Öz bakım kabusunuz olmasın: 4 adımda kendinizi şefkatle sarmalayın

Danışanlarımdan hayatlarına öz bakımı entegre etmeye çalıştıklarında, bunun onları daha da strese soktuğunu duyuyorum. Benliğe değer vermenin genellikle iyi bir şey olduğu varsayımıyla öz bakıma başlıyoruz, ancak sorun şu ki, süper motivasyonlu beyinlerimiz öz bakımı hayatımızdaki diğer her şeyle aynı kovaya koyduğunda işler sarpa sarıyor.

Süper motive olmuş beyninizin bir panoya sahip bir yönetici gibi çalışarak işleri planladığını, işleri sıkıştırdığını ve istediği şeye ulaşamadığında buna sinirlendiğini hayal edin. Pek çok insanın beyinlerinin “yönetici” bölümleri vardır ve gerçekten bu bölüm olmasaydı muhtemelen yoğun hayatlarımıza ayak uyduramazdık. Ancak beynimizin yönetici kısmı öz bakımımızın sorumluluğunu üstlendiğinde, bunu “doğru yapmaları gereken” bir görev haline getirebilir ve böylelikle bizi iyi hissettirmesi gereken öz bakım rutinleri bize strese sokabilir.

Şimdi ise beynimizde farklı bir karakter, belki de daha çok bir şefkatli anne figürü hayal edelim. Bu figür sevgi dolu, şefkatli ve elimizden gelenin en iyisini hissetmemizi istiyor. Bu ışıkta öz bakımı hayatımıza nasıl entegre edeceğimizi düşünelim.

1- Başkalarına iyi gelen şey, size iyi gelmiyor olabilir.

Yönetici beyniniz çoğu insanın kendi kendine bakımını belirli bir şekilde yaptığını fark eder: Köpük banyosu, günlük meditasyon, masajlar, günlük tutmak vb. Bu maddeler bir yana, sizi en rahat, mutlu veya canlı hissettiren şeyler nelerdir? Bu bir başkası için bir yoga dersi olabilir, ancak Netflix’te bir komedi dizisi izlemek sizi daha iyi hissettirebilir. Şefkat dolu yönünü ortaya çıkaran beyniniz, başkalarının ne yaptığına bakılmaksızın, sonrasında kendinizi bütün ve rahat hissetmenizi sağlayan aktiviteleri bulmanız için sizi teşvik edecektir.

2- Kendinize en çok ne yapmak istediğinizi sorun.

Dikkate alınması gereken bir başka husus, ne yapmak için daha fazla zaman harcamak istediğinizdir. Yönetici beyniniz, karşılığında bir şeyler elde etmek için belirli kişisel bakım aktiviteleri yapmanız gerektiğini söyleyebilir (örneğin, araştırmalar kaygıyı azalttığını gösterdiğinden meditasyon yapmak). Ancak öz bakım “şu anda” keyifli olmalı. Belki yeni bir Spotify listesini keşfe çıkmak veya Fransızca öğrenmek gibi, tamamen kendi uzmanlık alanınızın dışında bir şeyi nasıl yapacağınızı öğrenmek istersiniz. İçten gelen bu dilekler, kulağa ne kadar rastlantısal ya da “ben-olmayan” geldiklerine bakılmaksızın yakından dinlenmelidir.

3- Kendinizi bunu her gün yapmaya zorlamayın.

İnsanların karşılaştığı en büyük engel, öz bakımı günlük ritüellere çevirmeye çalışmaktır. Bu kulağa başta harika geliyor, ama rutini bozduğunuz her gün için kendinizi suçlu hissedecekseniz, öyleyse bu kuralı gevşetin. Yönetici beyniniz katı olabilir ve öz bakımınızı yeterince yapamazsanız, kendinizi suçlu hissetmeniz gerektiğini söyleyebilir. Ancak haftada bir veya ayda bir, bir şey yapmak bile faydalı olacaktır. Şefkatli beyninizin bu alemde kendinize kolay davranmanıza izin verdiğini hayal edin.

4- Öz bakım pahalı olmak zorunda değil.

Masajlar ve güzellik ürünleri gibi birçok geleneksel kişisel bakım etkinliği çok pahalı. Bazı markalar öz bakım fikrini, ekonomik durumu müsait olmayanlar için imkansız gibi gösterebilirler. Ancak gerçek kişisel bakımın çok pahalıya mal olması gerekmez. Meditasyon elbette ücretsizdir. Ancak yürüyüşe çıkmak, en sevdiğiniz şarkıyla dans etmek, en sevdiğiniz çayı yapmak veya kestirmek gibi ücretsiz veya düşük maliyetli başka verimli öz bakım etkinlikleri de vardır. Yönetici modundaki beyniniz bu faaliyetlerin çok basit olduğunu veya yeterince etkili olmayacağını düşünüyor olabilir. Ancak beyninizin şefkat dolu yönünün ortaya atabileceği tüm fikirlere açık olun. Aynı şekilde, daha önce yazdığım eğlenceli aktiviteler de düşük maliyetli olabilir. Yazmak sadece bir kalem ve defter gerektirebilir. Fransızca öğrenmek, akıllı telefonunuz varsa birkaç Youtube videosu izlemeye başlamak anlamına gelebilir.

Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/my-pleasure/202008/does-self-care-stress-you-out

İlginizi çekebilir: Çoğu zaman unuttuğumuz önemli bir beceri: Öz bakım

Cansu Varol Uzman Klinik Psikolog
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji Programı’nda yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Bu süreçte birçok danışmanlık merkezinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. Halen ... Devam