Pandemide zihinsel sağlığını hareket ederek koru

Hepimizin hayatını derinden etkileyen pandemi başlayalı tam bir sene oldu. Bu bir sene boyunca çoğumuz hiç oturmadığımız kadar evlerimizde oturduk. Spor yapmayı bir hayat tarzına dönüştürmüş olan kişiler evde kaldıkları zamanlarda da spor yapmaya devam ettiler. Ancak Covid-19 pandemisinin hayatımız üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalara göre, pandemi çoğu insanın hareketsiz hayatlar sürmesine yol açtı.

Bir ilaç firmasının 2000 kişi üzerinde yaptırdığı araştırmada, araştırmaya katılan 5 kişiden 3’ü, pandemi yüzünden evden çalışmaya başladıkları için daha hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olduklarını belirtmişler. Katılımcıların %60’ı evde daha fazla oturmanın ve hareket etmemenin vücutlarında birçok ağrıya yol açtığını söylemişler (Safety+Health, 2021).

Üniversite öğrencileri hakkında yapılan bir başka araştırmaysa, Covid-19 pandemisi yüzünden öğrencilerin fiziksel aktivitelerinin azaldığını, hareketsiz yaşam tarzlarının ise arttığını ortaya çıkarmış (Bertrand, L., et al., 2021). Güney Kore’de yapılan bir araştırma 104 yetişkinin, Ağustos 2020 ve Ekim 2020 tarihleri arasındaki yaşam tarzı değişikliklerini incelemiş. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların fiziksel aktivitelerinde düşüş olduğu ortaya çıkmış. Yine araştırmaya katılanlar, zihinsel sağlıklarının pandemi yüzünden kötüye gittiğini ifade etmişler (Park ve ark. 2021).

Bu araştırmaların da bize gösterdiği gibi pandemi hem zihinsel sağlığımızı kötü etkiliyor, hem de bizim hareketsiz hayatlar sürmemize yol açıyor. Bu iki duruma da iyi gelecek çok harika bir çözüm var; spor yapmak. Spor yapmanın iyimserlik ilişkisi ile bağlantılı olduğu ve aktif spor yapanların yapmayanlara nazaran iyimser oldukları görülmektedir (Kavussanu ve McAuley 1995, Akt.Bal ve Aras).

Düzenli fiziksel aktivite, esenlik, fiziksel sağlık, yaşamdan tatmin olmak ve kavramsal işlevlerin iyileşmesi ile uyumludur (Mammen ve Faulkner 2013, Akt. Lök ve Lök). Fiziksel aktiviteler sadece beden ve ruh sağlığımızı korumakla kalmıyor bunun yanı sıra vücudumuzun diyabet ya da yüksek tansiyon gibi hastalıkların negatif etkileriyle başa çıkmasına da yardımcı oluyor (Owen et al., 2010).

Evet, yapılan birçok araştırmanın da gösterdiği gibi, spor yapmanın fiziksel sağlığımızın yanı sıra psikolojimiz üzerinde de olumlu etkileri var. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, doktorunuzun da onayını aldıktan sonra siz de egzersiz yapmanın beden ve ruh sağlığımız üzerindeki faydalarından yararlanabilirsiniz. Artık evlerde egzersiz yapmamızı sağlayan, işin uzmanları tarafından öğretilen birçok online egzersiz programları var. Eğer işinizi evden yürütüyorsanız gün içinde molalar vererek egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Yine pandemi kurallarına uyarak dışarıda da yürüyüş yapabilirsiniz. İster dışarıda yürüyün ya da evde yoga pratik edin, ama mutlaka gün içinde hareket ederek mental ve fiziksel sağlığınıza sahip çıkın.

Hadi hep beraber düzenli olarak egzersiz yapıp, zihnimizi ve bedenimizi pandeminin negatif etkilerinden korumaya!

Sizlere bol bol hareket ettiğiniz günler diliyorum. 2021 yılını “Kendini Sevme ve Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşıyorum. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynaklar:
Bal, F., Aras, H. Sporun Depresyon Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. (2020). Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi / The Journal of International Social Research Cilt: 13 Sayı: 73 Ekim 2020 & Volume: 13 Issue: 73 October 2020 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581
Bertrand, L., et al. (2021) The impact of the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic on university students’ dietary intake, physical activity, and sedentary behaviour. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. doi.org/10.1139/apnm-2020-0990.
Kavussanu, Maria & McAuley, Edward (1995). Exercise and Optimism: Are Highly Active Individuals More Optimistic? Journal of Sport and Exercise Psychology, Vol.17, pp.246-258.
Lök, S. Lök, N. (2016). Kronik Psikiyatri Hastalarına Uygulanan Fiziksel Egzersiz Programlarının Etkinliği: Sistematik Derleme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2016; 8(4):354-366 doi: 10.18863/pgy.253440.
Mammen G, Faulkner G (2013) Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. 
Owen, N., Sparling, P. B., Healy, G. N., Dunstan, D. W., and Matthews, C. E. (2010). Sedentary behavior: emerging evidence for a new health risk. Mayo Clin. Proc. 85, 1138–1141. doi: 10.4065/mcp.2010.0444
Park K-H, Kim A-R, Yang M-A, Lim S-J, Park J-H (2021) Impact of the COVID-19 pandemic on the lifestyle, mental health, and quality of life of adults in South Korea. PLoS ONE 16(2): e0247970. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247970
Safety+Health. Sedentary lifestyles proving a pain during the pandemic, survey finds. https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/20721-sedentary-lifestyles-proving-a-pain-during-the-pandemic-survey-finds

İlginizi çekebilir: Yaşam sevincini artırmak için 3 öneri

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam