Dünya ikiye ayrılır: Nikotin bağımlısı olanlar ve olmayanlar

Okumaya başlamadan önce üzerinde biraz düşünmenizi istiyorum:

  • Sigara içenler içmeyenlerden daha aktif ve sosyal insanlar olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Birçok ortam ikiye bölünür: Sigara içenler ve içmeyenler. Sizce hangi grup daha çok eğlenir?
  • Çocuğunuz varsa hangi grupta olmasını tercih edersiniz?
  • Sigara içmeyenler bu hayatta birşeyleri eksik yaşıyorlar diye düşündüğünüz oluyor mu?
  • Sigara içen arkadaşlarınız ve içmeyen arkadaşlarınız arasında bir fark görüyor musunuz?
  • Az içenler ve ağır tiryakiler, sizce biri daha bağımlı diğeri daha az bağımlı mı?
  • Biraz bağımlıyım diye bir şey olabilir mi? Biraz hamileyim olabilir mi?

“Şu iğrenç şeyleri niye içerler hiç anlamam… Kendilerini zehirlerler üstüne bir de para harcarlar… Kokusu dayanılır gibi değil…” Sigara içmeyen bir kişi için sigara içen birisini anlamak çok güçtür!

Sigara içenler “şu yemeğin üstüne de sigara bir başka güzel oluyor… İçmeyenler de bu zevki alamıyor işte” derler, sigaralarını yakarlar, derin bir nefes alırlar ve “Ne şanslıyız, bizim fazladan bir ödülümüz var, fazladan bir keyfimiz var, sigara içmeyen zavallıların ödülü yok,” diye düşünürler.

Ancak sigara içmeyen “zavallının” sigara gibi bir ödüle ihtiyacı olmadığını düşünmezler ya da düşünmek istemezler!!

Ödül mü, zehir mi? Keyif mi, bağımlılık mı?

Şu bir gerçektir ki: İnsan vücudu saat başı dozlarla zehirlenmek üzere tasarlanmış değildir ve sigaranın içersindeki yüzlerce hatta yandığı andan itibaren binlerce kimyasalla gezegenimiz gelmiş geçmiş en zehirli ürünüdür. Ne acıdır ki kendilerini keyif yapıyorum zannederken sigara içerken bile sigara içmeyenlerin yaşamları boyunca sahip oldukları iç huzur ve özgüvene sahip olamazlar.

Olamazlar çünkü nikotin bağımlılığı ciddi bir rahatsızlıktır.

İlginizi çekebilir: Sigarayı bırakmak için adım adım: Sigara neden içilir?

Nikotin nedir?
Kandaki nikotin miktarı sigara içtikten genelde yarım saat sonra yarıya, bir saat sonra ise dörtte bire düşer.

Tütünün içindeki renksiz yağlı bileşim nikotin, içenleri sigaraya bağlayan uyuşturucu maddedir. İnsanlığın bildiği uyuşturucu maddelerin hepsinden daha hızlı bağımlılık yaratır; tek bir sigara bile bağımlı olmak için yeterlidir.

Yani siz daha “deneyeyim bakayım bu nasıl bir şeymiş” derken, hatta “iğrençmiş ben buna asla bağımlı olmam” derken bile sizi madde bağımlısı yapar.

Sigaradan çekilen her nefes ciğerlerden beyne ufak bir doz nikotin taşır ve bu tek doz etkisini bir bağımlının damarlarına enjekte ettiği eroinden daha çabuk gösterir.

İnsan bir sigaradan ortalama olarak yirmi nefes çekerse bir tek sigaradan yirmi doz uyuşturucu madde almış olur.

Nikotin etkisini çabuk gösteren bir uyuşturucu maddedir ve kandaki nikotin miktarı sigara içtikten genelde yarım saat sonra yarıya, bir saat sonra ise dörtte bire düşer. Bu da birçok tiryakinin neden günde yaklaşık yirmi tane sigara içtiğini açıklar (Bunlar sağlıklı bir insanın ortalama değerleridir).

Nikotinin atılması hissedilebilir mi? 
İlk sigaranızı içtiğinizde içinize çektiğiniz duman da öksürmenize neden olur.

Nikotin konusunda yaygın olan birçok yanlış bilgi vardır. Birçok içici bırakırken nikotinsizlikten dolayı acı çekeceğini, korkunç spazmlar yaşayacağını ve bunların aylar sürebileceğini sanır. Bunlar tamamen gerçek dışıdır!

Vücudumuzda kandaki nikotin azalmasını hissedebileceğimiz bir mekanizma yoktur ve bu yüzden çoğu içici uyuşturucu madde bağımlısı olduğunun farkına bile varmadan yaşar ve ölür. Nikotin feci bir zehirdir, öldürücüdür ve gücü bağımlılık yapma hızındadır. Ancak iyi haber şudur ki bırakması çok kolaydır çünkü kanımızı hızlıca terk eder ve terk ederken de bize hiçbir şey hissettirmez.

Dolayısıyla sigarayı bırakırken kişiye sorun yaratacak hiçbir zaman “nikotin” değildir!

Nikotini kesmek hiçbir fiziksel ağrı vermez.

Sigara içmenin en acıklı yanı ne biliyor musunuz?  Sigara içen insanın sigaradan aldığı tek keyfin, sigaraya bağımlılık kazanmadan önce sahip olduğu iç huzura, sükûnet ve özgüvene kavuşmaya çalışmasıdır.

İnsan vücudu yer yüzündeki en sofistike nesnedir. Amipler ve solucanlar dahil hiçbir canlı türü besinle zehir arasındaki farkı bilmeden yaşayamaz.

Binlerce yıldır devam eden doğal seleksiyon sürecinde insan vücudu ve beyni yemekle zehir arasındaki ayrımı yapacak teknikleri ve zehri dışarıya atacak yöntemleri geliştirmiştir.

Bağımlılık kazanmadan önce kimse tütünün kokusundan ve tadından hoşlanmaz. Herhangi bir çocuğun ya da hayvanın yüzüne, -tabi bağımlı olmadan önce- sigaranın dumanı üflediğinizde öksürmeye ve tükürmeye başladığını görürsünüz.

İlk sigaranızı içtiğinizde içinize çektiğiniz duman da öksürmenize neden olur.

Nikotin tuzağına düşmek için çok çaba harcanır. Gençleri durdurmak bu yüzden zordur. Sigara içmeyi öğrenme aşamasında oldukları için sigaranın tadını hâlâ iğrenç bulurlar ve ne zaman isterlerse bırakabileceklerini sanırlar.

“Sigaranın size kesinlikle hiçbir şey vermediği harika bir gerçektir.”

Birçok tiryaki tütünün tadından ve kokusundan gerçekten keyif aldığını sanır. Bu bir yanılgıdır. Sigara içmeyi öğrendiğimizde nikotin alabilmek için vücudumuza kötü kokuya ve kötü tada karşı duyarsız olmayı öğretiriz, tıpkı kendilerine iğne yapmaktan hoşlandığını sanan eroinmanlar gibi… Eroin eksikliğinin yarattığı geri çekilme spazmları oldukça şiddetlidir ve eroinmanların gerçekte zevk aldıkları tek şey bu acının dinmesidir.

Sigaradaki tek acı özlem duygusudur ve bu da tamamen zihinsel bir özlemdir. İçtikleri sürece keyif ve destek aldıkları düşündükleri “şeyi” özlerler o kadar!!

Günün en önemli mesajı: “Sigaranın size kesinlikle hiçbir şey vermediği harika bir gerçektir.”

Sigara içmenin dezavantajları avantajlarından daha fazladır demiyorum, bunun öyle olduğunu herkes bilir. Sigara içmenin kesinlikle size hiçbir şey vermediğini yani hiç bir avantajı olmadığını söylüyorum!

Nikotin bağımlılığından kurtulmak için tek yapmanız gereken sigaranın size bir şeyler sağladığı aldatmacalarından ve yanılgılarından kurtulmak. Sigarayı bıraktığınızda aslında hiçbir şeyden vazgeçmek zorunda olmadığınızı fark etmeniz için sigara sorunuyla yüzleşmekten çekinmeyin ve kendinize şu soruları soru lütfen:

  1. Sigara içmek bana ne veriyor?
  2. Gerçekten keyif alıyor muyum?
  3. Bu şeyleri yaşam boyunca ağzıma sokup kendimi zehirlemek ve üstüne bir de bunun için servet harcamak zorunda mıyım?

İyi haber şu ki: bu hayattan keyif alabilmeniz için bu kanser çubuklarını ağzınıza sokmak zorunda değilsiniz!

Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa bana www.ilknurustunucar.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

 

Uzman Psikolog İlknur Üstünuçar Psikolog
Uzman Klinik Psikolog İlknur Üstünuçar Freie Üniversitaet Berlin - Tıp Fakültesi’nde Psikoloji Uzmanlık eğitimini tamamladı. Yıllarca klinik deneyimleri yanı sıra bir çok ülkede çok ... Devam