Memnuniyet sanatı: Her şeyden olduğu gibi memnun olmak mümkün mü?

Kişi kendi deneyimi içinde, kendi varoluşu ile ilgili tatminkar hissettiği zaman santosha, yani memnuniyet hali oluşuyor. Yoganın 8 kolundan ikincisi Niyamalar, yani yapılması gerekenler arasında yer alan Santosha kendimizle daha pozitif bir ilişki kurmamıza yardımcı araçlardan biri aslında. Kendimizle ilişkimiz güçlüyse o zaman başkaları ile özgün ve süreklilik sağlayan ilişkiler kurabiliriz. Santosha, memnuniyet ile ilgili karşılık bulduğunda bir anlamda şu an olan ne ise onunla mutlu olmanın davetini yapıyor. Çok da kolay değil çünkü zihnimiz “Şu olursa mutlu olurum, bu olursa tamamdır…” düşünceleri ile sürekli şekilde meşgul durumda.

Kendini adamış yogilerden biri bile olsan, yani her şeyi “doğru” yapıyor olsan bile, “Eğer bu olursa daha mutlu olurum…” diyen düşüncelerin içinde yaşıyor olma ihtimalin yüksek. Kilo vermek, başka bir iş bulmak, yeni biri ile tanışmak, yeni bir eve geçmek, yeni araba almak veya üzerinde çalıştığın bir yoga pozunu yapabilmek gibi yaşamlarımızda birkaç şey bizi memnun edebilir. Yaş aldıkça gelişiyoruz ve bu gelişimle doğru orantılı olarak merakımız artıyor, ilgi alanlarımız değişiyor ve genişliyor; kendimizi bir hedefe veya hedeflere doğru yönlendiriyor olmamız da çok doğal. Eğer huzurumuzu ve mutluluğumuzu bunların üzerine kurarsak, işte orada sorun oluşmaya başlıyor.

Memnuniyetsizlik bulaşıcı bir hastalık gibi birimizden diğerine yayılıyor. Kazandığın paralar yetmiyor, dolabındaki giysiler yetmiyor, kariyerinde ulaştıkların yetmiyor, tatiller yetmiyor, yediğin yemekler yetmiyor, alışverişler yetmiyor… Çocuk sahibi olmanın hayallerini kurup anne-baba olunca uykusuz geçirilen gecelerden hayıflanıyor, hayallerinin beklentilerinde kaybolup bir saat bile olsa kendi evinde sessizce kafa dinleme arzusu ile yanıp tutuşuyorsan… Memnuniyetsizlik memnuniyetini yenmiş, sen de hastalığı kapmışsın. Bu mutsuzluk değil, memnuniyetsizlik hali. Ama bu durum devam ederse mutsuzluk haline doğru ilerliyor.

Sahip olduklarımız ve olmasını istediklerimiz, bu ikilem bir gün biter mi acaba? Bir gün mücadele etmekten vazgeçip her şeyden olduğu gibi memnun olabilir miyiz?

Uzmanların araştırmasına göre insan sahip olduğu için memnun olmakta zorlanıyor. Materyalist arzulara doğru bir yönelime geçiyor. Eğer bu arzular tatmin edilmezse duygusal iniş çıkışlar yakasını bırakmıyor. Anksiyete, korku, kaygı, endişe, depresyon, yetersizlik, mutsuzlukla beraber akıl huzurunun azalması ile ortaya çıkan, dengesi, uyumu bozulmuş bir yaşama doğru ilerliyor.

Bu hastalığın yayılmasına izin vermekten vazgeçip memnuniyet endeksimizi geliştirmeye yönelmeyi öneriyorum. Kısacası beklentiler içinde kalmak yerine akışa teslim olma halini denemeyi öneriyorum. Ortaya çıkan durum hoşumuza gitsin veya gitmesin, onu kabullenerek razı gelebilir miyiz? Sahip olamadığımızla mutsuz olmak yerine olan ne ise onunla mutlu olabilmeyi seçme haline geçebilmeye bir davet aslında bu.

Yoga felsefesinin ilkelerinden biri olan memnuniyet, yeterli hissetme durumu, yaşamın sana getirdiği zorluklarla karşılaştığında mücadele etmek yerine onlarla mutlu olabilmeyi öneriyor.

Yoga pratiği yaptıkça zihninin bedeninden ayrı olmadığını fark edersin. Yogayı diğer sporlardan ayıran en temel özellik de bu aslında. Yoga yolunun daveti, bu anda olan ne varsa onun gerçek olduğunu hatırlayabilmektir. Çünkü unuttuğumuz veya gündelik koşturmalarla unutmaya çabaladığımız için acı yaşıyoruz. Dün veya geçmişten sıyrılıp bu anı yaşamaya başladığımızda, acaba ve keşkelerden uzaklaştığımızda memnuniyet yaşamımıza giriyor. Kaygıyı yaratan gelecek ve korkuyu yaratan geçmiş, şimdiyi yaratan “nefesinde” kaybolup gider. Takdir beklemek, onaylanmak yerine kendini sevmeyi, cezalandırmak yerine kendine şefkat göstermeyi hatırlatır yoga. Bir şeyleri zorladığında, odağından uzaklaştığında zarar görebileceğini söyler yoga. Memnuniyeti dışarıda aramak yerine kendi içinde aramanın huzuruyla, memnuniyetsizlik hastalığının da yayılmasına engel olursun. Anlayış, kabullenme, şükretme, razı gelme ve akışa bırakma… Hepsi memnuniyet halimizin göstergeleridir.

Düşüncelerimize yenilmek yerine akışa teslim olup güvenerek şükretmemizi hatırlatır yoga. Bedenimizin özgünlüğünü fark edip evrenden ayrı olmadığımızı fark ettirir yoga. Yoganın iyileştirme gücü onun basitliğinde gizlidir.

Rahatlamaya davet eden bir yoga pratiğini burada sizinle paylaşıp yazdıklarımdan memnun olarak, bir sonraki yazımda görüşmek üzere diyorum.

Rahatlamak için Yoga | Stresten Uzaklaş | Her Seviyeye Göre

İlginizi çekebilir: Kalpten kalbe iletişim: Seni görüyorum, ben buradayım

Meltem Fakabasmaz Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon Eğitmeni
İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak ... Devam