Panik atak nedir ve nasıl başa çıkılır?

Panik atak, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkan ve bir kısım fiziksel tepkileri tetikleyen ani ve şiddetli korku ve kaygı durumudur. Bu durumda kişi, kendini durumla baş edemeyecek kadar çaresiz ve güçsüz hisseder.

panik atak

Panik atak, bedensel duyumlarla başlar. Panik atak yaşayan kişide bir takım fiziksel tepkiler olur. Nefes darlığı çekme, kalp ritminin hızlanması, terleme, titreme gibi fiziksel tepkiler kişinin kaygı uyandıran düşünceler içine girmesine sebep olur.

Panik atak yaşayan kişinin düşünceleri:

‘‘Kalp krizi geçiriyorum.’’

‘‘Ya burada bayılırsam!’’

‘‘Ya çıldırırsam?’’

‘‘Buradan çıkamayacağım.’’

‘‘Ya kimse bana yardım etmezse?’’

Bu düşünceler kişinin yoğun bir şekilde kaygı hissetmesine neden olur. Kaygı arttıkça kişinin bedensel tepkileri daha da artar. Kaygı ile birlikte kalp daha hızlı atmaya başlar veya kişinin nefes alması iyice güçleşir. Bu durum bir kısır döngü halini alır ve kişi için oldukça yorucu olur.

Fiziksel belirtiler, ‘‘Bana bir şey oluyor!’’, ‘‘Tehlike içindeyim!’’ şeklinde yorumlandıkça, kişi kaygı duymaya devam eder.

Panik atak belirtileri ile başa çıkabilmek için, kişinin olayları yorumlama şekillerini değiştirmeyi öğrenmesi gerekir. Psikoterapiler panik atak tedavisinde oldukça etkili olmaktadır. Terapilerde kişinin hem sosyal hem de mesleki yaşamını engelleyici ve yaşamını kısıtlayıcı düzeydeki kaygının üzerinde çalışılarak daha kaliteli bir yaşam sürmesi amaçlanır.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam