Neden lif tüketmeliyiz: Lifin sağlığımıza 6 faydası

Sağlıklı beslenme önerilerinde lif tüketiminin önemine sıkça değinilir. Siz de lif tüketmeniz gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Önemli olduğunu bildiğimiz bu besin hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz peki? Lif tüketmeli miyiz?

Öncelikle lif nedir, bundan başlamak istiyorum. Diyet liflerini çözünür ve çözünmez diyet lifleri olarak ikiye ayırıyoruz. Çözünür diyet lifleri elma, ayva, baklagiller ve yulaf gibi besinlerde bulunuyor. Çözünür desek bile tamamen sindirilemeden, çok az miktarda çözünerek bağırsak hareketine katkı sağlıyor. Çözünmez diyet lifleri ise buğday gibi kabuklu birçok tahılda bulunuyor. Hiçbir şekilde sindirilemez ve doğrudan bağırsak bakterilerine besin olurlar. Tükettiğimiz zaman bağırsaklarımızda sindirilemeyen ya da eser miktarda sindirilen, bağırsaklarımızdaki faydalı bakteri sayısını ve bağırsak hareketlerini artıran kompleks karbonhidratlardır. Normalde tükettiğimiz her besini en küçük yapı taşına kadar sindirip vücudumuza enerji olarak kazandırırız. Fakat diyet lifleri bu kategoride yer almazlar. Onların işlevi faydalı bakterileri desteklemektir.

Tükettiğimiz diyet lifleri bağırsak sağlığımızın önemli destekçilerinden biridir çünkü bağırsaklarımızdaki bakteriler sindirimimizi desteklemenin yanı sıra önemli birçok başka göreve sahiptir.

  • Vücudumuza patojen (zararlı) mikroorganizmaların girmesini engellerler.
  • Bağışıklığımızı güçlendirirler.
  • Sindirim enzimlerinin salgılanmasına destek olurlar.
  • Bağırsaklardaki inflamasyonu azaltırlar.
  • Hücre büyümesini desteklerler.
  • Cilt hastalıklarının oluşumunu azaltırlar.

Gördüğünüz gibi bağırsaklarımızın sağlıklı olması, bizim genel sağlığımız için önemli bir faktör. Hatta temel faktörlerden biri diyebiliriz. Bu sebeple beslenme alışkanlıklarımız arasına lif içeren besinleri almalıyız. Nasıl mı?

  • Bazı kahvaltılarınızı yulaf ile yaparak,
  • Kuru baklagilleri haftalık olarak beslenmenize ekleyerek,
  • Elma ve ayva gibi meyveleri günlük olarak tüketerek,
  • Tam tahıllı ekmek ya da un tercih ederek günlük lif tüketiminizi artırabilirsiniz.

Küçük değişiklikler, büyük sonuçlar ortaya çıkarır. Bu sebeple sağlığınız için küçük bir adım atın!

İlginizi çekebilir: Sonbaharda beslenme önerileri ile kendinize iyi bakın

Sena Tuvanç Diyetisyen
2013'te Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Obezite ve diyabet üzerine çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. ABD'deyken birçok eğitim ve kongreye katıldım ve ... Devam