına kadar, güçlü, sağlıklı bedenlere sahip olmaya ve aklımızı geliştirmeye sürekli gayret etmeliyiz.”
Joseph Pilates

Dünya çapında başarılı sporcuların Pilates yaparak kazandıkları avantajları biliyor muydunuz?

Çok değil, daha 2000’lerin başında futbolcuların soyunma odasına girip “Pilates yapacaksınız” diyene muhtemelen gülerlerdi. Fakat Real Madrid ve Galler forması giymiş Gareth Frank Bale’in olağanüstü esnekliğine o dönem tanık olanların bu konudaki fikirleri tamamen değişmiştir. Egzersiz programına Pilatesi ekleyen Gareth Frank Bale, diz arkası kirişlerinin esnekliği ile üst düzey bir sporcu olduğunu kanıtlıyor.

Oyununu geliştirmek için Pilates’e başvurmuş profesyonel sporcular arasında basketbolcular Kobe Bryant, LeBron James ve Jason Kidd, beyzbolcu Curt Schiling, golf oyuncuları Phil Mickelson ve Rocco Mediate var. Amerikalı madalyalı yüzücü Kim Vandenberg de çılgın antrenman takvimine haftada iki kez mutlaka Pilates ekliyor.

Bir dönemler, “Sadece kadınlar yapar” ön yargısıyla yaklaşılan Pilatese yönelik algı hızla değişiyor. Dünyada rakiplerine üstünlük sağlamak isteyen kadın ve erkek profesyonel sporcular, antrenman programlarına ekledikleri Pilatesi artık spor yaşamlarının olmazsa olmaz egzersizi olarak kabul ediyorlar.

Sporculara esneklik, denge ve güç konusunda avantaj sağlayan Pilates, iyileştirme özelliğinin yanında eklem ve kas incinmelerinin de azalmasını sağlıyor. Herhangi bir kas grubu zayıf olanlar bu kas grubuna aşırı yüklendiği zaman başka bir kas grubunu zedeleyebilir ya da esnek olmadığını düşündüğü eklemleri yerine diğer eklemleri çalıştırırlarsa, o bölgelere dayanamayacakları bir yük bindirebilirler. Bütün bu yanlış hareketler vücutta ciddi hasarlar bırakabilir.

Pilates bölgesel bir çalışma olmadığı ve vücudun tamamını hedef aldığı için güçsüz eklem ve kasları kuvvetlendirmede, tendonları açmada ve vücuda gerekli olan kas dengesini sağlamada en etkili yollardan biridir. Pilatesle vücuttaki her bir kas diğerinin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Çalışmaların bütünlüğü dengeli bir vücut yapılanması açısından son derece önemlidir.

Böylelikle yanlış hareketlerden doğan yaralanmaları ve incinmeleri kolaylıkla engelleyebiliriz. Daha önce Türkiye’ye transfer olmuş yabancı sporcularla birlikte çalıştık. Türk sporcuları da kendilerini geliştirmek, daha esnek ve dengeli bir vücuda kavuşmak, sakatlanmaları azaltmak için Pilatesin önemini keşfetmeleri konusunda bilinçlendirmek istiyoruz.

Pilatesi sadece formda kalma yöntemi olarak görmeyip, kas-iskelet sistemi rehabilitasyonu olarak kabul etmeliyiz.

İlginizi çekebilir: Beden farkındalığımızı kazanma vakti: Dengeye dönüş, yerçekimi ve kas gücü

Fatma Nur Bilgin
Fatma Nur Bilgin, beden rehabilitasyonunu kişisel dönüşümün adımı olarak görüyor ve bir bütün olarak beden-zihin-ruh dengesini hedefliyor. Beden rehabilitasyonunda Pilates, Dorn-Breuss terapisi ve KranyoSakral ... Devam