Mutfakta çeşitliliği artıracak, boyutları küçük etkileri büyük 5 besin

Adını çok sık duyduğunuz ama beki de hala nasıl kullanacağınızı tam bilmediğiniz birkaç besinden ve faydalarından bahsetmek istiyorum bugün. Mutfakta çeşitliliği artırmak ve farklı besinleri denemek çok önemli. Bazı besinler küçük görünseler de çok büyük sağlık faydaları sağlayabiliyorlar.

İşte beslenmenizde yer verebileceğiniz minik ama etkili 5 besin:

Chia tohumu

Chia tohumunu artık neredeyse duymayan kalmadı. Chia, son yılların en çok konuşulan süper besinlerinden birisi. Bitkinin tohumları bitkisel omega-3 bakımından zengin; yani alfa-linolenik asit (ALA) taşıyor. Suyla temas ettiğinde 7-9 kat şişerek jelimsi bir yapı oluşturuyor. Nötr tadı ve hacminin artması hem daha uzun süre tok tutmasına sebep oluyor hem de daha çok tarifte kullanılmasına olanak sağlıyor. Günde 2 yemek kaşığından daha fazla tüketmemeye dikkat edin lütfen.

Yabani pirinç
Yabani pirinç, pirinç pilavı ile piştiğinde yumuşaklık verir ve sıcak tahıllar, yeşil salataları doyurucu bir hale getiriyor.

Yabani pirincin protein oranı diğer tahıllara oranla daha yüksek ve beyaz pirinçten çok daha fazla antioksidan içeriyor. Ayrıca  vücuda gerekli olan folat, magnezyum, fosfor, çinko, B6 vitamini ve niasin sağlıyor. Pirinç pilavı ile piştiğinde yumuşaklık verir ve sıcak tahıllar, yeşil salataları doyurucu bir hale getiriyor.

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği, kalp sağlığını geliştiren, vücudunuzun enerji kazanmasına yardımcı olan ve kaslarınıza güç sağlayan önemli bir mineral olan magnezyum açısından zengin bir besindir. Magnezyum ayrıca stresin azalmasına da yardımcı oluyor. Yıl boyunca, çorba veya salatalarda ekleyebilirsiniz, yoğurt ve yulaf karışımınızın içine de yakışacaktır.

Kinoa

Eğer sağlıklı protein kaynakları arıyorsanız, kinoayı deneyebilirsiniz. Manganez, fosfor, bakır, magnezyum, folat ve çinkonun da iyi kaynağı olan kinoa aynı zamanda çeşitli antioksidan etki gösteren bileşenlere sahip. Bazı B vitaminlerini, E vitaminini ve diyet lifini de içeriyor. Tahıl benzeri bu tohumu bulguru kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Gluten içermediği için hassasiyeti olanlar da rahatlıkla tercih edebilirler. Kinoa ile pilav veya kısır yapabilir, veya haşlanmış halde salatalarınıza sağlıklı karbonhidrat olarak ekleyebilirsiniz.

Keten tohumu
Keten tohumunu yulaf ezmesine, pankeklere, kreplere veya salatalara bir kaşık ekleyebilirsiniz, öğütülmüş halde tüketmeye özen gösterin.

Keten tohumu bitkisel omega-3 içeren sağlıklı bir tohumdur. Yeterli miktarda balık yemiyorsanız, diyetinize keten tohumu eklemek, omega-3 yağ asitlerini almanıza yardımcı olabilir. Keten tohumu ayrıca lif de içeriyor ve keten tohumu içeren bir öğün, kan basıncının azalmasına yardımcı olabiliyor. Keten tohumunu yulaf ezmesine, pankeklere, kreplere veya salatalara bir kaşık ekleyebilirsiniz, ancak öğütülmüş halde tüketmeye özen gösterin.

İlginizi çekebilir: Mucizevi gıda baklagil, zayıflamaya yardımcı oluyor

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam