Konfor alanı: Güvenin kollarında saklanmak mı sınırlarımızı aşmak mı?

Hepimizin kendini rahat hissettiği, güvende olduğunu bildiği, tanıdık geldiği için sevdiği bir ‘konfor alanı’ var. Adeta kişisel kutsal alanımız… Bu konfor alanı içerisinde ne kadar ‘iyi’ ya da ‘mutlu’ olduğumuzu düşünüyor olsak da gerçek potansiyelimizi keşfetmek ve gelişmeye devam etmek için bu alanı terk edebilmek oldukça önemli…

Ancak, kabul etmek gerek ki konfor alanından uzaklaşabilmek çoğumuz için çok zor. Peki, neden? Neden konfor alanımızı terk etmemek konusunda çok ısrarcıyız? Gelin, bu durumun nedenlerine ve konfor alanından çıkmayı nasıl başarabileceğimize yakından bakalım.

Neden konfor alanından çıkmak istemiyoruz?

Elbette ki en büyük ve kapsayıcı sebep korku! Konfor alanımızı terk ettiğimizde bir şeylerin ters gideceğinden korkuyoruz; oysa ki doğrusu ‘yeni’ herhangi bir şeyden çekiniyoruz. Ama konfor alanından çıkamayışımızın tek nedeni korku değil. İşte diğer olası nedenler:

  • Korku ve güvensizlik hissi: Konfor alanından çıkmak, belirsizlikle karşı karşıya kalmamıza neden olabilir ve yeni deneyimlere adım atmamıza zemin hazırlayabilir. Bu da korku ve güvensizlik hissi uyandırabilir. Bilinmeyenle yüzleşmek ve alışılmışın dışında adımlar atmak, insanların endişelerini tetikleyebilir. Ve çoğumuz yüzleşmektense olduğumuz yerde kalmayı tercih edebiliriz.
  • Hata yapma kaygısı: Şüphesiz ki konfor alanının içinde bildiklerimizi ve becerilerimizi kullanarak daha az risk alıyoruz. Ancak, konfor alanımızdan çıktığımızda doğal olarak hata yapma olasılığımız da artmaya başlıyor. Hataların yapıcı bir öğrenme deneyimi olduğunu anlamak zor olsa da hata yapma korkusu bizi geride çekilmeye mecbur bırakabiliyor.
  • Rahatlık duygusu: Konfor alanı, stresli durumlarla başa çıkmak ve gevşemek için hepimiz için en ideal yerlerden biri. Çünkü bu alanda huzur bulabileceğimizi, kendimizi daha iyi hissedeceğimizi biliyoruz. Ancak, konfor alanının verdiği rahatlık duygusu bir süre sonra bağımlılık yaratabiliyor ve bu rahatlık bağımlılığı, yeni deneyimlere ve değişime direnmemize neden olabiliyor.
  • Alışkanlık ve rutin: Konfor alanımızın bize bir tür düzen sağladığı aşikar ve o düzenin içinde kontrolün bizde olduğunu hissediyoruz. Yani, kendimize konfor alanımızın içinde bir rutin oluşturuyor ve ona ‘fazlasıyla’ alışıyoruz… Bu tanıdık his de bizi ‘dışarıya’ çıkmaktan alıkoyabiliyor.

Kısacası bilinen, bilinmeyenden iyidir diye düşünebiliyoruz. Ama çoğu zaman atladığımız şey şu ki “Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez.” Kanatlarımızın büyüklüğünü görebilmek için konfor alanımızdan çıkmamız gerek. Peki, bunu nasıl başarabiliriz?

Nasıl konfor alanından çıkabiliriz?

Konfor alanının sıcak ve güvenli kollarından çıkıp kendimizi bilinmeye bırakabilir miyiz? Evet! Biraz zaman biraz çaba ve bolca istek ile kendimizi yeni fırsatlara açabilir, sınırlarımızı genişletebilir ve büyüme yolculuğumuzu iyileştirebiliriz. İşte konfor alanınızdan çıkmanıza yardımcı olabilecek ipuçları:

  • Farkına varın: Konfor alanından çıkmak için ilk adım, bilinçli farkındalık geliştirmek. Kendimize neden konfor alanında kalmak istediğimizi sormak, kendi engellerimizi, sınırlayıcı düşüncelerimizi fark etmemize yardımcı olabilir. Öte yandan, farkındalık, duygularımızı gözlemlememize ve anlamamıza da zemin hazırlayabilir. Bir düşünün; kendinizi konfor alanınızın içerisine hapsetmiş ve çıkmaktan fazlasıyla korkuyor olabilir misiniz?
  • Küçük adımlarla başlayın: Bir seferde konfor alanından çıkmak, tüm alışmışlıkları terk etmek, kocaman ve ürkütücü bir gelişme olabilir. Ama küçük adımlarla başlamak, tıpkı denize girmeden önce ayakları sokmak gibi, geçiş sürecini kolaylaştırabilir. Bu nedenle konfor alanınızdan çıkmaktan korktuğunuzu fark ettiğinizde bütüncül ve ani bir değişim yerine küçük düzenlemelerle başlayabilirsiniz.
  • Destek alın: Konfor alanından çıkmak hiçbirimiz için ‘çok kolay’ değil. Bu nedenle destek almak oldukça önemli. Çevremizde kişilerin motive edici sözleri, cesaret veren öğütleri veya ilham dolu kişisel deneyimleri, kendi yolumuzu bulmamıza yardımcı olabilir.
  • Madalyonun iki yüzünü düşünün: Konfor alanınızı terk ettiğinizde birtakım risklerle, belirsiz durumlarla, sizi korkutabilecek gelişmelerle karşılaşacağınıza odaklanıyorsanız bakış açınızı madalyonun diğer yüzüne çevirin: Yenilikler ve fırsatlar! Konfor alanınızdan çıktığınızda, yeni insanlarla tanışabilir, yeni deneyimler yaşayabilir ve kendinizi geliştirmek için yeni yollar bulabilirsiniz. Bu yeni fırsatlar, hayatınızı zenginleştirebilir ve kişisel büyüme için önemli bir kaynak olabilir.
  • Sınırlarınızı zorlayın: Gözünüzü karartın, risk alın ve kişisel sınırlarınızı zorlamaya başlayın! Yeni bir şeyler deneyin, gitmediğiniz yerlere gidin, yeni ortamlara dahil olun, ağınızı genişletin. Göreceksiniz, kendi sınırlarınızı zorladıkça konfor alanınızın dışında olmak öz güveninizi artırmanın yanı sıra hayatın bambaşka yönlerini de görmenizi sağlayacak.

Unutmayın, gerçek büyüme ve keşif, konfor alanınızın dışında gerçekleşir. Kendinize meydan okuyun, yeni deneyimlere açık olun ve sınırlarınızı genişletin. Belki de hayatınızdaki en heyecan verici maceralar ve kişisel gelişim fırsatları, konfor alanınızın dışında sizi bekliyordur…

Hepimiz, kendimize harika bir yaşam borçluyuz ve bunu ancak konfor alanımızın dışına çıktığımızda bulabiliriz. O zaman sınırlarınızı açmaya hazır olun!

İlginizi çekebilir: Konfor alanınızın dışında rahat hissetmek için neler yapabilirsiniz?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!