“Makarna yesek ama kilo vermeye devam etsek”: Diyetteyken makarna yemenin 5 kuralı

Makarna yesek ama hala kilo vermeye veya kilomuzu korumaya devam etsek… İyi bir haberim var; bu bir hayal değil. Diyet denilince ilk vazgeçtiğin besinlerden birinin de makarna olduğunu çok iyi biliyorum. Bu konuda makarnaya yapılan haksızlık makarna aşığı biri beslenme uzmanı olarak beni de oldukça üzüyor. İşte tam da bu yüzden bu yazımda seni makarnayla barıştırmak istiyorum. Diyetteyken gönül rahatlığıyla makarna yiyebilmek için 5 basit kuralı paylaşacağım ama önce makarnaya biraz daha yakından bakalım;

Makarna sanıldığı gibi un ve sudan yapılmıyor. Temelde protein içeriği yüksek olan durum buğdayından elde ediliyor. Durum buğdayı küçük bir takım işlemlerden sonra irmiğe dönüşüyor ve makarna da bu irmikten yapılıyor. Durum buğdayının protein içeriğinin yüksek olması ve B grubu vitaminlerini içermesi makarnanın besin değerini yükseltiyor.

Buğdayının protein içeriğinin yüksek olması ve B grubu vitaminlerini içermesi makarnanın besin değerini yükseltiyor.
1. Pişirirken yağ eklemeyin

Makarna pişirirken en sık yapılan yanlışlardan biridir, pişirme suyuna yağ eklemek. Eğer sen de makarnalar birbirine yapışmasın diye yağ ekleyenlerdensen maalesef fazladan kalori alıyorsun. Üstelik sadece fazla kalori almakla kalmayıp makarna sosu için de işleri oldukça zorlaştırıyorsun. Suya eklenen yağ makarnayı kayganlaştırdığı için bir sonraki aşamada sosla birleşmesine engel olabiliyor.

2. Pişirme suyunu dökmeyin

Pişirme suyunu dökmemen gerektiğini defalarca okuduğunu ve bildiğini biliyorum. Pişirme suyu döküldüğünde maalesef makarnanın içinde bulunan suda eriyen B grubu vitaminlerine de veda ediyoruz. Makarnayı mümkün olduğunca az suda pişirmeye ve pişirme suyunu dökmemeye özen gösterin. Eğer su miktarını ayarlayamıyorsan kalan makarna suyunu çorbalarında da kullanabilirsin.

3. Sebze ekleyin

Makarnanın besleyici özelliğini artırmak için tabağını sebzelerle zenginleştirebilirsin. Gün içinde yeteri kadar sebze tüketmeyenler için de harika bir fırsat olacaktır. Mantarlı ya da julyen doğranmış ve haşlanmış rengarenk sebzelerle hazırlanmış bir makarnaya hayır demek eminim çok zor. Sebze sevmeyen çocuklara sebze yedirmenin en güzel yollarından birinin de sebzeli makarna olduğunu hatırlatalım.

4. Proteinle birleştirin
Ton balıklı, ızgara tavuklu veya kıymalı makarna da daha fazla protein ve tokluk hissi için en güzel alternatiflerden.

Makarna karbonhidrat kaynağı bir besin olduğu için tek başına tüketilmesi kan şekerinin hızlı yükselmesine ve çabuk acıkmaya sebep olabilir. Öncelikle besleyici değeri ve tokluk hissi daha yüksek tam buğday makarnalarını tercih etmeni öneririm.  Bunun yanı sıra makarnanın yanına protein eklemek de daha uzun süre tokluk hissi için önemlidir. Gün içinde süt grubu besinleri yetersiz tüketiyorsan makarnanı yoğurt veya peynirle tatlandırabilirsin. Ton balıklı, ızgara tavuklu veya kıymalı makarna da daha fazla protein ve tokluk hissi için en güzel alternatiflerden.

5. Porsiyonuna dikkat edin

Diyette makarna elbette yasak değil, ama her şeyde olduğu gibi makarnada da miktar çok önemli. 1 porsiyon makarnayı çiğ olarak ortalama 100 gram gibi düşünebilirsin. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki taktiklere dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsin. 3-4 yemek kaşığı makarnayı 1 dilim ekmek gibi düşünüp gün içindeki ekmek hakkından azaltarak tüketmek de mümkün. Elbette miktarlar ve tüketim sıklığı fiziksel ve bireysel özelliklere göre değişebilir.

İlginizi çekebilir: Diyet yapmanın tam zamanı: Hangi diyet size daha uygun?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Betül Karakuş Diyetisyen
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, ... Devam