Orgazmik yaşam rehberi 5: Etkin planlama nasıl yapılır?

Üretken olmak istiyorsanız, öncelikle iyi bir planlamacı olmalısınız. Sizi iyi fikirleri olan bir hayalci olmaktan, başarılı biri olmaya dönüştürecek en önemli özelliklerden biri bu. Üstelik öyle sandığınız gibi zor bir şey değil. Tabii her yeni alışkanlık kazanırken olduğu gibi, başlangıçta kararlılıkla sürdürmelisiniz. Yaşamınıza katkılarını ve kazanımlarınızı gördüğünüzde buna değmiş diyeceksiniz!

İşte soracağınızı düşündüğüm birkaç soru üzerinden verimli bir planlamanın püf noktaları…

Ne sıklıkla planlama yapmalıyım?

Ben haftada 1 gününüzü planlama için özel olarak ayırmanızı öneririm. Benim için o gün Pazar! Pazar sabahı spor ve güzel bir kahvaltıdan sonra kahvemi alıp planlamaya oturuyorum. Tüm hafta yapacağım işlerin bir listesini hazırlıyorum. Sonra, onları günlere dağıtıyorum. Daha sonra hafta boyunca her akşam sadece 15 dakikamı ayırarak günün değerlendirmesini yapıyor, gerçekleşenler için kendimi kutluyor, gerçekleşmeyenleri de daha sonraki günlere yeniden yazıyorum. Bir hafta içinde planlama için ayırdığım zaman toplam 3,5 saati geçmiyor. Bunun karşılığında bana kazandırdığı zaman ve huzur hissi ise muazzam.

Planlama yaparken nelere dikkat etmeliyim?  

  1. Şefkat rehberiniz olsun: Ben planlama yapmaya ilk başladığımda kendime imkansız hedefler koyardım. Sonra da bu planları en fazla 1 gün devam ettirebilir ve mutsuz olurdum. Planlama, verimli ve üretken bir yaşamın temel taşı. Ancak, yaptığınız planlar gerçekçi ve şefkatli olmaz ise planlama yapıyorum derken farkında olmadan kendinize şiddet uygulamanız çok olası. Hatırlayın, planlama size hizmet etmek için var, siz ona hizmet etmeyeceksiniz yani… 
  2. Kişisel işleriniz de mutlaka planınızda olmalı: Planlama sanki sadece iş hayatında gerekliymiş gibi bir yanılsama var. Halbuki mutlu ve huzurlu bir hayat yaratmak için kendi kişisel yapılacaklar listenizi de düzenli olarak planlamalısınız. Gerçekleştirmek istediğiniz hayaller, karşılanmayı bekleyen ihtiyaçlarınız, günlük temel ihtiyaçlarınız, özel projeleriniz… Hepsi bu listede olmalı. Bu, bugün atacağınız adımları görmek ve planlamaya almak için faydalı. Ayrıca, onların farkında olmak, yaşam içinde karşılaşacağınız fırsatlara karşı sizi uyanık tutmaya yarayacak.
  3. Önemli ve acil olanı birbirinden ayırmayı öğrenin: Bütün gün çalışıp günün sonunda pek de önemli bir şey yapmamış olduğunuzu hissettiğiniz olur mu? Öyle ise muhtemelen önemli ve acil olanı birbirinden ayırmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Her şeyin acil olduğu bir iş ortamınız varsa “acil” normalleştiği için bunu fark etmek daha da zor olabilir. Böyle bir ortamda kendinizi korumayı mutlaka öğrenmelisiniz ve düzenli planlama yaparak bunu başarmanız mümkün. Neyin önemli olduğunun farkında olduğunuzda önemli olmayanı ayırt etmeniz de çok kolaylaşacak.
  4. Yapmaktan kaçtığın iş, yapacağın ilk iş olsun: O gün bir işi mutlaka yapman gerekiyor ama yapmaktan kaçıyorsan, emin ol bütün gün seni arkandan kovalayacak. Hatta muhtemelen ondan kaçarken olması gerekenden daha çok çalışacaksın, çünkü o işi yapmamak için kendini ikna etmenin en kolay yolu kendince başka işlere öncelik vermek olacak. Halbuki, ilk yaptığın iş o olduğunda, kendini günü tamamlamışçasına hafif hissedeceksin.

Etkili bir planlama için bir şablon var mı?

Listenizi hazırlarken şu üç başlığın da olmasını öneriyorum:

  1. İşte yapılacaklar listesi
  2. Toplantılarım
  3. Kişisel yapılacaklar listesi

Hatta bu listeleri oluşturduktan sonra yanlarına ne kadar zamanınızı alacaklarını da tahminen yazmak gün içinde ne kadar boş zamanınız olacağını görmek için faydalı olur. Böylece boş vakitleriniz için yaratıcı işler veya dinlenme anları da planlayabilirsiniz.

Sizin de bu listeye eklemek istedikleriniz var mı?

İlginizi çekebilir: Orgazmik yaşam rehberi 4: Akşam rutini oluşturmak

Diğdem Girici Yoga Eğitmeni
İnanıyorum ki doğru bilgiye ulaşabilen ve bu bilgiyi hayatında doğru şekilde kullanmayı öğrenen her insan hayal ettiği yaşamı yaratabilir. İşte bu yüzden yazıyorum, yaşamımı ... Devam