Minimalizm: Hafifleyerek çoğalan bir mutluluk yolu ve adımları
Ölümle nefes arasındaki yaşamlarımızda herkes kendine göre bir mutluluk formülü arıyor. Herkes kendince biraz filozof. En azından yaşam deneyimleri üzerinden bazı söylemleri, çıkarımları var herkesin. Hatalarından, başarısızlıklarından, yaralarından… Hatta güzel günlerinden olduğu kadar acılarından.
Az çok mudur? Son on yılda iş ve özel hayatta çokça duyduğumuz meşhur “less is more” bir başka deyişle minimalizm nedir? Nasıl minimalist olunur? Benim de olabildiğince girdiğim dönüşüm yolculuğuyla başlayan sonra pandemiyle hayat tarzını konu etmek istedim bu defa… Bu yolculukta sonsuz gelişimde devam ederken, farkındalık tohumlarıyla adım adım büyürken…
Minimalizm deyince aklınıza ne geliyor? Bir sanat akımı mı yoksa bir yaşam felsefesi mi? Belki de sanat akımından ilhamını almış modern çağın kaosundan, çokluğundan azalma ihtiyacına doğru gelmiş insanların, bizlerin tercih edebildiği bir yaşam felsefesi…
Aslında yeni gibi gözükse de tarihte farklı öğretilerde farklı adlar almış aslında minimalizm. Tasavvufta hiçlik olmuş, Ama bu hiçlik tam olarak nedir? Ya da minimalist olmak içinde yaşadığımız bu maddesel yoğunluktaki dünyada tam olarak nasıl mümkün olabilir?
Minimalizmin maddesel ve manevi yolları
Öncelikle her konuda olduğu gibi bu formülü uygulamaktaki nedenlerini bilmen önemli. Dilersen sadeleşmek, hafiflemek ya da minimalist olmak neden ilgini çekiyor? Bence bu sorunun cevabını şöyle bir düşün…Ruhsal yorgunluk mu? Finansal durumlar mı? Ruhunun gerçekten tercihi mi…
Sonra bu hafiflemeyi ikiye ayırarak adım adım uygulamaya başlayabilirsin…
Şimdi sana biraz ilham olması için örnekler vermek istiyorum. Sen tabi bu listeyi hayat koşuluna göre istediğin kadar çoğaltabilirsin…
Minimalizmin maddi yolları
Önce daha kolay olduğunu düşündüğüm maddesel minimalizm ya da hafifleme ile başlayalım.
Yaşadığın her mekanda hafifleme
Minimalizm, fiziksel eşyaların gereksiz kalabalığını ortadan kaldırmak demektir. Sadece ihtiyacın olan şeylerle çevrelenmek… Bunun etkisini uyaranların azalması olarak düşüncelerinde bile görebilirsin. Evdeki gereksiz eşyalar birer zihinsel yük gibidir. Onları ortadan kaldırmak, hem yaşam alanında hem de zihninde bir ferahlama sağlar.
Gereksiz alışverişi bırakmak
Gereksiz alışveriş yapmaktan, tüketime dayalı israfı engellemekten kaçınabilirsin. Kendi hayatında bu sadeliği yaratmak, aslında bir nevi özgürlüğe giden yolu açar. Her yeni aldığınla da bir bağ kurarsın. Yani sürekli yeni bir şeyler alarak doldurduğun evden, iş yerinden ağırlığından dolayı da bazen dışarı çıkman mümkün olmayabilir. Oysaki evin dışında doğada, denizde bir hayat var.
Ek finansal sorumluluklar alırken özen göstermek
Hayatı daha karmaşık hale getirecek özellikle finansal tarafta aşırı zorlayıcı ek görev ve sorumluluklar alırken özen göstermek de bir o kadar önemli. Koşullara göre bazen doğru zamanı beklemek daha anlamlı olabilir.
Özellikle finansal tarafta hayatı daha karmaşık hale getirecek, uzun vadede sizi zorlayacak ek görev ve sorumlulukları alırken dikkatli olmak çok önemli. Kredi kartı borçları, ihtiyaç dışı krediler, altından kalkılması güç taksitli harcamalar zamanla birikerek özgürlüğünüzü kısıtlayabilir.
Minimalizmin manevi yolları
Karanlıklarla/hatalarla/yaralarla yüzleşmek
Yıllar evvel ben yaşadığım farkındalıklarla dönüşüm yolculuğuna girdiğimde rehberlerimden bir tanesi bana şunu öğütlemişti. “Kendi karanlıklarını aydınlatmadan, yüzleşmeden ve arındırmadan başkalarına ışığını yansıtamazsın.” Dolayısıyla minimalizm yolculuğunda ilk önerim karanlıklarda kalan duygu ve düşüncelerinizin yumuşatılması hatta mümkünse artık hizmet etmeyenleri tespit edip bırakmaya yönelik çalışmalar yapmak. Bunlardan önceliği kendinizle ilgili hissettiğiniz pişmanlık, suçluluk duygularına ışık tutmaya verebilirsiniz belki…
Affetmek ve kalp yumuşatmak
Manevi anlamda ikinci önerim affedemediklerimiz bir ele almanız olur. Kimler ve neden? Bunun ilk söylendiğinde neden affetmeliyim? O kişi/kişiler beni üzdü, bana zarar verdi… Affetmem gerekmiyor diye düşünceler yaratabilir. Buradaki affediş aslında biraz kalp yumuşaması. Yani yükü taşımamak. Kalbin kapanmasını engellemek. Bu bir bilinçli seçim yani. 7 adımdan oluşan Affetme prosesi bu anlamda yardımcı olacak. Bu konudaki daha önceki yazılarıma bakabilirsin.
Anlam ifade etmeyen ilişkilerden uzaklaşmak
Sen hafifleme yolunda ilerledikçe, kalbini ferahlattıkça eskiden taşıdığın, fark etmeden yüklendiğin ve sürekli seni aşağı çekebilen negatif tutumlu ortamlar, insanlardan adım adım doğallıkla kopmalar başlayacak. Eskisi gibi anlam ifade etmeyecek çünkü. Seni beslemeyecek. Daha az insanla ama daha çoğalmış sohbetlerin olacak. Hatta o az insanla sessizlikte bile öylece kalmak sana keyif verecek.
Doğada ve doğal olanla daha çok vakit geçirmek
Bu hafiflemeyle, kalabalık ortamlardan daha çok doğada olma isteğin artacak. Hatta ağaçlar, canlılar sana sen her nefes alıp verdikçe fiziksel döngülerine, hormonal dengelerine, duygusal dalgalanmalarına kısacası beden, zihin ve ruh uyum ve ahenge gelmene yardımcı olacak.
Kendi içsel sessizliğinle bağ kurmak
Minimalizm yolculuğunda bir diğer adım ise içsel sessizlik ve huzur bulmaktır. Yani bazen de yalnız kalmak ve bundan zevk almak…Her gün hayatımıza bir an için de olsa sessizlik katmak, zihnin karmaşasından uzaklaşmak, sadece “olmak” için varlık alanı yaratmak, ruhu besler. Sessizlik, ne çok şey söylemek, ne de her an bir şeyler yapmak zorunda olduğumuzu hatırlatır. Bu, minimalizmin manevi yönünü güçlendiren bir adımdır. Bunu meditasyon ya da derin nefes çalışmalarıyla destekleyebilirsin. Her gün kısa bir süre için bile olsa, dış dünyadan arınmak, sadece iç sesini dinlemek bile çok şey ifade eder.
Süreçte kalmak ve hedeflerine netlik kazandırmak
Minimalizm, hayatında daha az ama daha öz şeylere odaklanmak demektir. Hedeflerinizi belirlerken “benim için önemli olanlar” listesini yapabilirsin. Hangi değerler senin için gerçekten öncelikli? İşine, ilişkilerine, sağlığına, kendine daha fazla odaklanarak fazla dağılmadığını göreceksin. Anda daha fazla kalabildiğini de… Her şeyin içinde kaybolmadan, gerçekten önemli olanlara adanmış bir yaşam inşa edebilirsiniz. Bazen bir şeyi başarmanın değil, o başarmak istediğiniz şeyin sizin için ne anlam ifade ettiğinin farkında olmak gerekir.
Sonuç olarak
Minimalizm, sadece az eşya biriktirip sadeleşmekten ibaret değil; derin bir içsel yolculuk, bir dönüşüm sürecidir. Maddesel dünyadan uzaklaşmak, sadece daha fazla değil, daha anlamlı bir yaşam kurmayı gerektirir. Bu yolculuk, bir yandan bizi fazlalıklardan arındırırken, diğer yandan da kendimizi tanıma fırsatı sunar. Minimalist yaşam, daha fazla huzur, daha fazla farkındalık ve nihayetinde daha fazla mutluluk getirebilir. Eğer bu yolda ilerlemek istiyorsan, seni bekleyen pek çok keşif var. Kendi iç yolculuğunu başlat ve hayatına anlam katacak olan adımları at.
Unutma, mutluluk “azda çok”tur; bu yüzden az olanla yetinmeyi öğrenmek, çoğu zaman daha fazlasını elde etmekten çok daha tatmin edicidir.
İlginizi çekebilir: Yeni dünyada iyi yaşam sırları: Ruh, beden ve zihin dengesi