Kırmızı eti pişirmenin püf noktaları ve dikkat edilmesi gerekenler  

Sağlıklı beslenme için etin nasıl hazırlandığı ve pişirildiği çok önemli. Et uygun şekilde pişirilmediğinde üzerindeki zararlı bakteriler ölmez ve besin zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

et pisirme

Kırmızı eti mümkün olabildiğince çok pişirmek ve her yerinin piştiğinden emin olduktan sonra tüketmek, en sağlıklı tüketim şekli. Ancak bazı et türlerini az pişmiş olarak da tüketebilirsiniz.

Çok pişirilmesi gereken etler:

  • Tavuk, hindi, ördek gibi kanatlı hayvanların etleri
  • Sakatatlar
  • Köfte ve sosis gibi küçük parçalı etlerden yapılmış, işlenmiş etler
  • Döner

Büyük parçalı etler ise biraz daha az pişirilerek tüketilebiliyor. Ancak bu etlerin de dışının mutlaka iyi pişmiş olması gerekiyor. Çünkü bakteri oluşumu, etin havayla temas eden dış yüzeyinde gerçekleşiyor.

Ciğer nasıl pişirilmeli? 

Ciğer, demir açısından çok zengin olan bir sakatat. Aynı şekilde yüksek miktarda A vitamini de içeriyor.

A vitamin, günlük olarak mutlaka alınması gereken bir besin öğesi. Yetişkin bir erkeğin günlük 0.7 mg, yetişkin bir kadının ise günlük 0.6mg demir alması gerekiyor.

Ancak yüksek miktarda A vitamin içeren ciğeri çok fazla tüketmek, zamanla vücutta aşırı A vitamin yüklemesi yaratacağı için  tehlikeli olabiliyor. A vitamin vücudun gelecekte kullanmak üzere depoladığı bir vitamin olduğu için, aşırı miktarda tüketilmesi kemik erimesini hızlandırabiliyor.

Haftada bir kez ciğer ya da ciğerden elde edilen ürünler tüketmek, günlük 1.5 mg gibi yüksek miktarda bir A vitamin tüketimine karşılık geliyor. Bu nedenle en sağlıklısı, ayda bir kez ya da maksimum 2 kez ciğer tüketmek.

Ayrıca, sıklıkla ciğer tüketiyorsanız, başka kaynaklardan A vitamini almamaya dikkat etmelisiniz.

Menopozdaki kadınların ve yaşlı erkeklerin haftalık 1.5mg’dan fazla A vitamin almamaya özen göstermeleri tavsiye ediliyor. Bu da, ayda 1-2 kez, küçük porsiyonlar halinde ciğer tüketmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Hamilelikte kırmızı et tüketimi 

Hamile kadınların kırmızı et tüketirken aşağıdaki noktalara özellikle dikkat etmeleri gerekiyor;

  • Püre halindeki ciğer ürünlerinde, bebeğinize zarar verebilecek bir bakteri çeşidi olan listeria bulunduğu için, ciğeri mümkün olabildiğince bütün halde tüketmeye dikkat edin.
  • Aşırı miktarda A vitamini almak, bebeğinizin fiziksel gelişimi için zararlı olabileceğinden ciğer ve sakatatları az ve küçük porsiyonlar halinde tüketin.
  • Kırmızı et ve ciğer tüketirken alacağınız miktarı ve ne çeşit et tüketeceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!