Neden aynı fikirde olmadığımız insanları da dinlemeliyiz?

İletişim, sosyal bir varlık olan insanın yaşamsal ihtiyaçları arasındadır diyebiliriz. Farkında olmasak da gün içinde sürekli iletişim halindeyiz. Sokakta yanından geçerken göz ucuyla baktığımız kişilerden, akşam eve geldiğimizde sohbet ettiğimiz aile bireylerine kadar bir şekilde farkında olduğumuz herkes iletişim çemberimize dahil oluyor. Hatta şu an bu yazıyı okuyarak söz konusu çembere Uplifers’ı da dahil etmiş oluyorsunuz.

İletişim bu kadar önemliyken, onu sağlıklı ve bizim için faydalı kılmanın önemini de elbette tartışmasız bir gerçek olarak kabul edebiliriz. Dolayısıyla hayatın her alanında yer alan bu olguyu maksimum faydalı hale getirmek, bireyin kişisel gelişimine çokça katkı sağlayacaktır. Bu konuyu farklı açılardan ele almak ve iletişimin farklı yönlerini incelemek mümkün. Ancak biz bu yazıda bunlardan sadece birine ve belki de en önemlisi olduğu halde yapmakta çokça zorlandığımız bir şeye yer vereceğiz: Aynı fikirde olmadığımız insanlarla iletişim kurabilmek.

Aynı fikirde olmamak normaldir

Herhangi bir konuda sahip olduğunuz bir fikir, size tabi ki en doğrusu gibi gelebilir. Belki öyledir de. Ancak unutmayın ki; sizin için geçerli olan bu durum, aslında karşı tarafın perspektifinden de onun için geçerli. Yani aynı fikirde olmadığınız insanları gözünüzde kötücülleştirmeye gerek yok. Aslında bu, iletişimin de altın kurallarından biri. Sadece aynı fikri paylaşmamanız, birbirinizi sakince dinleyip görüşlerinizi aktaramamanız için bir neden değil.

İlginizi çekebilir: Daha kaliteli bir iletişim kurabilmek için uymanız gereken 10 altın kural

Öğrenmeyi seçmek

İnsanın herkesten öğreneceği bir şey vardır. Aynı fikirde olmadığınız kişileri dinlerken onlardan sizin bilmediğiniz bir şeyi ya da değerlendirmediğiniz bir perspektifi öğrenmeniz hayli olası. Bu yüzden karşı tarafı dinlememek yerine, öğrenmeyi seçmeyi deneyin.

Dinlememek göz ardı etmektir

Öte yandan katılmadığınız bir düşünceyi dinlememek, onun yok olması anlamına gelmez. Hatta pek çok zaman, öyle düşünen milyonlarca insan olabilir. Bu insanların neden sizin gibi düşünmediğini, neden farklı düşündüklerini merak etmiyor musunuz?

Çeşitlilik önemlidir

Son olarak; yaşadığımız toplumun birbirinden farklı bireyler ve değerlerden oluştuğunu unutmamak gerekiyor. Toplumsal ilerleme, çoğu zaman farklı görüşlerin birbirini beslemesi ve ortak noktalar bulunmasıyla gerçekleşti. Dolayısıyla fikirler konusunda dahi, çeşitlilik, sandığınız kadar kötü bir şey olmayabilir.

Uncomfortable Learning isimli projeyle öğrencilerine bu konuda dersler veren Zachary R. Wood’un da aynı fikirde olmadığı insanlarla iletişim kurma üzerine ilham verici bir hikayesi var:

Why it's worth listening to people you disagree with | Zachary R. Wood

İlginizi çekebilir: Sevmediğimiz kitapları okumak için 5 neden

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!