Menstruasyon döngüsü bilgeliği

2000’li yılların başında bir grup Amerikalı jinekolog, kadınlardan sıklıkla “aylık periyodun tamamen kaldırılması” yönünde talep geldiğini belirterek regl olmayı tamamen engelleyen veya yılda birkaç kereye indiren ilaç üretimi için harekete geçti ve sonrasında çeşitli ilaçlar piyasaya sürüldü. Kullanıcı yorumları karışık. Ayrıca “her gün iyi hisset, her gün aynı hisset” fikrinin empoze edilerek kadın bedeninin doğal döngüsünü bozma maksatlı girişimlerin ne derece sağlıklı olduğu tartışılır. Her gün iyi hissetmek zorunda değiliz. Tüm duygular, üzüntüler, heyecanlar, mutsuzluklar önümüzü daha net görmek için birer pusula. Bunlara ihtiyacımız var ve tüm bu anlar kendimizi tanımamıza olanak sağlayan doğal fırsatlar. Menstrual döngü ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum, regl kanamasından kurtulmayı mı düşünürsünüz yoksa onu kucaklamalı mı, siz karar verin.

Menstrual Döngü Evreleri

İlk hafta: Menstruasyon evresi (1-7. gün)

Sağlıklı bir kadının kanaması 3 – 7 gün sürüyor.

Sağlıklı bir kadının kanaması 3 – 7 gün sürüyor. Kanamanın başladığı gün menstruasyon evresinin ilk günü. Tüm ay boyunca enerjimizin en düşük olduğu hafta bu ilk hafta. Daha fazla dinlenmek, mümkünse tüm haftayı minimum hareket ederek geçirmek istiyoruz. Bile isteye kavga çıkardığımız zamanlar oluyor. Yetersizlik, eksiklik,  kırılganlık hissi hakim.

Vücut yorgun olduğu için daha çok uyuyoruz. Bu evre haberci rüyaların en çok görüldüğü zamanlar. Kadim uygarlıklar zamanında, yerel halk, menstruasyon evresini evinden ayrı yerde geçiren kadınları sabırsızlıkla bekler, nereye kamp kuracaklarını, neyi ekip biçeceklerini evlerine dönen bu “kahin” kadınlara sorarmış. Planlar buna göre yapılıp, bilge kadınlar onurlandırılırmış.

Sosyalleşmek için pek uygun bir hafta değil. Bize hizmet etmeyen tüm inanç ve düşüncelerden arınmak içinse en uygun zaman. Meditasyon yap, nefes egzersizi yap veya 15’er dakikalık kısa yürüyüşlere çık. Mum ışığında sardunya veya gül yağı ile yapılmış bir duş da güne başlamak için ideal. Hintli kadınlar periyod günlerinde kırmızı taşlı takılar, akikler veya ay taşından yapılmış takılar takıyor. Özellikle ay taşı, çünkü menstrual döngünün ayın döngüleriyle bağlantılı olduğuna dair bir inanç var. Mevsimlerden ilkbahar.

Kanaman bittiğinde, artık dünya ile yeniden kucaklaşmak ve diğer evreleri kucaklamak için hazırsın.

İkinci hafta: Folikül evresi  (7-14. gün)

Folikül evresi, menstruasyon bittikten hemen sonraki hafta. Bu evrede yeni bir yumurtanın geliştiği evre, Hipofizden FSH (folikül uyarıcı hormon) salgılanıyor. Östrojen ve testosteron seviyesi  yükselmeye başlıyor. Enerjimize enerji kattığımız hafta bu hafta. Dışa dönük oluyoruz, risk almaya daha yatkınız. Yaratıcılığımızın arttığı, grup aktivitelerinden maksimum keyif aldığımız bir dönem.

Testosteron libidoyu canlandırırken, östrojen iştahımızı artırıyor. Kendimize güveniyoruz; birçok şeyi başaracağımızı düşündüğümüz anlar bu anlar. Yeni projelere başlamak için de son derece uygun. Farkındalığın yükseldiği, fiziksel görünüşümüze daha çok özen gösterdiğimiz günler. Her şeyi yapabilirim, enerji doluyum, mutluyum, heyecanlıyım alanı. Mevsimlerden yaz. Mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirilmeli ve fiziksel aktivite yapılmalı.

Üçüncü hafta: Yumurtlama evresi (14-21. gün)

Yumurtlama dönemi. Östrojen ve testosteron en yüksek seviyeye geliyor ve kendimize güvenimiz zirveye ulaşıyor! İfade yeteneğimiz güçlü, hitabetimiz tam. İletişim becerimiz tam ve seks için mükemmel zamanlar. 2. haftanın devamı gibi. İlk 2 günden sonra duruma göre pozitif duruma göre negatif hissettiğimiz zamanlar, aynı anda kendinle gurur duyuyor olabilirsin, başarısız da hissedebilirsin. Bu tamamen önceki haftayı nasıl geçirdiğine bağlı. Kendimizi şartların kurbanı olarak da görebiliriz, kaderin efendisi de. İşe yaramayan her şeyden  kurtulma zamanı. Değişiklik isteği. Yüzleşmeler. Dikkatini neye veriyorsan onu büyüttüğün alan. Yeter ki kendine çok yüklenme. Tamamlanmayan projelerin tamamlanması için en uygun günler. Değişiklik ihtiyacı. Artık sonbahardayız.

Dördüncü hafta: Korpus Luteum evresi (21-28 gün)

Libidonun doğal döngüsünü gözlemlemek, cinsel isteğin farkında olmak ve bunu yaşamak önemli.

4. haftanın ilk 2 günü yumurtlama dönemine benziyor, aynı şevkle yaşarken hop östrojen ve testorejen azalıyor, vücut progestoren üretmeye başlıyor. “Beni rahat bırakın”lar havada uçuşuyor. İşte “pms” dediğimiz adet öncesi gerginlik sendromu zamanı.

Bir halsizlik, huysuzluk, endişe, baş ağrıları, aşırı duyarlılık… Kendimize döndüğümüz, başkalarını pek umursamadığımız günler. Artık biraz yavaşlamanın vakti. Yuvada kalmak için şahane zamanlar çünkü mevsimlerden kış. Ne yapabiliriz peki? Sağlıklı besinler tüketebiliriz, dinlenmeye vakit ayırabiliriz, meditasyon da iyi bir seçim. Vücudun iç sesine kulak verip ihtiyacının dinlenmek olduğunu anladığında bu dönem kolay atlatılıyor. Çünkü vücut bu hafta “denge” istiyor.

Görüldüğü gibi, her evrenin enerji seviyesi, vücudumuzun bize verdiği mesaj, duygusal tepkilerimiz ve algılama biçimimiz farklı. 4 evrede de hormonların nasıl çalıştığını bildiğinde, bu dört haftanın dördünü de onurlandırmak için içten gelen bir anlayışa sahip oluyorsun. Her dönemin kendi dinamiğini anladığında, o dönemin akmasına izin verdiğinde içindeki “bilge” kadını ortaya çıkartıyorsun.

Libidonun doğal döngüsünü gözlemlemek, cinsel isteğin farkında olmak ve bunu yaşamak önemli. Ruhun ve bedenin senkronize olması için sağlıklı yiyecekler yemek, spor yapmak, kişisel bakıma önem vermek, ruhu sevgiyle beslemek gerekiyor çünkü yaşadığımız süre boyunca bize eşlik eden vücudumuz, bundan çok daha fazlasını hak ediyor.

İlginizi çekebilir: Hormon dengenizi korumak ve doğurganlığınızı artırmak için öneriler

Sıla Karadoğan
İngiliz Dili Edebiyatı eğitimli, Mutfak Sanatları Akademisi programı sonrası kendi pastanesini açan bir pasta şefi, rafine şekerle vedalaşıp yalnızca kendi sevdiği şeyleri pişiren, okuyan, ... Devam