Partneriniz narsistse: Toksik ilişkilerden çıkmak neden kolay değildir?

Önceki yazımda toksik ilişkinin tanımını yapmış ve ilişkinizin toksik olup olmağını değerlendirebilmeniz için bazı ipuçları vermiştim. Toksik ilişkinin tanımını tekrar yapmak gerekirse; besleyici, geliştirici ve destekleyici olması gereken yerde, kötü hissettiren ve hayatınızı her anlamda olumsuz etkileyen ilişkiler toksiktir. İlişki artık sizi mutlu etmek yerine, sizi geriyor ve hatta belki korkutuyordur. Pasif agresif davranışlara, manipülasyona, şiddete (sözlü veya fiziksel) maruz kalıyor olabilirsiniz ve sınırlarınız ihlal edilebilir. Bu tablo toksik ilişki içindeki kişi için oldukça ağırdır, dolayısıyla bu tarz ilişkileri fark etmek ve ilişkiyi bitirmek de pek kolay olmayabilir.

Toksik ilişkide zorbalık ve kötüye kullanım görülür. Bu davranışlar iki taraftan da gelebilmekle beraber genellikle zorba tek bir taraftır. Zorba taraf narsistik kişilik bozukluğu özellikleri barındırıyorsa, zorbalığa maruz kalan taraf için ilişkiyi bitirmek daha zordur. Zorbalığa maruz kalan kişi kimi zaman yaşadığı ilişkinin sağlıksız olduğunu fark eder, kimi zaman da fark etmez. İki senaryoda da kişi kendini içinden çıkılması zor bir durumda bulur. Bunun başlıca sebepleri ise; kendini suçlamak (hatanın kendinde olduğunu düşünmek) ve partnerin aslında o kadar kötü olmadığına inanmaktır.

Benim yüzümden oldu: Özgüveniniz azalır

Tartışmalar yaşandığında narsist partner hatasını kabul etmek yerine hatayı karşı tarafa yükler. Örneğin; “Öfkelenmem senin hatandı“, “Eğer bu cümleyi kurmasaydın sorun çıkmazdı” gibi sürekli karşı tarafı suçlayıcı bir tavır sergiler. Sağlıklı ilişkilerde olması gereken, kişinin hatalı olsun veya olmasın kendini ifade ederken partnerini suçlamaması ve kötü hissettirmemesidir.

Kimin nerede hatası olduğu taraflarca saygılı bir şekilde konuşulabilir. Fakat bu konuşmada eğer taraflardan biri sürekli kendini haklı çıkarma ve suçu karşısındakine atma çabasında ise narsist bir partner ve toksik bir ilişkiyle karşı karşıyasınızdır. Kendinizi sürekli suçlu hisseder, başta suçsuz olduğunuzu bilseniz de bir süre sonra “gerçekten benim hatam” demeye başlarsınız. Bu durum da ilişkinin sağlıksızlığını fark etmenizi ve ilişkiyi sonlandırmanızı zorlaştırır.

“Aslında o kadar da kötü biri değil”

Hiçbir insan tamamen kötü ya da tamamen iyi değildir. Partneriniz de iyi ve kötü özellikleri taşır. Fakat narsist partnerle birlikte olan kişi, sürekli suçlanmanın da etkisiyle birlikte karşısındakinin iyi özelliklerini yüceltmeye başlar. Örneğin: “Bana bağırdı ama gerçekten çok öfkeliydi. Yoksa yapmazdı. Üstelik geçen gün benim için kahvaltı hazırladı” gibi düşüncelerle partnerinin “aslında o kadar da kötü olmadığına” kendini inandırmak ister. Birincisi, başta da dediğim gibi partner zaten “tamamen” kötü değildir. İkincisi zorbalığa maruz kalan taraf suçu kendinde sanmaktadır. Bu iki sebepten sürekli karşı tarafı aklama, onun hareketlerine mazeret bulma çabası olur. Ayrıca partnerin aslında ne kadar zorba olduğunu fark etmek de kişi için ağır bir yıkım olacaktır. Bu yüzden kişi, bu farkındalıktan kaçmaya çalışır.

Bu ilişkilerin kolay olmadığını bilin ve yardım almaktan çekinmeyin. Bir ilişkiyi sonlandırmak zordur ama toksik bir ilişkiyi sonlandırmak ve aşmak çok daha da zordur. Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Toksik bir ilişki içinde olabilir misiniz: 7 soruyla ilişkinizi değerlendirin

Cansu Varol Uzman Klinik Psikolog
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji Programı’nda yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Bu süreçte birçok danışmanlık merkezinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. Halen ... Devam